Metoda 15/33 | Shannon Kirk

Myslel si, že ona je obětí
netušil, že to je on, kdo se musí bát


Hlavní hrdinkou tohoto příběhu je Lisa. Šestnáctiletá těhotná slečna, která je však přímo hříčkou přírody. Nejedná se o obyčejnou šestnáctiletou dívku, která pod srdcem nosí své nenarozené dítě. Lisa je totiž sociopatka a její IQ se zastavilo někde na hranici geniality.

Rodiče se o jejím těhotenství dozvěděli teprve před pár dny a to z velice jednoduchého důvodu - Lisa se obávala reakce rodičů a miminko si chce nechat. 
Když jde se svou matkou k lékaři na kontrolu tak si všímá všech těch nevraživých pohledů okolního personálu a za pár dní se ocitá na podlaze vínové dodávky, spoutaná a unesená.

Myslím, že někdy se bráníme tomu, abychom došli k nevyhnutelným závěrům, protože nejsme připraveni na výzvu, která na nás čeká. Naše vnímání okolí je zaslepeno ustálenou skutečností. Například moje matka, žena, která sama porodila dítě, nebyla schopna přijmout fakt, že její dcera je v sedmém měsíci těhotenství, dokud jí to nesdělil lékař. Možná nám naše vnitřní myšlení brání v tom, abychom si uvědomili souvislosti, a tak nejdeme vstříc problematickým změnám, dokud na ně nejsme připraveni.

Od začátku svého únosu je rozhodnutá ochránit své nenarozené dítě a pomstít se svému únosci tím nejkrutějším způsobem. Počíná si více než klidně a nenápadně shromažďuje položky, které bude ke svému velkému plánu potřebovat.

Později se dovídá, že její únosci jsou obchodníci s dětmi a její milované miminko má být prodáno jakémusi manželskému páru. K jejímu štěstí se její únosce chová podle svého vnitřního vzorce a každý den vypadá úplně stejně. Chodí za ní ve stejný čas, postaví se na stejné místo a ptá se jí na stejné otázky. Jen díky tomuto rituálu má Lisa šanci svůj plán dokonale vyšperkovat a pokusit se ze svého vězení uprchnout.


Vážení přátele, když nakladatelství Omega vypsalo recenzní konkurz na tuto nádheru, tak jsem neváhala ani minutu! Téma únosu šestnáctileté těhotné slečny, která vlastně není jako "normální" lidé okolo vypadalo lákavě a anotace tento fakt a mou touhu si knihu přečíst ještě umocnila.
Jestli se mi kniha líbila či nikoliv, a popřípadě proč, se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Jak už jste u mě zvyklí, tak se spolu nejprve podíváme na obálku. Myslím si, že ta se vážně povedla, je pochmurná a mrazivá, nicméně v očích naší unesené lze zahlédnout touhu po chladnokrevné pomstě. Po sundání papírového přebalu vypadá kniha stále stejně a také chválím použité předsádky, včetně všité záložky. Nakladatelství Omega si s designovou stránkou svých knih umí opravdu vyhrát.

V knize na nás čeká celkem 26 kapitol, které jsou spíše kratší a střídají se nám dva vypravěči. Prvním vypravěčem je samotná Lisa, a tím druhým je zvláštní agent Roger Liu, který je pověřen pátráním po zmizelé dívce.

Nutno podotknout, že celé vyprávění se neodehrává v přítomném čase, ale Lisa nám celý příběh vypráví a tím také vzpomíná na své těžké období. Celkově jsem se měla problém vžít nejen do Lisiných obav, ale také se s ní ztotožnit, či ji nějakým způsobem fandit. Lisa totiž působila jako arogantní puberťačka, která ví všechno nejlépe. 
Něco jako: Tak to je, tak to bude. Hotovo. Tečka.

Já potřebuji v knize něco více než jen relativně zajímavý příběh. Potřebuji se s hlavním hrdinou nějakým způsobem ztotožnit, nebo k němu projevit alespoň nějaké emoce (fandím mu, ať jim dá! Nebo něco ve stylu: panebože, tak už ho chytněte...!)

Jediná pozitivní věc na celé knize byl právě Liu, sympatický vyšetřovatel, který svou práci vykonává s opravdovým nadšením díky události, která se mu přihodila v dětství. Jemu jsem fandila a jeho příběh byl opravdu zajímavý. Ale není to málo?

Od samého začátku knihy se pouze opakovaly jednotlivé úkony a pro mě, ač mě to velice mrzí, neboť jsem se na knihu vážně těšila, to všechno bylo naprosto zbytečné, ploché a bohužel také nudné. Tento příběh měl opravdu velký potenciál, který autorka vlastně vůbec nevyužila a místo toho nám naservírovala knihu, která by se s klidným srdcem dala seškrtat o dobrou polovinu. 

Myslím, že nejsem jediná, kdo se na tuto pecku těšil, ale z výsledku moc nadšený nebyl. Pokud si chcete udělat vlastní obrázek, tak směle do toho! Já osobně bych však knihu doporučila spíše mladším čtenářům, řekněme tak kolem 15 let. Ti by z tohoto dílka, narozdíl ode mě, mohli být nadšení.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství OMEGA. Knihu si můžete zakoupit zde,
dále děkuji knihám Dobrovský, knihu je možno zakoupit zde.


Název: Metoda 15/33
Autor: Shannon Kirk
Překlad: Petr Červený
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 240




14 komentářů:

  1. Škoda, mě se líbila. Pěkně napsaná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No já jsem se na ni fakt těšila, ale opravdu se mi.moc nelíbila...

      Vymazat
  2. Já už jsem bohužel vůči knihám z Omegy opatrná a moc dobře si rozmýšlím, než se přihlásím do konkurzu, protože už jsem zažila několik takových zklamání a radši nic, než psát negativní recenze a trápit se u čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se nehlásím všude, ale pečlivě rozmýšlím. Asi budu muset rozmýšlet hloubavěji :-D

      Vymazat
  3. Metoda mě hrozně zajímala, ale teď si říkám, jestli to bude ta správná volba. Začínám se jí bát (četla jsem už více zápornějších názorů) a asi ji zařadím na někdy potom...

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Třeba se ti bude líbit, Míša říkala, že byla spokojená :-)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám a docela jsem se na ni těšila. Nemám ale ráda arogantní hrdinky, tak nevím, jestli si s hlavní hrdinkou budeme rozumět :D No uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  6. Anotácia nevyzerá zle a obálka sa vydarila, škoda len, že príbeh nie je až taký super ako sa zdal. Rozprávanie toho čo prežila je možno fajn, ale pre príbeh by bolo zrejme lepšie sledovať čo sa s postavou deje priamo v čase, keď sa to odohráva. Neviem posúdiť, nečítala som, ale mrzí ma, že ťa kniha sklamala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem i pozitivní reakce, každopádně mě kniha opravdu zklamala. Nicméně doporučuji si udělat vlastní názor :-)

      Vymazat
  7. Tak to je škoda, že se nelíbila, protože námět je opravdu dle popisu skvělý. Bohužel se řadím k tobě, nemám ráda pubertální chvoání hlavních hrdinek. Něco podobného se mi stalo teď u knihy Do vody :/

    OdpovědětVymazat