Popravčí | Chris Carter

Čeho se nejvíc bojíte?

Detektivové Robert Hunter a Carlos Garcia jsou povoláni k dalšímu případu. Tentokrát je obětí vraždy kněz, jehož zohavené tělo vyděsilo i otrlé detektivy.

Knězovo tělo leží na oltářních stupních, je pečlivě naaranžované, všude plno krve a co je nejhlavnější a zároveň nejděsivější, místo knězovy hlavy je hlava jiná, a to psí.

Ze začátku vyšetřování se zdá, že se kněz stal obětí nějaké rituální vraždy, nicméně další oběti na sebe nenechají dlouho čekat a tak jsou detektivové nuceni svůj úsudek přehodnotit. Vzniká tak speciální tříčlenný tým, který má za úkol zjistit, kdo je oním vrahem, který jim zatím utíká.
"Tělo se musí před provedením pitvy umýt," přistoupil doktor Winston blíž k nerezovému stolu. Leželo na něm tělo zakryté dlouhou bílou rouškou. "Netřeba dodávat, že před umytím se musí tělo odstrojit."
Hunter už tušil, co bude následovat.
"Když forenzní technici svlékli kněžskou sutanu, našli tohle." Doktor Winston odkryl tělo. Všichni tři muži na ně několik vteřin mlčky zírali.
"A kurva," zašeptal Garcia a přerušil tak napjaté ticho. Na hrudi kněze byla červenou barvou vyvedena číslice 3, vysoká asi patnáct centimetrů.
Postupně vychází najevo, že vrah není pouhým vraždícím maniakem, ale že se vyžívá v brutálním mučení svých obětí. Jejich smrt je vždy výsledkem několikahodinového trýznění, které pokaždé vypadá stejně, i když je tak odlišné. Jedná se totiž o vraždu "vlastním strachem."

Vrah, který používá strach obětí k tomu, aby je zabil, si své oběti nevybírá jen tak náhodně. Robert s Carlosem zjišťují, že je zde ještě jedno vodítko a to je jejich minulost.
Zároveň se jim na stanici přihlásí také dívka, Monica, která tvrdí, že cítí bolest obětí a mohla by jim být nápomocna. I přes značnou skepsi pronese větu, která Robertovi utkví v paměti a rozhodne se dívku vyslechnout a pracovat s jejími informacemi.

Rozjíždí se proto závod s časem, jelikož vrah a spojitosti detektivům stále unikají.


Popravčí byl mou druhou knihou z pera Chrise Cartera. Jeho knihy mi byly doporučovány ze všech stran a díky tomu, že se první díl ze série s detektivem Hunterem objevil v levných knihách, jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám. Možná, že si ještě pamatujete, jak nadšená jsem byla z Dvojitého kříže. Nyní byl na řadě právě Popravčí...

Jako první se opět podíváme na obálku knihy. Ta působí stejně psycho, jako samotný příběh, ve kterém je vraždící maniak, který se vyžívá v neskutečném trýznění svých obětí.

Na začátku knihy pak najdeme autorovo poděkování a poté na nás již čeká 143 samostatných kapitol, které jsou opravdu krátké.

Díky výše zmíněným krátkým kapitolám je napětí v knize pomalu dávkováno a čím blíže je čtenář ke konci, tím více je napnutý a dychtivě otáčí stránku za stránkou.

Jsou to nejen krátké kapitoly, které čtenáře ke knize doslova připoutají. Je to také styl vyprávění a čtivost celého příběhu. Všechny tyto aspekty tvoří jeden celek a to fantastický detektivní román, kde jsou popsány ty nejbrutálnější vraždy a kde jsou dva sympatičtí detektivové, kteří se snaží všemu přijít na kloub.

Co mě však trochu mrzí, je postavení samotných detektivů. Zatímco Hunter je člověk, jehož při ničem nenachytáte a má schopnosti hrdiny z komixů, tak Garcia je pouhým následovatelem, který svým instinktem a znalostmi pokulhává kdesi vzadu. Mým skromným přáním je, aby autor udělal z Garcii v dalších dílech společníka, který by byl zhruba na stejné úrovni, jako samotný Hunter.

Za co však autorovi tleskám, je vyvedení i vedlejších postav v takové kvalitě, že nemáte pocit, že by byly jen navíc, aby doplnily samotný příběh. To se opravdu stát nemůže. Vedlejší postavy mají totiž skvěle vykreslené charaktery a při čtení cítíte, že to tak má být.

Navíc nová velitelka, která vystřídala stávajícího velitele je skvělá. Je to žena s ostrými lokty, která se v návalu vzteku nebojí z pusy vypustit sprosté slovo. Zároveň je však připravena se o pozici svých podřízených bít jako lvice. I když neměla tolik prostoru, byla mi neskutečně sympatická a její repliky mě bavily.

Celá série není určena pro jedince, kterým vadí detailní popisy hrůzných vražd, ovšem pro nás, zvrhlé milovníky takových knih se jedná o drahokam, který je dokonalý, bez kazu. Já jsem se do této série zamilovala! 

V knize se opět promítla také autorova zkušenost, kdy vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů. Myslím si, že právě díky jeho zkušenostem s těmito zločiny je kniha tak zvrhlá a tak dobrá. 

Za sebe doporučuji všemi deseti a neskutečně se těším na další díl, který mám v plánu číst příští měsíc. 
Chris Carter prostě nezklamal a troufám si tvrdit, že pomyslnou laťku posunul zase o stupínek výš.


Nejlevnější cenu knihy Popravčí naleznete na portále Srovname.cz


Název: Popravčí
Série: Robert Hunter (2. díl)
Autor: Chris Carter
Překlad: Jana Pacnerová
Nakladatelství: BB art
Počet stran: 344


8 komentářů:

  1. To zní fakt dobře :-D Jen mám trochu obavu z těch scén jak píšeš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako byla to jízda, fakt mě to bavilo. Pokud tě to láká, tak zkus první díl a uvidíš :-) Mají ho v levných knihách za pár kaček, jedná se tedy o Dvojitý kříž :-)

      Vymazat
    2. Za málo :-) Tak snad se ti to zalíbí :-)

      Vymazat
  2. Ta série mě láká čím dál víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tys ji ještě nezkoušela? Tyjo tak to musíš napravit, je vážně skvělá! Jen je škoda, že první díl je akorát v LK v brožované vazbě,no..

      Vymazat
  3. Recenze je parádně napsaná, ale ... už jsme si to řekly, k tomuhle mě nenavnadíš ani tou nejúžasnější recenzí ....

    OdpovědětVymazat