RECENZE: Outsider | Stephen King

Odporný zločin.
Jednoznačné důkazy.
Šokující zvrat ve vyšetřování.


Když se najde tělo jedenáctiletého chlapce, všem je jasné, jak ohavný čin to byl, zvlášť po prozkoumání těla. Tato vražda se sexuálním podtextem je opravdu nechutná a důkazy jednoznačně ukazují na Terryho Maitlanda.

Terry je oblíbeným trenérem jak u dětí, tak u jejich rodičů. Všichni jsou proto v šoku, když si jej policisté, v čele s Ralphem Andersonem, odvedou v poutech přímo uprostřed zápasu.

Důkazy však mluví jasně, stopy DNA i očití svědci potvrzují, že se jedná o Terryho Maitlanda, respektovaného občana, spolehlivého trenéra, manžela a v neposlední řadě i otce dvou malých dcer.

Ritz: Nedíval jsem se na hodinky, ale hádal bych tak dvacet minut po šesté. Možná dvacet pět. Nechal jsem se vést Davem, ale držel jsem ho nakrátko, abych se stihl protahovat mezi větvemi, pod kterými na těch svých krátkých tlapkách prolézal. Víte, co se říká o bíglech – jak jsou malí, tak jsou úporní. A on štěkal jako šílený. Došli jsme na nějakou mýtinku, takové… já nevím, jako zákoutí, kam si můžou sednout milenci a trochu se pomuckat. Uprostřed stála žulová lavička, celá potřísněná krví. Spoustou krve. A ještě víc jí bylo pod ní. Mrtvola ležela na trávě vedle ní. Chudák kluk. Hlavu měl natočenou ke mně, oči otevřené a místo krku jen rudou díru. Džíny a slipy měl stažené ke kotníkům a viděl jsem, že mu něco… nejspíš suchá větev… trčí z toho… no, víte z čeho.
Detektiv Anderson: Vím, ale potřebuju, abyste to řekl do záznamu, pane Ritzi.

Po veřejném zatčení začíná pro rodinu Maitlandových peklo na zemi. Obyvatelé městečka se totiž řídí heslem "na každém šprochu, pravdy trochu" a tak se před domem začínají srocovat novináři, aby ukořistili nejlepší záběry, a přátelé a známí se k Maintlandovým začínají pomalu otáčet zády.

Jenže je tady něco, s čím nikdo nepočítal. Terry Maitland má naprosto neprůstřelné alibi a hromadu svědků, kteří mu potvrdí, že byl skutečně jinde a ne na místě vraždy. Anderson s okresním prokurátorem proto sledují stopy a vyšetřování se pomalu přesouvá z Ohia do Texasu, kde nalézají opravdu děsivé odpovědi...



Outsider je novinka z pera Stephena Kinga, kterou nakladatelství Beta vydalo tento rok. Já jsem velice ráda, že jsem si ji přečetla ještě letos, aniž bych ji uložila, ještě nepřečtenou do knihovny. Tohle totiž byla jízda od začátku až do konce.

Obálka knihy je opravdu skvostná. Papírový přebal je na dotyk příjemně plyšový a nápisy jsou lehce vystouplé. Stříbrné pozadí je lesklé v závislosti na světle. Neznámá silueta postavy s červenýma očima je pak matná.

Děj se odehrává od 14. do 27. července a je rozdělen na několik kapitol a podkapitol. Ze začátku se střídají klasické vyprávění s přepisy policejních výslechů a celá kniha připomíná čistokrevnou detektivku.

Později se však do příběhu začne pozvolným tempem vkrádat i určitá dávka nadpřirozena a vyšetřování se začne ubírat trochu jiným směrem. Po celou dobu je jasné, že Maitland nemohl být na dvou místech najednou a vyšetřovatelé si začínají všímat i jistých náznaků, které ukazují, že na místě činu a v jeho okolí, byl někdo, kdo se Maitlandovi podobal, avšak on sám to být nemohl.

Napětí se proto dá pomalu krájet a čtenář je, chtě nechtě, lapen do příběhu a stává se jedním z vyšetřovatelů. Co se vlastně stalo a kdo má na svědomí brutální vraždu malého chlapce ze sousedství? Nejen tyto otázky vám budou při čtení vířit hlavou. Budete se zaobírat svými vlastními vyšetřovacími teoriemi a přemýšlet nad tím, kdo v tom může mít prsty. Přesto si troufnu tvrdit, že na to nepřijdete, stejně jako já.

Nadpřirozený prvek, který v knize autor použil působí doslova přirozeným dojmem. Já vím, já vím, teď si docela protiřečím, ale jak jinak nazvat "cosi" co King do příběhu vložil a u čeho má čtenář pocit naprostého přirozena? 

Díky tomuto nadpřirozenu se před námi objevuje opravdu zajímavá detektivka, kterou si jistě s chutí přečtou i čtenáři klasických detektivek, kteří se jinak nad autorovými knihami ani nepozastaví. King opravdu skvěle stupňuje napětí a celý příběh tak báječně zamotal, že na konci budete jistě překvapeni, jak jednoduchý celý případ vlastně byl.

Já jsem byla s Outsiderem opravdu spokojená. Autorovo budování napětí, spolu s vyústěním bylo opravdu skvělé a já tleskám, neboť mě kniha opravdu bavila od první až po poslední stranu.

Nemám tolik načteno, abych mohla porovnávat, jestli King psal lépe v osmdesátých letech nebo teď. Někde jsem četla, že "starý King" byl daleko lepší a teď vykrádá sám sebe (nevím, jestli to bylo zrovna k Outsiderovi nebo k jiné jeho nové knize). Nemůžu posoudit, nakolik jsou tato tvrzení pravdivá, nicméně já jsem si příběh opravdu užila a to bez všemožných předsudků nebo porovnání. 

Věřím, že si, nejen milovníci autorových knih, Outsidera užijí. Mohl by se líbit i čtenářům detektivek, kterým v příběhu nevadí trochu nadpřirozena. Pokud vás tedy kniha láká, tak s chutí do toho!


Název: Outsider
Autor: Stephen King
Překlad: Ivan Němeček
Nakladatelství: Beta-Dobrovský
Počet stran: 431
Rok vydání: 2019

2 komentáře:

  1. Já byla knihou nadšená. Začalo to opravdu pozvolna, jako každá jiná detektivka a pak bum! Moment překvapení, že je vše úplně jinak než se zdá. To mám na Kingovi ráda. Doporučuji, jestli jsi ještě nečetla, přečíst Misery :)

    OdpovědětVymazat
  2. Misery jsem ještě nečetla, díky za doporučení.
    Jinak souhlasím, pro mě opravdu povedená kniha ;-)

    OdpovědětVymazat