Devět dní | Zuzana Strachotová

"Tahle žena je váš cíl. Přiveďte ji za každou
cenu.
Musí být naprosto v pořádku."


Lidstvo je po vleklých válkách nyní rozděleno na dva nesmiřitelné tábory. Jedním z nich jsou kněží, kteří se spolu s hromadou agentů snaží své životní krédo, askezi, s hlavními hodnotami, jako čistotou, zbožností a v neposlední řadě také absencí citu, šířit mezi prostý Sabrijský lid.

Lidé proto žijí svázáni nejrůznějšími pravidly, jejichž dodržování kontrolují Městské hlídky, armáda, elitní agenti a v neposlední řadě také Jestřábi, kde jsou ti nejlepší z nejlepších.. Porušení daných zákonů a pravidel se trestá opravdu tvrdě a to například stětím hlavy a následném nabodnutí na kůl a vystavení na odiv obyvatelům Citadely.

Věřit a nepochybovat, obyvatelé Sabrie.
K příležitosti Svaté pouti proběhne také poprava sto padesáti tří osob zadržených skupinou Jestřábů. Synchronizovaná operace vedla k odhalení rozsáhlé zločinné sítě, která se provinila porušením náboženských zákonů.
Hromadná poprava naražením na kůl proběhne na hlavním náměstí všech hlavních měst.
- záznam vysílání citadelského přenosu

Jedním z těchto vykonavatelů boží vůle je také Lee Parker, který patří k Jestřábům, a který se, stejně jako ostatní řídí heslem "Věřit a nepochybovat."
Jeho nynějším úkolem je najít Seru Trantorovou, jednou z mnoha dalších povstalců, kteří patří do druhého tábora, a dopravit ji do Citadely živou.  Jeho na první pohled jednoduchý úkol není až tak snadný, jak se ze začátku zdálo.

Sera Trantonová se totiž schovává v Protolese, kterého se Citadelané bojí, nejen kvůli záhadným Vlkumám, nebo hustě vzrostlých Turopalem. Bojí se hlavně velkého neznáma, které na ně právě v Protolese čeká.

I když zná Sera Protoles jako své boty, tak bohužel před obávaným Jestřábem neunikne. Je Leem zajata, ale v dáli zahlédnou Růžovou bouři, která se nezadržitelně blíží a je obávaným nepřítelem i elitních agentů. Její purpurové blesky spálí vše živé na popel a tak jsou ti dva nuceni najít bezpečný úkryt v jeskyni, kde se chystají počkat, než bouře pomine.

Povede se Leemu a Seře přečkat bouři ve zdraví? Dopraví nakonec Lee Seru do Citadely, kde se má zpovídat ze svých zločinů proti Konsiliu? Nebo se povede Seře uniknout do bezpečí základny Povstalců?


V loňském roce vyšla Zuzaně Strachotové novinka s názvem Devět dní. Přiznám se, že mě kniha lákala hned, jakmile jsem si všimla prvních ohlasů, nicméně jsem z ní měla patřičný respekt, jelikož tento žánr nemám až tak moc načtený. 
Nakonec jsem se do knihy pustila a rozhodně toho nelituji! Jedná se o opravdu skvělý postapokalyptický příběh, který vás bude bavit od první stránky.

Obálka této knihy je jedním slovem fantastická. Je na ní zachycena právě Růžová bouře, která metá své purpurové blesky do zničeného města. Nic přehnaného, přesto na první pohled rozhodně skvělá práce autorů obálky.

V knize na nás pak hned ze začátku čeká autorčino poděkování, kde se mimo jiné také dozvíme, jak vlastně vznikla vizáž Leeho Parkera.

Kdo máte rád tolik oblíbené mapy, které v poslední době neodmyslitelně patří ke spoustě knih, tak si také přijdete na své. 

