(M)Učednice | Ali Land

MÁM NOVÉ JMÉNO
NOVOU RODINU
JSEM CELÁ ZBRUSU NOVÁ
OPRAVDU?

Annie je téměř šestnáct let a je dcerou vražedkyně, která v jejich domě spáchala několik vražd. Po celou dobu byla nucena asistovat své matce při jejích zvrácených choutkách. Jednoho dne se Annie však vzchopila a zašla na policii, kde jim dopodrobna vylíčila co se u nich doma děje.

Nyní má Annie novou identitu. Jmenuje se Milly a přichází do své nové pěstounské rodiny, kde na ni čeká Mike, který je zároveň psycholog a expert na léčení traumat, Saskia, jeho manželka a jejich společná dcera Pheobe, která je ve stejném věku jako Milly.
Osm schodů nahoru. A pak ještě čtyři.
První dveře napravo.


Tomu pokoji jsi říkala hřiště.
Hry uvnitř bolely a měly vždycky jednoho vítěze.
Když jsem nebyla na řadě, musela jsem se dívat.
Špehýrkou.
A pak odpovídat na otázku. Co jsi viděla, Annie?
Copak jsi tam viděla?

Milly tajně doufá, že si budou s Pheobe rozumět, že z nich budou parťačky do nepohody, prostě sestry. Opak je však pravdou a Pheobe z příchodu Milly není dvakrát nadšená. Nejraději by byla, kdyby otec domů žádné další dítě, které potřebuje pomoc, vůbec nevodil. Začne se po Milly ošklivě vozit, šikana na sebe nenechá dlouho čekat a Milly se stává terčem posměchu celé škole.

Soudní proces s Milliinou matkou se nebezpečně blíží a je to právě Milly, kdo má usednout na lavici svědků. Pečlivě se proto připravuje na to, co má přijít a jaké otázky jí budou pokládány. Její matka se jí zjevuje ve snech čím dál častěji, noční můry se stávají čím dál děsivější a šikana ve škole se stupňuje. I když jsou tu pravidelná sezení s Mikem, která jí mají pomoci se připravit na to, co ji teprve čeká, tak se mu Milly není schopná pořádně otevřít a popovídat si s ním o tom, co ji trápí.

Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?


Nakladatelství Leda přichází s novinkou jenž nese název (M)Učednice. Anotací mě rozhodně zaujala a tak jsem se do knihy pustila. Musím vám říct, že mě kniha neskutečně bavila a dělala mi společnost po dvě odpoledne. Pojďme se tedy blíže podívat, jaká kniha vlastně je.

Jak už je u mě zvykem, tak i dnes se spolu prvně podíváme na obálku této knihy. Ta je stejně temná, jako myšlenky hlavní hrdinky a myslím si, že se ke knize báječně hodí. V jednoduchosti je prostě síla a myslím si, že u této obálky to platí dvojnásob.

V knize nás pak čeká celkem čtyřicet kapitol, které jsou zakončeny závěrem. Nechybí ani poděkování samotné autorky.

Celá kniha je psána z pohledu Annie/Milly. Můžeme zde sledovat nejen její chování, ale také jsou nám odkryty některé z jejích pocitů. Sama Milly totiž vnímá, že v sobě nemá jen to dobré, ale že v sobě má díky své matce také to zlé. Přemítá nad tím, jestli je možné zlo zdědit a sama zápasí s návaly vzteku.

Vlastně si nemůžete být úplně jisti tím, zda je Milly jen obětí, nebo je také komplicem své matky. Její vyprávění a přemýšlení vás nechají na pochybách, zvláště pak díky jejím rozmluvám s matkou, která se jí v hlavně vynořuje nejen v noci, ale také přes den.

Příběh je napsaný velice čtivě a přitom jednoduše. Nejsou zde žádné zbytečné složitosti, které by celým příběhem pořádně pořádně zamíchaly. Jedná se o poměrně jednoduchý, ale čtivý příběh, který si k sobě čtenáře krásně připoutá bez toho, aniž by musel použít laciné triky.

Ano, místy jsou jisté části poměrně předvídavé, nicméně hned jakmile se v příběhu dostaneme k chystanému soudnímu procesu, tak nás zachvátí vlna nervozity a vzrušení z toho, jak celý proces vlastně dopadne. Právníci odvádí svou práci řádně a tak na povrch vyplouvají věci, které měly být zapomenuty, nebo alespoň přehlédnuty. 

Myslím si, že se v Ali Land skrývá neskutečný talent a zásluhou je určitě také její praxe zdravotní sestry pro děti a dospívající s duševními problémy. Pevně doufám, že se v budoucnu dočkáme dalších prychothrillerů z pera této nadějné autorky, které budou stejně kvalitní a temné, jako mučednice.

Za sebe rozhodně doporučuji k přečtení všem milovníkům psychothrillerů, kteří mají rádi temné a mrazivé příběhy.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: (M)Učednice
Autor: Ali Land
Překlad: Lucie Menclíková
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 336


8 komentářů:

  1. Obálka knihy mě okamžitě zaujala, hned jsem si představila, co by asi tak mohlo být v knize ukryto. A podle recenze jsem se skoro trefila, bude to přesně něco pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ke knize brzy dostaneš, ráda si pak přečtu tvůj názor :-)

      Vymazat
  2. Hned na začátku Jani Ti musím napsat , že tvoje recenze mě na tu knihu opravdu nalákala . Tedˇ jsem moc zvědavá , jestli Milly půjde ve stopách své matky nebo ne. Musím říct ,že by se mi líbilo kdyby jo. :D .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to díky za pochvalu, určitě po knize mrkni, pak se alespoň dozvíš, jak to vlastně s Milly dopadlo :-)

      Vymazat
  3. O knize jsem neslyšela, ale zní zajímavě. Vlastně zní mnohem líp než zajímavě. Nějak mám teď náladu thrillery :D Při příští návštěvě knihovny se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze, vždycky mě baví, jaký máme podobný názor :-) Musím ti říct, že toho soudního procesu jsem se nemohla dočkat :D A máš pravdu, že pak to byla parádní jízda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) No taky už jsem koukala, že se vždycky shodnem :-D A je úplně jedno, která z nás napíše recenzi první :-D Jinak soudní proces byl pecka, takové knihy já můžu :-))

      Vymazat