Obyvatel

- Francis Cottam



Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí.


Juliet Devereauová je mladá lékařka, která bydlí se svým manželem Jackem v pěkném domku na předměstí New Yorku. 
  To se ale brzy změní. Jelikož ji v práci napadne pacient, a Juliet se necítí dobře, tak odchází domů dříve než obyčejně. Doma ji bohužel čeká nemilé překvapení, přistihne svého manžela v posteli s jinou ženou.

...Dovolala se do hlasové schránky. Mezi vzlyky vykoktala zprávu : "Právě jsem nachytala Jacka, jak souloží s jakousi blonďatou trofejí. U nás doma. V naší posteli. "....

Její manželství se ocitá v krizi. Chvíli bydlí u své těhotné kamarádky a jejího manžela, ale nechce být dlouho na obtíž. Hned jak se vzpamatuje z nejhoršího, tak se vrhá mezi inzeráty a zoufale hledá přijatelný byt v Brooklynu. Poctivě chodí na prohlídky bytů, ale bohužel začíná pomalu propadat panice. Když už to vypadá, že na žádný obyčejný byteček, ve kterém by se mohla cítit jako doma a začít žít nový život nenarazí, tak se objeví přesně to co hledala. Krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most.
 Bohužel tato idyla taky netrvá věčně. Juliet má po zabydlení pocit, že v bytě není sama. V noci ji budí divné zvuky, má pocit, že ji neustále někdo sleduje a dokonce zahlédla ve svém bytě siluetu cizího muže !


Přiznám se bez mučení, že jsem na knihu narazila v nějaké recenzi a jelikož mne zaujalo téma "být sledována ve vlastním bytě" , tak jsem si tento román pořídila.
 Jako první jsem zhodnotila obálku, která se mi moc líbí, k danému tématu vypadá naprosto skvěle. Celkem mne překvapila velká písmenka, takže i průměrný čtenář knihu zvládne přečíst za jedno odpoledne.

Teď k samotnému příběhu.. Já nevím, všimla jsem si, že je kniha celkem chválena, ale já si nemyslím, že by tento příběh přesáhl hranice nějaké průměrnosti, byť ten potenciál tady byl.
 Začátek byl nemastný, neslaný. Nenadchnul, ale ani neurazil. Připomínal mi spíše příběh z červené knihovny. 
 Hlavní hrdinka se rozejde s manželem, chce začít nový život. Místo aby se děj posouval trochu svižněji, tak stojí pořád na místě. Juliet je v depresích, neustále se lituje, obviňuje a mezitím čtenář stále čeká, kdy se konečně začne něco dít. Přišlo mi, že si Cottam naprosto zbytečně vyhrál s vykreslením postav o kterých bylo v celku zbytečné vědět toho tolik. Kdyby raději věnoval svou energii a vymyslel svižnější tempo, udělal by podle mne lépe.

 Když se konečně začne něco dít, tak je čtenář skoro v půlce, což je na knihu o 253 stranách psaných většími písmeny celkem pozdě. Konec, i když nemůžu říct, že by nebyl akční, tak svou kvalitou zase celkem rychle upadal.

Přiznám, že jsem od tohoto tématu očekávala daleko více. Kniha byla celkem předvídavá, myslím, že si autor mohl dát záležet, nenatahovat tak začátek a více se věnovat hlavnímu tématu celé knihy, které bylo při všech těch popisech ze začátku trochu přidušené.

Nicméně i tak byla kniha napsána čtivě, vyloženě jsem se nenudila, nebo nepočítala stránky do konce i když byly věty poměrně jednoduché.
Krátké kapitoly jsou přínosem, jelikož čtenáře nutí číst dál a dál, aniž by knihu odkládal.

Celkově jsem byla zklamaná, jelikož jsem měla od tohoto díla větší očekávání.

Knihu bych doporučila spíše jako oddechové čtení po náročném dni v práci, nebo na dovolenou. 


Název : Obyvatel
Autor : Francis Cottam 
Nakladatelství : Galatea
Počet stran : 253

















4 komentáře:

  1. Koukala jsem na ni taky, ale držím se hesla "můj dům, můj hrad" takže moc nemusím knihy, kde je člověk nějak ohrožen doma. Recenze je povedená, ale knihu vynechám :).
    Kateřina
    trojtecka.bogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se právě tento nápad moc líbil, tyto témata mne celkem lákají. Bohužel jsem měla od této knihy asi velká očekávání.
      Jinak děkuji, jsem ráda, že se recenze líbila, a přeju pohodový den :-)

      Vymazat
  2. Kniha je spíše oddychovka, ale přesto si myslím, že některé pasážejsou celkem velmi povedené.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta akčnější část celkem ušla, ale jak jsem psala, pro mne celkově kniha nic moc. Ale zase je to jen názor, co se nelíbí mě, se může líbit ostatním a naopak.
      Každopádně děkuji za reakci a přeju pohodový den :-)

      Vymazat