Měsíční shrnutí - říjen

Hezký středeční podvečer,

dnes přicházím se shrnutím přečtených knih dříve než naposledy, ale mám chvíli čas, tak jsem se rozhodla, že sepíšu tento článek. 

Venku to hýří všemožnými barvami, které k podzimu patří, v neděli jsme přesunuli ručičky hodin na zimní čas, tma je čím dál dříve a já si začínám připadat jako medvěd, který by už nejraději ulehl k zimnímu spánku :-)




Říjen pro mě opět nebyl nic moc, co se přečtených knih týká. Celkem jsem přečetla pouhé čtyři knihy... Já vím, bývalo lépe, ale začátek podzimu bývá vždy hodně únavný, tak snad to brzy napravím. 

Říjen jsem začala s knihou Duchové K2 : Na vrchol hory smrti od Micka Conefreyho, následoval Panský klub Daniela Kapči, poté mi společnost dělaly Urban games A. T. Juraska a měsíc jsem zakončila knihou Psycho : Sanatorium od Cheta Williamsona.


Duchové K2 : Na vrchol hory smrti | Mick Conefrey
- tato kniha byla velice silným příběhem z historie dobývání druhé nejvyšší hory světa. Čtení to bylo vskutku mrazivé...

Recenzi na tuto knihu najdete zde.

Hodnocení 




Anotace
Epická sága prvovýstupu na nejnebezpečnější horu planety.
Podmanivý příběh nejvražednější světové hory.

K2 je s 8611 metry téměř o dvě stě padesát metrů nižší než Mount Everest, ale co se obtížnosti výstupu týče, s přehledem svého slavnějšího soka předčí. Zabít se na ní můžete snadno jak při výstupu, tak při cestě dolů. Mike Conefrey přináší v této poutavé knize barvitý popis prvních pokusů o dosažení vrcholu i fascinující vhled do složitého dědictví jejího prvovýstupu. Začíná neúspěšnou snahou na drogách závislého okultisty Aleistera Crowleyho a mapuje historii, ve které hned několik velkých a úspěšných mužů propadlo kouzlu K2: od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho, dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Pro všechny se K2 stala posedlostí, ale ani jednomu nepřinesla štěstí.

Pomocí exkluzivních rozhovorů s přeživšími členy jednotlivých výprav i jejich rodinami a díky volnému přístupu k jejich deníkům a osobní korespondenci nám Conefrey servíruje skutečnou atmosféry „kruté hory“ a odhaluje, proč až do dnešních dnů zůstala „horou opravdových horolezců“, a to i přes mnohé kontroverze a tragická úmrtí. Duchové K2 je mistrovské dílo horolezecké literatury, vystavěné na napětí a obsazené samými tragickými hrdiny a výstředními snílky.



Panský klub | Daniel Kapča
- prvotina začínajícího českého autora, která mě velice mile překvapila. Kniha byla napsána hodně čtivě a prostě mě bavila.

Recenzi na knihu najdete zde.

Hodnocení


Anotace
Dominik a Robert provozují luxusní Panský klub, který se drží jediné zásady, "Náš zákazník, náš Pán". Lilian Ganonová, mladá a zhýčkaná nezbednice, k tomu nevlastní dcera kandidáta na prezidenta, okusí tuto zásadu na vlastní kůži. Celý její svět se rázem převrátí vzhůru nohama, když se jednoho dne nedobrovolně ocitne v klubu a je nucena projít výcvikem na Společnici, aby byla následně doručena zákazníkovi. V ten samý moment se rozjede doslova hra o přežití a není vůbec jisté, jestli se jí podaří dostat pryč. Ve světě, ve kterém je lidstvo postihnuto nemocí, která zabraňuje rozkladu mrtvol a morálka lidstva je na svém absolutním minimu, není jisté absolutně nic.

Panský klub je příběh odehrávající se v brutálním a zvráceném světě, ve kterém je hlavním uměleckým směrem Nekrotismus a sexuální touhy nabývají těch nejbizarnějších podob. A byť k tomu název svádí, rozhodně neočekávejte, že v rukou držíte erotický román, po kterém se budete červenat až za ušima. Na takové něžnosti není v Panském klubu místo.

