Muži, kteří nenávidí ženy

- Stieg Larsson



Mikael Blomkvist je novinář a spolumajitel časopisu Milénium. V knize se s ním seznámíme zrovna ve chvíli, kdy je souzen za pomluvu Hanse-Erika Wennerströma. I když měl v ruce všechny trumfy, stejně mu byly k ničemu v boji s bohatým frajírkem se známým advokátem.

Rozsudek zněl 3 měsíce nepodmíněně.
Jelikož Mikaelovi záleží hlavně na tom, aby soudní rozhodnutí nějak vážněji nepoškodilo časopis, rozhodne se, že z Milénia na čas zmizí a bude předstírat, že dostal výpověď.

Henrik Vanger je muž, který právě oslavil osmdesáté druhé narozeniny. Je spoluvlastníkem koncernu Vanger, jehož sláva už je dávno minulostí. Ale co je hlavní, starého pána tíží jedna jediná věc. Před téměř čtyřiceti lety záhadně zmizela jeho vnučka Harriet. Nikdy se nepodařilo nalézt její tělo, ale Henrik se za ty roky smířil s tím, že se stala obětí vraždy. S čím se však dodnes nesmířil je fakt, že nikdy nebyl vypátrán člověk, který Harriet zavraždil. Dodnes Henrikovi chodí v den jeho narozenin zarámovaná květina.
Tento každoroční dárek od Harriet byl milým rituálem, dnes se z něj stal výsměch jejího vraha. A tak Henrik po prohraném procesu Mikael Blomkvist versus Hans-Erik Wennerström neváhá a Mikaela prostřednictvím svého právníka kontaktuje, aby sepsal kroniku rodiny Vangerů a pokusil se nalézt člověka jenž před čtyřiceti lety zavraždil jeho milovanou vnučku.

Lisbeth Salanderová byla podle všemožných posudků uzavřená psychicky narušená žena s násilnickými sklony, jenž musel být svěřen opatrovník. Když bylo Lisbeth třináct rozhodl soud pro nezletilé, že bude svěřena do péče dětské psychiatrické kliniky.
Když zesnul její opatrovník, Holger Palmgren, kterého měla doopravdy ráda, tak se jejím novým opatrovníkem stal Bjurman, který byl už od prvního pohovoru naprostý opak Palmgrena a po čase začal Lisbeth sexuálně zneužívat.

..."A jakpak se ti dnes daří, milá Lisbeth ?" pozdravil ji.
Lisbeth neodpovídala. Bjurman ji objal kolem ramen.
"Možná jsem to minule trošku přehnal," prohlásil. "Vypadala jsi dost zkrotle."
Salanderová mu věnovala křivý úsměv a Bjurman najednou pocítil osten nejistoty. 
Ta holka je zaostalá. Nesmím na to zapomínat.
Zeptal se Lisbeth, jestli s ním bude spolupracovat.
"Půjdeme do ložnice ?" zeptala se Salanderová....

Lisbeth v současnosti pracuje jako detektiv ve společnosti Milton Security. Je sice svérázná, ale velice schopná, co se týče detektivní práce. Je výbornou hackerkou s fotografickou pamětí, jenž se nezalekne žádné práce.

Podaří se Mikaelovi nalézt vraha Harriet ? Je doopravdy vrahem někdo z rodiny Vangerů, jak se starý pán domnívá ?  A jak se popere Lisbeth s Bjurmanem ?



Tato kniha byla naprosto úžasná a já už chápu, proč kolem ní byl takový poprask.
Kniha začíná prologem, ve kterém se dovídáme vše o květině, kterou dostal starý pan Vanger ke svým narozeninám.
Kniha má celkem 29 kapitol, které jsou rozděleny do čtyř hlavních částí. Zakončena je epilogem s podnázvem "zrevidované vyprávění". Příběh se odehrává ve Stockholmu, ale hlavní dějová linka je zasazena na ostrov Hedestad.

Myslím, že nejsem jediná, kdo měl celkem problém v orientaci v knize, a to hlavně ze začátku. Jelikož postav zde bylo doopravdy dost a orientace ve všech jménech pro mne byla celkem problematická, takže mi trvalo celkem dlouho, než jsem se celým začátkem pročetla. Spousta pro mne nezáživných situací v první kapitole spolu se spoustou jmen ve mně vyvolávaly zděšení, nicméně jsem při čtení vytrvala a jsem za to moc ráda.

Hlavní hrdinové byli úžasně popsáni a jejich charaktery barvitě vykresleny. Již od začátku jsem si nesmírně oblíbila Lisbeth. Vlastně ani přesně nedokážu říci, čím mě tak dostala, ale fandila jsem jí. Hlavně jsem doufala, že se nějakým způsobem postaví Bjurmanovi a ukáže mu co proto.

Hlavní zápletka a to odhalování dávného rodinného tajemství byla opravdu dobře promyšlená do každičkého detailu. Larsson nevynechal žádný detail a pečlivě popisoval nejen charaktery jednotlivých postav, ale také barvitě vylíčil Švédsko pod sněhovou peřinou.

Kniha je napsána velice čtivě a já jsem tiše trpěla pokaždé, když jsem od knihy musela odejít. 
Samotná kniha je plná překvapivých zvratů při kterých jsem se nestačila divit. Bála jsem se, ale také jsem byla znechucena. Fandila jsem ústředním postavám, ve skrytu duše jsem jim přála, aby se nějakým způsobem dali dohromady /asi se ze mě stává romantická duše/ a co je hlavní, přála jsem si vypátrat vraha mladé Harriet. 
Závěr knihy a rozuzlení celé zápletky jsem doopravdy nečekala a po dočtení prostě musím sáhnout po dalším díle, i když mám obavu, že už nebude mít glanc prvního dílu. 
No nechám se překvapit. 

Celkově bych knihu zhodnotila jako naprosto skvělou detektivku a všem, kteří knihu ještě nečetli radím, aby svou chybu co nejdříve napravili.


Název : Muži, kteří nenávidí ženy - série Milénium (1. díl)
Autor : Stieg Larsson
Překlad : Azita Haidarová
Nakladatelství : Host
Počet stran : 536



A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)


8 komentářů:

  1. Knihu jsem zatím nečetla. Mám ji na čtečce a nějak se k ní nemůžu dokopat a dávám přednost jiným knihám. No, spíše knihám ve fyzické podobě :D Každopádně ji mám na seznamu a sama jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. Tvá recenze mě na ni akorát nalákala ještě víc, vážně povedená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se ti nedivím, také dávám přednost knihám v papírové podobě :-) Každopádně děkuji za milý komentář, a doufám, že až se ke knize dostaneš, tak z ní budeš stejně nadšená jako já :-)

      Vymazat
  2. Tak já knihu četla.Měla jsem ji půjčenou z knihovny.Také se mi moc líbila ,a tak jsem se rozhodla pustit do dalšího dílu . Ten už se mi moc nelíbil ani jsem ho nedočetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mám z toho trochu obavy, že to u mě dopadne stejně..

      Vymazat
  3. Trilogii jsem si pořídila, ale zatím jsem nestihla přečíst. Ovšem zfilmované se mi všechny díly líbily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám mezery, filmy jsem ještě neviděla a těžko říct, kdy se k nim dostanu.

      Vymazat
  4. Ja mam precteny uz dva dily a ty se mi libily moc . Na treti dil snad take konecne dojde, ale kdyz tech knih je tolik :-) Jinak moc pekna recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já zatím po dalším díle nesáhla. Mám trochu obavu, že už to nebude ono...

      Vymazat