Poté kniha začíná událostmi, které se datují čtrnáct let nazpátek a plynule přechází do první části knihy, která čítá celkem třináct kapitol, druhá část má kapitol osmnáct. Kapitoly působí krátkým dojmem, hlavně díky autorčinu stylu vyprávění. 
Každá kapitola začíná malým citátem, záznamem, nebo myšlenkou, která se vztahuje k příběhu a následující kapitole. Tyto části jsou psány v kurzívě.

Devět dní je knihou, kterou by si rozhodně měl přečíst každý fanoušek postapokalyptických příběhů. Je zde spousta akce a žádná hluchá místa. Autorka vytvořila svět, který má perfektně promyšlený a to do sebemenších detailů. Nejedná se tedy jen o jakési nastínění toho, jak svět, ve kterém se náš příběh odehrává, vypadá. 
I když já sama bych možná ocenila o malinko větší popis Protolesa, jinak nemůžu autorce nic vytknout. Při čtení jsem měla pocit, jako bych se právě dívala na plátno, na kterém se mi promítal skvělý film plný akčních scén. 

Oceňuji také plastičnost jednotlivých postav, které jsem si dokázala bez sebemenších potíží představit. Ústřední dvojice - Jestřáb Lee, který dohlíží na pořádek, věří a nepochybuje a Povstalkyně Sera, která také věří, ale naprosto něčemu jinému než Lee, už nemohli být rozdílnější dvojicí. 
Zkusme takovou rozdílnou dvojici - lovce jehož náplní práce je věrnost a ctění zákonů, spolu s uprchlíkem, který věří na lepší zítřky, zavřít na několik dní do jeskyně, aby vůbec přežili ničivou Růžovou bouři.
Ano, představujete si správně, že nás čeká nezapomenutelná jízda dvou znepřátelených lidí, kdy každý věří, ale svému přesvědčení.

V první polovině knihy se seznamujeme s okolním světem, jeho fungováním a celý příběh se nese spíše na poklidnější rovině, která se může zdát předvídatelnou. Opak je ale pravdou a to nám autorka ukáže ve druhé části knihy. Celou knihu bych přirovnala k jízdě na horské dráze. Nahoru jedeme pěkně pomalu, máme čas se kochat okolím a je to fajn. Jakmile však dosáhneme nejvyššího bodu, tak se řítíme střemhlav dolů a v podstatě nevíme, kde na nás čeká jaká zatáčka.
Přesně jako jízda střemhlav dolů je i druhá část knihy. Vše, co se zdálo jasné jako facka je nám rázem vyvráceno a my se nestačíme divit, co vše si pro nás autorka nachystala.

Celá tato jízda je pak zakončena velkolepým finále, kdy jsem chvílemi zapomínala i dýchat. Ano, přátelé, tak skvělé to bylo. Detailní popisy okolí, neskutečně realistické popisy bojů, ale také jemná romantická linka, která příběh nijak nenarušovala a báječně do celého konceptu zapadla.

Nutno podotknout, že tato skvělá kniha je autorčinou prvotinou a já osobně jsem opravdu nadšená a mám pocit, že by mohla strčit do kapsy i nějaká díla zahraničních autorů.
Myslím, že se na české literární scéně objevila autorka, která má rozhodně co nabídnout, a doufám, že se brzy dočkáme pokračování této nadějné série.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji Palmknihám.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Devět dní
Série: Devět dní
Autor: Zuzana Strachotová
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 320


9 komentářů:

  1. Děkuji Jani , opět jsi mě svou recenzí navnadila na další knihu . Vůbec nevím kdy to mám stíhat číst .:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :-D Vážně doporučuji, myslím, že se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Taky jsem byla nadšená. Krátce po přečtení jsem si pořizovala knihu papírově :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky přemýšlím nad tím, zda si knihu nekoupit v papírové formě :-)

      Vymazat
  3. Zrovna předevčírem jsem na knihu zveřejňovala recenzi, byla jsem z ní nadšená stejně jako ty. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu mám zamluvenou v knihovně a jsem docela zvědavá, jak na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, snad se ti bude líbit. Já jsem byla vážně nadšená :-)

      Vymazat