Nejhorší noční můra | Brenda Novak

Odedávna toužil po její smrti
a chce ji zabít i teď!



Evelyn Talbotová je uznávanou psychiatričkou, která žije na Aljašce, kde se jí podařilo, spolu s několika kolegy, otevřít Hanover House, ústav, kde jsou největší psychopati sledování a studováni. I když Evelyn působí sebevědomě a vrhá se do práce po hlavě, tak strach je jejím nepřítelem číslo jedna.

Když bylo Evelyn šestnáct, tak se málem stala obětí vraždy svého přítele. Jasper ji věznil, mučil a nakonec v domnění, že je již mrtvá, také opustil a zanechal napospas osudu. Po jeho řádění zůstaly mrtvé Evelyniny kamarádky a Evelyn přežila prakticky jen díky zázraku.

Od té doby se stal strach jejím společníkem. Jelikož Jasper nebyl nikdy dopaden a stále si volně běhá po světě, je dost možné, že se rozhodne ji vyhledat a dokončit, co započal před dvaceti lety.

Evelyn se však v žádném případě nehodlá vzdát a tak se poté, co se před osmi lety stala psychiatričkou, rozhodla zasvětit svůj život odhalování tajemství těchto bezcitných vrahů. Jejím největším přáním je umět tyto lidi pochopit, aby se už nikdy neopakovalo to, co se jí v minulosti stalo.
Znovu si vzpomněla na Huga. Nejste v bezpečí, nikdo z nás není v bezpečí... Mohl mít pravdu? Znovu? "Skoro jistá, proč?"
"Musíš se ujistit, že jsou všichni na svých místech."
"Vezmi mě tam a udělám to, ale," navlhčila si rty, "nejdřív mi řekni, co se děje."
Otřel si obličej rukávem. "Někdo byl zavražděn."
Evelyn ztuhla krev v žilách. Musela také hodně zblednout, protože trval na tom, aby si sedla. "Kdo to - ehm - je?"
"To zatím nevíme," řekl. "Našli jsme jen ženskou hlavu. Byla tak zřízená, že nejde poznat, čí je."
Když se v městečku, kde žije, najde znetvořené tělo, podezření okamžitě padá na Hanover House, vzhledem k tomu, kolik zabijáků je zde uvězněno. Seržant Amarok, který byl od začátku proti tomuto zařízení, má obavy, že se nějakému z vězňů podařilo uprchnout. Spolu s Evelyn zjišťují, že všichni vězni jsou tam, kde mají být a tak se vrhají do vyšetřování a hledání pachatele. Evelyn začíná mít strach, že se její nejhorší noční můra naplňuje a Jasper se vrátil aby dokonal to, co započal...


Vážení přátelé, nakladatelství Omega přichází s další sérií, která rozhodně stojí za povšimnutí. Ba co více, troufám si tvrdit, že vás zaujme, stejně jako mě, jelikož se jedná o opravdu čtivý thriller.

Obálka této knihy je na první pohled úžasná. Přesně taková, jakou si představuji pro knihu, která se odehrává v zasněžené a bouřemi zmítané Aljašce. Předsádky knihy jsou také velice povedené, v tmavě modrých barvách. Celá kniha je pak doplněna o červené kapitálky s červenou všitou záložkou.

Kniha začíná prologem, následuje 32 kapitol, přičemž každá kapitola začíná citátem nějakého známého psychopata. Celou knihu pak uzavírá epilog.

Příběh se odehrává na Aljašce v období, kdy zuří sněhové bouře, v mnoha případech nefunguje ani elektřina a abyste se někam dostali, potřebujete sněhový pluh. Už jen tento fakt nahrává mrazivé atmosféře. Když se k tomu přidá i vražda, kdy je nalezena pouze zohavená hlava neznámého člověka, tak je jasné, že budete číst se zatajeným dechem.

Zabij jednoho a možná jich zabiješ i dvacet jedna.
MARK MARTIN, BRITSKÝ VRAH

V knize se kromě vyšetřování vraždy zaobíráme také minulostí. Evelyn nám odkrývá události, které se staly před dvaceti lety, zjišťujeme tak, co přesně se tehdy stalo a co vlastně Evelyn přivedlo k tomu, že se rozhodla studovat sériové vrahy a psychopaty.

Milostná linka je v knize zakomponována také, což vedlo ke zjemnění celého příběhu. Nepůsobí však rušivě, nebo násilně. Pro čtenáře, který očekává mrazivý thriller se vším všudy, však může působit zbytečně. Mně osobně se tato linka velice líbila a díky ní jsem si oblíbila hlavní hrdiny ještě více. Tato romantická linka je však komplikovaná právě kvůli minulosti hlavní hrdinky, se kterou se jí dosud nepodařilo vyrovnat. 

Postava Evelyn je poměrně zajímavá, zvláště pak její odhodlání čelit psychopatům v Hanover House. Zdálo se mi trochu nelogické studovat tyto násilníky a pracovat v takovém zařízení, kdy je vystavena různým útokům ze strany těchto jedinců, kde se cítí vyrovnaná a nepociťuje strach a zároveň se obávat z toho, že se Jasper vrátí a její osobní život, který vede, je omezován jejími démony z minulosti.

Příběh je pak protkán spousty různými akcemi a zvraty, které čtenáře ke knize doslova přikovají. I když závěr se mi zdál poněkud překombinovaný a trochu chaotický a vzhledem k tomu, v jakém stylu byla kniha psána, se mi tam jednoduše nehodil, zdál se mi laciný.

Když se celý příběh podívám znovu, tak za mě jedno velké ano. Zamilovala jsem si mrazivou zimu na Aljašce, nehostinné podmínky, hlavní hrdiny, ale také Hanover House, který se stal strašákem pro obyvatele jednoho ospalého Aljašského městečka.
Pevně doufám, že se brzy dočkáme dalších dílů z této lákavé série.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství OMEGA, knihu si můžete zakoupit zde.
Dále děkuji knihkupectví DOBROVSKÝ, knihu si můžete zakoupit zde.



Název: Nejhorší noční můra
Série: Evelyn Talbot (1. díl)
Autor: Brenda Novak
Překlad: Tereza Dobrovodská
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 384




6 komentářů:

  1. Moc hezká recenze Jani :) Také jsem o ní přemýšlela, ale nakonec jsem se nepřihlásila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani :) Možná že je škoda, že ses nepřihlásila, byla fakt dobrá! :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, Jani. Na Brendu Novak mám také zálusk, teď jsi mě ještě víc nalákala. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu mám zatím na seznamu, ale díky tvé lákavé recenzi ji zařadím dopředějc. A citát z knihy je až mrazivý. Určitě to bude bombastický thriller :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude líbit, až se k ní dostaneš, Ivet :)

      Vymazat