Návrat z temnoty

- Liz Coleyová

Tři roky jejího života jsou zahalené tmou.
Možná by bylo lepší, kdyby to tak zůstalo.


Angie Chapmanové je šestnáct let a právě se objevila v ulici, kde stojí dům jejich rodiny. V ruce má tašku a vůbec netuší jak se do ulice dostala. Její ruce jsou plné mozolů a jsou tak jiné, než jak si pamatovala. Vlastně všechno bylo jiné. Po návratu domů byla celá nesvá a zaskočená, že se s ní matka tak srdečně vítá, vždyť byla jen na táboře. A tatínek ? Vlasy mu zešedivěly, byl ustaraný a podle zvlhlých očí vypadal mnohem starší než měl být.

... "Angie, kdes...kdes byla ?"
"Vždyť víš", sevřel se Angie žaludek. "Přece na táboře". Kvůli tomu, jak se na ni dívali, téměř nemohla dýchat. "Na táboře," zopakovala neústupně.
Otec se vydal po schodech do přízemí. "Tak na táboře," konstatoval. "Na táboře ?" podivil se vyšším tónem. 
"Tři roky ?"

Angie je ze všechno úplně v šoku. Její poslední vzpomínka je na tábor před třemi lety. Neví jak se dostala domů, neví proč je celá pobitá, neví proč má dlouhé vlasy a nechápe proč si poslední tři roky vůbec nepamatuje.

Rodiče okamžitě volají detektiva Phila Brogana a Angie je podrobena výslechu a důkladné lékařské prohlídce. Angie je ze všeho nešťastná. Nedokáže se smířit s tím, že už není třináctiletá a také se jí začínají dít podivné věci. Ráno se budí unavená a zjišťuje, že její houpací křeslo není na svém místě. Nepořádek, který měla v pokoji je uklizený a prach utřený. Obléká si na sebe vyzývavé oblečení a vůbec o tom neví. A tak přichází na řadu terapie u psycholožky, doktorky Lynn Grantové.

Ta určuje diagnózu disociační porucha a pomocí hypnózy pomáhá Angie odhalit různé alternativní osobnosti, které má ve své hlavě. Lékařka zmatené dívce  vysvětluje, že osobnosti vznikly v její mysli jako jakýsi pud sebezáchovy. Že veškeré krutosti, které si prožila, když byla vězněná za ní prožívaly její alteři a možná i díky tomu vlastně přežila. Postupem času je odhaleno pět alterů - Skautka, která na sebe brala v zajetí podobu kuchařinky a starala se v rámci možností o pořádek ve srubu,  Ženuška (Coura), která na sebe brala povinnosti v ložnici, Kecalka, která patřila do doby, kdy byla Angie ještě malá holčička a zažila velice nepříjemnou zkušenost, Anděl, který měl za úkol ostatní chránit a Osamělá, která na jednu chvíli vystřídala Ženušku. 
Angie se snaží pomocí psychoterapie sžít se se svými altery, poskládat si příběh o všech hrůzách, které si prožila, srovnat se s těhotenstvím své matky a získat zpět svůj starý život.


Silný psychothriller na který jen tak nezapomenu. Určitě to není jedna z knih u kterých po čase nebudu vědět o čem vlastně byla. Strašně mě zasáhla !
Angie je mladá slečna, která se vrátí z pekla, které prožívala celé tři roky. Snaží se pochopit sebe samu, okolí a to, co se vlastně stalo a nezbláznit se z toho. Trochu jsem se bála, že kniha se bude hodně zabývat zvěrstvům, která na Angie byla páchána, ale není tomu tak.V hlavní roli je zde hlavně lidská psychika. Celý příběh byl inspirován skutečnými událostmi, příběhy ztracených a znovunalezených dívek.
I když byla kniha velice předvídavá, tak jsem četla se zatajeným dechem. 
Trochu mne mrzí, že v knize nebylo více spolupráce Angie s detektivem Broganem, ale budiž autorce odpuštěno. Konec knihy byl trochu chaotický, ale nakonec bylo vidět, jak se Angie smířila sama se sebou a dospěla.

Pro mne byla tato kniha velice silným příběhem, při kterém jsem měla sevřené hrdlo a chvílemi jsem měla co dělat, aby mi neukápla i nějaká slzička.



Název : Návrat z temnoty
Autor : Liz Coleyová
Nakladatelství : Fortuna Libri
Počet stran : 304





A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

8 komentářů:

  1. Taky jsem ji četla a zanechala ve mě dost silný dojem.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve mně taky, troufám si tvrdit, že jedna z nejsilnějších knih, co jsem tento rok četla :-)

      Vymazat
  2. Děkuji! Mám ji doma v řadě,koupila ji v LK za pár kačáků a teď se na ni fakt těším!
    Zdraví Renata Fišerová :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se na co těšit, doopravdy skvělá kniha :-) Měj se hezky :-)

      Vymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě, asi se po ní podívám. Opět povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě stojí za přečtení, mají ji teď v levných knihách za pár korun :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :) Mám pocit, že jsem knihu viděla v LK :) Ted se po ní určitě podívám :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,. Ano, mají ji v LK, tak se po ní určitě koukni :-)

      Vymazat