Rozbalovačka č. 3

Krásné pondělní odpoledne, 

dnes se opět podíváme na to, která kniha mi udělala radost.  Měla jsem velké štěstí a byla jsem vybrána v recenzním konkurzu nakladatelství Jota. Tímto bych chtěla Jotě moc poděkovat :-)

No a teď se půjdeme mrknout, co mi to vlastně přišlo...


Balíček byl doopravdy pečlivě zabalený :-)




Nejedná se o klasickou beletrii, ale o literaturu faktu...



Ano ! Je to horká novinka nakladatelství Jota a to Duchové K2.



Anotace :
Epická sága prvovýstupu na nejnebezpečnější horu planety.
Podmanivý příběh nejvražednější světové hory.

K2 je s 8611 metry téměř o dvě stě padesát metrů nižší než Mount Everest, ale co se obtížnosti výstupu týče, s přehledem svého slavnějšího soka předčí. Zabít se na ní můžete snadno jak při výstupu, tak při cestě dolů. Mike Conefrey přináší v této poutavé knize barvitý popis prvních pokusů o dosažení vrcholu i fascinující vhled do složitého dědictví jejího prvovýstupu. Začíná neúspěšnou snahou na drogách závislého okultisty Aleistera Crowleyho a mapuje historii, ve které hned několik velkých a úspěšných mužů propadlo kouzlu K2: od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho, dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Pro všechny se K2 stala posedlostí, ale ani jednomu nepřinesla štěstí.

Pomocí exkluzivních rozhovorů s přeživšími členy jednotlivých výprav i jejich rodinami a díky volnému přístupu k jejich deníkům a osobní korespondenci nám Conefrey servíruje skutečnou atmosféry „kruté hory“ a odhaluje, proč až do dnešních dnů zůstala „horou opravdových horolezců“, a to i přes mnohé kontroverze a tragická úmrtí. Duchové K2 je mistrovské dílo horolezecké literatury, vystavěné na napětí a obsazené samými tragickými hrdiny a výstředními snílky.

-převzato z databáze knih


Na tuto knihu se nesmírně těším a začtu se hned, jakmile dočtu Pokoj. A co vy a horolezectví ? Také vás lákají zážitky zkušených horolezců ? Nebo máte v plánu si tuto knihu přečíst ? Neváhejte a podělte se o svůj názor v komentářích, budu se těšit.

Mějte se krásně, 
Pinky :-)

9 komentářů: