Báječný krámek s čokoládou

- Jenny Colganová 



Anně Trentové je třicet a pracuje v továrně na výrobu čokolády na severu Anglie. Štěstí při ní zrovna nestálo, a tak po ošklivém pádu končí v nemocnici, kde bohužel přichází o prst na noze a také o své sladké zaměstnání. Zde se setkává se svou bývalou učitelkou francouzštiny Claire Shawcourtovou, která se léčí s rakovinou. Jelikož jsou obě dámy spolu na pokoji, tak si začnou povídat a Claire začne z dlouhé chvíle Annu doučovat francouzštinu.
 Po propuštění z nemocnice se obě ženy nadále setkávají a Claire nabízí Anně velkou příležitost, odjet do Paříže pracovat do krámku jejího bývalého přítele Thierryho Girarda. Anna se nejdříve zdráhá nabídku přijmout, jelikož má ze své francouzštiny strach. Nakonec ale na nabídku kývne a odjíždí.

A tak Anna nastupuje do své nové práce - Le Chapeau Chocolat Thierryho Girarda, kde se postupně učí, že není čokoláda jako čokoláda. Jaké to vlastně je, připravovat všechno ručně a s láskou a kolik dá práce vytvořit opravdovou čokoládu, jejíž chuť bude tím nejlepším, co kdy člověk jedl. 

.....Uprostřed místnosti stály tři měděné kotle - hořká, mléčná a bílá, jak jsem usoudila - a byla tam celá řada hořáků, zkumavek, pecí, potrubí a náčiní, jaké jsem nikdy v životě neviděla. Vonělo to tam jako v nebi, ale připomínalo to zahradnickou kůlnu.....

 Pobyt v Paříži nepřinese Anně pouze nové čokoládové zkušenosti, ale také poznává spousty zajímavých lidí a dozvídá se jaká byla Claire v době, kdy pobývala v Paříží jako au-pair a měla sladký románek s Thierrym.
 Dokonce se na obzoru možná objevuje i nová láska.

Tak tohle byla správná knížka plná čokolády, lásky a kouzelné Paříže. 

Příběh je psaný opravdu velice čtivě a děj se posunuje krásně dopředu. Během příběhu o Anně se také dočítáme, jak to bylo s Claire, když byla v sedmdesátých letech v Paříži. Čtenář se nemusí bát, že by se neorientoval v časech a postavách. Části s Claire jsou nadepsány rokem, ve kterém se dějí a jsou psány kurzívou.

Na první pohled by se mohlo zdát, že příběh bude tak sladký, až z něj budou bolet zuby, v této knize tomu tak ovšem není. Střídá se zde láska se smutkem, ale také romantika s realitou všedních dní. Spolu s autorčiným smyslem pro humor a stylem, jakým je kniha psána se stává více než průměrným románem, na který za chvíli zapomenete. 

Já jsem se u této knihy opravdu dobře bavila a přiznám se, že jsem si i upřímně poplakala. 

Nesmím zapomenout zmínit, že autorka závěr knihy doplnila o dvanáct čokoládových receptů, které sama vyzkoušela. Recepty jsou seřazeny podle náročnosti od nejjednodušších po nejsložitější.

Příběh Anny Trentové, kouzelné Paříže a voňavého krámku s čokoládou můžu jen doporučit.

Název : Báječný krámek s čokoládou
Autor : Jenny Colganová
Nakladatelství : Argo
Počet stran : 360





9 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! Navíc kniha zní sladce a zajímavě. Podívám se po ní. Díky za doporučení.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze, kniha má opravdu nádherně sladkou obálku, hned bych si ji přečetla, píšu si na svůj nekončící seznam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, těší mne, že se recenze líbila, a ještě větší radost mám, že jsem Vás na knihu nalákala :-) Snad se Vám bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze, u které jsem dostala chuť na knihu i čokoládu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za typ na čtení :-) Recenze se ti povedla.

    OdpovědětVymazat
  6. Povedený článek :) krásná kniha, zatím ta nejlepší, která u nás z tvorby Jenny Colgan vyšla ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale opravdu jen článek :-) Jak na to tak koukám, tak by si kniha zasloužila přečíst znovu a sepsat něco lepšího :-) Každopádně byla skvělá, celkem by mě zajímaly i ostatní autorčiny knihy :-)

      Vymazat