Anna krví oděná

- Kendare Blake

Takový obyčejný příběh o chlapci,
co potká dívku, která zabíjí lidi...

Theseus Cassio Lowood by mohl být obyčejný sedmnáctiletý kluk. Bohužel tomu tak není, Cas totiž není jako každý teenager v jeho věku. Cas zabíjí to, co už by dávno mělo být mrtvé.  Jeho hlavní posláním je likvidovat duchy, kteří jsou agresivní a mstí se za svou smrt na nevinných lidech. Toto poslání zdědil po svém otci, který byl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít.

Nyní je spolu se svou matkou, která je dobrou čarodějnicí a kocourem Tybaltem na cestě do Thunder Bay v Ontáriu, aby zlikvidoval dalšího ducha - Annu Korlovovou, které se neřekne jinak než Anna krví oděná.

Cas je přesvědčený o tom, že všechno proběhne jako obvykle. Nastěhuje se s matkou do domu, nastoupí do školy, najde nejoblíbenější děvče a zkusí se s ní dát do řeči a získat informace o Anně. Poté půjde, Annu zabije, opět se s matkou sbalí a pojedou o dům dál. Nic dalšího nehodlá řešit a o nějakém navazování opravdového přátelství nemůže být ani řeč. Jeho hlavním posláním je přece likvidovat duchy, všechno ostatní jde stranou.
A tak nelení a hned se seznámí s nejoblíbenější dívkou z celé školy, s Carmel. Ta jej pozve na párty, která se koná ještě týž večer. Cas samozřejmě přijme a na párty dorazí. Svou zvědavostí přiměje Carmel se zbytkem party, aby mu povídali nějaké duchařské historky, a tak se dovídá i o Anně krví oděné. Cas ostatní vyprovokuje k činu, a tak netrvá dlouho a sedí v autě s Carmel a ostatními a mají namířeno k domu, kde Anna řádí.

...."Jsi si jistý, že je to ono ?" slyším zašeptat Chase, ale vím, že je to ono. Poznám to podle toho, jak si vánek pohrává s mými vlasy a oblečením, ale jinak s ničím jiným. Dům je napjatě sledován a dívá se na nás. Udělám krok dopředu. Po pár vteřinách za mnou zakřupají jejich váhavé kroky.
Po cestě mi vyprávěli, že Anna zabije každého, kdo vstoupí do jejího domu. Pověděli mi o tulácích, kteří sem zabloudili při hledání místa na spaní, a ona je vykuchala, jakmile si lehli.
Samozřejmě to nemohli vědět, ale asi je to pravda....

Bohužel nic nejde podle plánu a Cas to brzy zjistí taky. 

Anna není jedním z duchů, se kterými se za svůj život setkal. Anna je jiná. Anna je běsnící monstrum, prokletá dívka, která stále obývá dům, ve kterém byla v roce 1958 zavražděna. Má na sobě stále své šaty ve kterých se chystala na svůj první ples. Tehdy byly krásně bílé, nyní jsou rudé a pomalu z nich odkapává krev. Anna bez milosti zabijí každého, kdo překročí práh jejího domu. 
Z nějakého záhadného důvodu ovšem Casův život ušetří.

Tuto knihu jsem si pořídila hlavně kvůli duchařskému tématu, které naprosto miluji. Hned na začátek musím říct, že mne kniha nezklamala. 
A jaká vlastně je ? 

Na první pohled určitě zaujme svou naprosto skvostnou obálkou. Z té jsem doopravdy nadšená. K mé radosti zůstala kniha kráskou i když jsem nakoukla pod obal :-)

Hlavní hrdina - Cas je sympatický kluk, který se potýká se svým posláním statečně. Nikoho si nepřipouští k tělu, protože si myslí, že navázání přátelství by mu neprospělo. Jeho celoživotním cílem je příprava na ducha, který zabil a snědl jeho otce. Vidina pomsty jej žene kupředu. 

Anna kdysi bývala krásnou mladou dívkou, ale po své smrti se změnila v běsnící monstrum, které se s ničím a nikým nepáře a zabíjí lidi co překročí práh jejího domu jako na běžícím páse. Ze začátku knihy je zápornou postavou a vy čekáte, kdy ji Cas konečně zabije. Postupem času se odkryje příběh, který se stal v roce 1958 a Anna se stává postavou, kterou si musíte oblíbit.

Celkově se mi kniha četla opravdu dobře, má krátké kapitoly a akce je hned na prvních stranách. Styl psaní se mi líbil, čtenáře vtáhne do děje a napětí by se dalo chvílemi i krájet. Hlavnímu hrdinovi nechyběl smysl pro humor.
Bohužel byl příběh místy předvídavý a některé části působily trochu nedotaženě.

Blake vytvořila jednu z lepších YA a já si se zájmem si přečtu i druhý díl.


Název : Anna krví oděná - série Anna (1. díl)
Autor : Kendare Blake
Nakladatelství : Baronet
Počet stran : 272




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Znáte nějaké duchařské knihy, které byste mi doporučili ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

15 komentářů:

  1. Annu krví oděnou jsem taky četla a musím říct ,že jsem z ní byla nadšená.A brzy se vrhnu na druhý díl , protože jsem moc zvědavá,jak to vše bude pokračovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se líbí i dvojka, sama jsem zvědavá, jak to bude pokračovat :-)

      Vymazat
  2. Super recenze....opet si me na tuhle knihu nalakala! :D Jo, a obalka je fakt uzasna! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Ano, do obálky to byla láska na první pohled. Pokud budeš knihu číst, tak ať se líbí :-)

      Vymazat
  3. Taky se mi líbila, ale druhý díl se ke mně zatím nedostal.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha byla fajn. Sice mě až tak nenadchla, ale souhlasím, četla se fakt dobře. A o druhém dílu mohu prohlásit totéž :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Na knížku se teprve chystám a nedávno jsem někde zaslechla že snad bude dokonce i film :) Bylo by to skvělý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Na film bych byla celkem zvědavá, snad bude alespoň tak dobrý jako kniha. Měj se hezky :)

      Vymazat
  6. Kniha vypadá opravdu zajímavě. Kdysi jsem se na ni dívala, ale myslím, že si ji přečtu. Nalákala jsi mě na ni :) Pěkně napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  7. Poslední dobou mě duchové moc neberou, ale knížka vypadá fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to taková příjemná duchařinka :) Měj hezký večer ;)

      Vymazat
  8. Annu jsem četla tak před sto lety, ale bylo hezké si díky tvé recenzi zavzpomínat ^_^

    OdpovědětVymazat