Šílená | Chloé Espositová

Bez zábran.
Nespoutaná.
Nezapomenutelná.
Alvina Knightlyová.


Alvina a Beth jsou jednovaječná dvojčata. Člověk by si proto mohl myslet, že k sobě mají blíž než ostatní sourozenci. Opak je ale pravdou. 
Zatímco Beth se vdala, má syna a žije se svou rodinou na Sicílii. Matka jí milovala a dávala jí všechnu svou lásku, kdežto Alvina je vyvrhel. Už od dětství se musí potýkat s tím, že je všude navíc.
Její matka ji brala jen jako zavazadlo, které sebou musí vláčet a toto chování se na ní promítlo.

Nyní Alvina žije v Londýně. Nenávidí svou práci, nenávidí i své spolubydlící, u kterých má v podnájmu pokoj v hnusném, zaplivaném domě. Dělá všechno pro to, aby jí lidé opovrhovali.

Ještě než se dostaneme dál, měli byste vědět jedno: nemám srdce na pravém místě. Ani játra, žaludek a slezinu. Všechny mé vnitřní orgány leží jinde, než by měly správně být. Jsem člověk naruby: hříčka přírody. Sedm miliard lidí na této planetě má srdce nalevo. Moje leží napravo. To musí být nějaké znamení, nemyslíte?
Když Beth svou sestru pozve na prázdniny k nim na Sicílii, tak se dočká jednoznačného odmítnutí, nicméně poté, co se Alvina prakticky během jednoho dne stane bezdomovcem bez práce, se své sestře ozve s tím, že si přeci jen vyšetřila nějaký čas a proto její nabídku ráda přijme.

Po příjezdu se Alvina nestačí divit. Amborgio je pořád stejně sexy jako před lety, nádherná vila, a Beth je fakt kočka! Má úžasné vlasy, bezchybnou manikúru a úchvatné opálení. Chvíli po příjezdu se konečně dozvídá o co Beth šlo a proč tak strašně chtěla, aby Alvina dorazila. Prostě a jednoduše potřebuje, aby se spolu prohodily.

"Alvino, jsme přece identické. Identické. Chápeš? Vypadáme stejně. Řekneš, že jdeš odpoledne ven, že chceš vzít Ernieho na procházku. Vyměníme si šaty, učešeme se stejně, ale já půjdu pryč."
Přimhouřím oči. "Proč? Kam chceš jít? Co budeš dělat?"
Sestřička si to všechno naplánovala předem...
"Neptej se prosím. Já to potřebuji, Alvino. Kdybych ti to mohla říct, řekla bych to. Pochopila bys to."
Alvina souhlasí, i když se jí zpočátku do této výměny nechce. Luxus všude kolem, a polehávání na lehátku jí dělají dobře, když k tomu připočítáme dávnou křivdu je na průšvih zaděláno. Alvina se totiž jen tak nevzdává...


Šílená na obálce slibuje, že se jedná o thriller nabitý šokujícími zvraty, bezuzdným sexem a žízní po krvi. Jestli tomu tak ve skutečnosti bylo se nyní podíváme.

Jako první si zhodnotíme obálku. Ta je naprosto úžasná a díky azurovému pozadí, bazénu a Alvině ve slunečních brýlích a klobouku, přímo vybízí k tomu, abysme knihu četli venku, nejlépe někde u vody. Celá kniha je pak báječně sladěná i když sundáme papírový přebal. Miluju, když předsádky jakýmkoliv způsobem ladí se samotnou obálkou!

Celkem je kniha rozdělena na čtyřicet tři kapitol a celý příběh se odehrává v průběhu sedmi dnů. Každý den má navíc jakýsi vlastní název, který se zároveň skvěle hodí k příběhu, který se bude na následujících stránkách odehrávat.
Kapitoly jsou spíše kratší a opravdu dobře se čtou, takže vcelku rychle stránky mizí pod rukama.
Někdy se tak rozběsním, že bych pěstí prorazila zrcadlo.
@AlvinaKnightly69
Hlavní hrdinka celého příběhu - Alvina, je doopravdy šílená. Je drzá, arogantní a jde přes mrtvoly a to doslova.
Jakmile se se sestrou prohodí, tak se teprve rozjíždí kolotoč, ve kterém je jako vítěz právě Alvina. Všichni ostatní mají prostě smůlu. Hra pro ně končí. Alvie si hravě poradí s každým, kdo jí bude stát v cestě, nebo se jakkoli zmíní o její nedůvěryhodnosti.
Sicilští mafiáni, spousta krve a sexu - přesně taková je pak druhá polovina knihy.

Alvie postupně zjišťuje, že se ji život v luxusu nesmírně líbí, a po první vraždě najde zalíbení i v zabíjení. Její morálka je na nulových hodnotách, necítí žádnou vinu za to, co provádí. Kupředu ji pohání pouze touha po krvi a po sexu.

Na to, že je Šílená debutovým dílem autorky, si myslím, že se jedná o zdařilý kousek, ve kterém nechybí gangsteři, krev, prosluněná Sicílie, a hromada nespoutaného sexu.
Autorka si krásně pohrála s jednotlivými detaily celého příběhu a stvořila hlavní hrdinku, která je odporná a zkažená do morku kostí, přesto to bude právě ona, komu budete chvílemi fandit, nebo budete přinejmenším zvědaví, jak celá její pouť vlastně dopadne.

Autorka píše opravdu čtivě, rozhodně na vás v knize nebudou čekat kostrbaté věty, nebo podobná překvapení, která občas v knihách nacházíme. Celá tahle "gangsterka" je navíc doplněna o slušnou dávku humoru.

Pokud hledáte knihu, u které se rozhodně nebudete nudit, tak sáhněte po Šílené. Jedná se o knihu, jejíž stránky vám budou utíkat pod rukama. Mafie, vraždy, slunná Sicílie a neskutečná posedlost jsou součástí balení.

Pevně doufám, že se v budoucnu dočkáme překladu dalších dvou dílů.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Šílená
Autor: Chloé Espositová
Překlad: Jaroslava Novotná
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 400

4 komentáře:

  1. Krásně podaná recenze. Začíná se mi Šílená dost zamlouvat. :-)
    Myslím, že se brzy po ní poohlédnu. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já až tak nadšená nebyla, ale hezky jsi to sepsala :) a pěkná fotka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No mi se to fakt líbilo, Alvina byla správnej cvok :-D

      Vymazat