Pokud jste si mysleli, že jste již viděli a četli vše a nic Vás již nedokáže překvapit či šokovat, Panský klub Vás donutí tento názor přehodnotit. 



Urban games | A. T. Jurasek
- druhá kniha v měsíci říjnu, která byla z pera začínajícího českého autora. Kniha má spád, akci, napětí... 

Recenzi na knihu naleznete zde.

Hodnocení




Anotace
20 dní.
20 soutěžících.
200 milionů.

Urban games se zprvu jeví jako další tuctová reality show s poutavým sloganem hry, při kterých půjde o život. Soutěžící si myslí, že mají skvělou příležitost zbohatnout a začít nový život, ale hned při prvním úkolu zemřou dva hráči…
Druhý úkol se nezadržitelně blíží. A tvůrci her pro ně mají přichystáno spoustu dalších překvapení…
Uzavření ve Městě, aréně, kde se celá soutěž odehrává, se vzápětí rozjíždí diváky bedlivě sledovaná hra o přežití. Kdo ze soutěžících vydrží až do samého finále a kdo nakonec podlehne? 




Psycho : Sanatorium | Chet Williamson
- pro mě byla tato kniha tak trochu zklamáním. Čekala jsem něco trochu lepšího. Nicméně i tak byla čtivá a poměrně zajímavá.

Recenzi na tuto knihu naleznete zde.

Hodnocení






Anotace
Píše se rok 1960 a Norman Bates je ve státní nemocnici pro duševně nemocné zločince v péči doktora Felixe Reeda, který se ho snaží dostat z jeho katatonických stavů.

Ale Norman a Dr. Reed jsou neustále obtěžováni ostatními pacienty i zaměstnanci, kteří si myslí, že toto sanatorium je daleko spíše vězení než místo určené k uzdravování nemocných, Přispívá k tomu i samotná budova, kdysi soukromá léčebna, o které se tvrdí, že je strašidelná. Na scéně se objevuje Normanovo dvojče Robert Newman, jehož mozek byl ihned po narození jeho ošetřujícím lékařem prohlášen za poškozený. Jak Robert a Norman vyrůstali, Norman zjišťuje, že temno Robertovo je ještě hlubší než to, které na Normana číhá venku ve městě.



Tak takový byl můj knižní říjen. Jsem relativně spokojená nad přečtenými tituly, což je nakonec důležitější než počet přečtených knih.


A co vy ? Jaké knihy vás v říjnu nadchly ? Určitě mi dejte vědět - inspirace není nikdy dost :-)

Mějte se krásně
Pinky :-)



9 komentářů:

  1. Akorát čtu Psycho a nějak se nemůžu začíst. Jinak pro mě Topka za říjen byla určitě Nezlomná od Lesley Pearse :-).
    Přeji Ti hezký den a spoustu knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Nezlomnou jsem ještě nečetla, nicméně jsem velmi zvědavá na Tvůj názor na Psycho :-) Jinak děkuji za komentář, měj se krásně :-)

      Vymazat
  2. Aj tak si toho prečítala dosť, zaujali ma knihy Psycho a Urban games :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, knihy určitě stojí za přečtení ! ;-)

      Vymazat
  3. O knížce Urban games jsem ještě neslyšela, ale zní fakt dobře, takže se po ní budu muset jít podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se podívej, je buď jako ekniha, nebo koukni na webovky http://www.urban-games.net/ :-)

      Vymazat
  4. Pánský klub jsem vyhrála, takže skáču radostí :)
    Urban Games mě dost lákají, tak třeba se mi jednou do rukou dostanou :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluji k výhře :-)
      Urban games určitě stojí za přečtení, já jsem byla nadšená :-) Taky se měj hezky :)

      Vymazat
  5. Zajímavý výběr :) Já musím článek teprve sepsat. Asi nejvíc mě oslovila kniha Kdysi Morrise Gleitzmana :) Psycho si nechám asi ujít, byť jsem o něm taky uvažovala.

    OdpovědětVymazat