Rychleji mluvit nedokážu | Lauren Graham

Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům
(a všechno mezi tím)


Lauren Graham netřeba dlouho představovat. Jedná se o herečku, která je u nás nejvíce známá především z role Lorelai ze seriálu Gilmorova děvčata, kde ztvárnila matku dospívající dcery.

Nyní nakladatelství Omega přichází s knihou, která je tvořena sbírkou esejů z pera této oblíbené herečky. 

V knize se Lauren pokouší ohlédnout zpět za svým životem a za tím, co do této doby dokázala. Vzpomíná na své zážitky z dětství a dospívání a přibližuje nám své herecké začátky, které rozhodně nebyly procházkou růžovou zahradou.

Díky konkurzu jsem se cítila zranitelně a špatně. Navíc jsem byla zklamaná, že jsem si celou věc více nepromyslela. Toužila jsem po členské kartě tak moc, až jsem se zapomněla zeptat sama sebe, co jsem a nejsem schopná obětovat. Malíř prezentuje své plátno. Při hraní jste tím plátnem vy sami. Během let jsem se naučila vybudovat si v jistých situacích od sebe určitý odstup. Jsem schopná naprosto se odhalit, duševně i fyzicky.

Nebojí se také otevřeně mluvit o tom, jaké to je být single, zvláště pak v Hollywoodu, kde je většina lidí vždy v nějakém páru. Nebojí se nám také přiznat, jak to vypadá s jídelníčkem filmových a seriálových hvězd nebo nám prozradit tajemství hollywoodských nutričních specialistů.


Na úvod se přiznám, že nejsem nikterak nadšeným milovníkem Gilmorových děvčat a nové díly jsem neviděla. Přesto mám tento seriál ráda a když běžel v televizi, tak jsem nepřepínala na jiný program, ale dívala jsem se a příjemně jsem se bavila.

Když jsem si všimla, že má vyjít i u nás kniha od Lauren Graham, ve které má vzpomínat na natáčení tohoto divácky oblíbeného seriálu, tak jsem byla zvědavá a svým způsobem jsem se na knihu těšila. Přečíst si o tom, jaké bylo natáčení jednoho z nejoblíbenějších seriálů může být fajn, nemyslíte?

Obálka této knihy je doslova úchvatná. Úžasné barvy, a celkový design je opravdu více než povedený a zároveň originální. Miluji se na knihu jen tak dívat a troufám si tvrdit že se jedná o jednu z nejpovedenějších obálek vůbec.

Samotný obsah knihy je pak velice rozmanitý. Dovídáme se zde zajímavé střípky z dětství (věděli jste, že se Lauren narodila na Havaji?), stěhování s otcem na hausbót a první herecké pokusy. 

Samotné vzpomínání na seriál Gilmorova děvčata je pak rozděleno na dvě části. V první části Lauren vzpomíná na natáčení seriálu, který všichni moc dobře známe. 

Druhá část se pak věnuje natáčení samostatných filmů, které vznikaly pro internetovou televizi Netflix. Lauren zde poskytla přepis svých zápisků, které během natáčení pořídila. Dovídáme se zde o tom, jak bylo těžké uvěřit tomu, že se jejich sen stává realitou a všichni se konečně dočkali vysněného pokračování.

Bohužel musím zmínit, že jsem od knihy čekala malinko něco jiného. Očekávala jsem knihu plnou Gilmorových děvčat a samozřejmě i zážitků samotné Lauren, které stihla zažít a prožít během pauzy mezi jednotlivými natáčeními.

Dostala jsem však knihu, ve které se vzpomíná na dětství, dospívání a studia a až někde v poslední řadě stály Gilmorova děvčata. Kniha není úplně biografická, ale nejedná se ani o klasickou beletrii. Je to spíše takové vyprávění, které se vám dostává od kamarádky u horké kávy, než jako čtení o někom slavném.

Nemohla jsem se zbavit dojmu, že je v knize příliš humoru, který se zdál být až křečovitý a nemístný. Lauren Graham stvořila svůj vlastní životopis. Všechno to krásně sepsala, přidala rádoby humorné části, pár fotek a vzpomínky na natáčení seriálu. Do názvu nechala dát Gilmorova děvčata, aby se kniha dobře prodávala a lidé si ji kupovali. Nic víc, nic míň.

Neříkám, že je kniha špatná. To opravdu ne. Dozvíte se zde spoustu zajímavých věcí ze života oblíbené herečky. Prohlédnete si fotografie z jejího soukromí a nakonec společně zavzpomínáte i na onen seriál. 

Já osobně jsem byla zklamaná. Čekala jsem něco na způsob "veselé historky z natáčení" a dostala jsem životopis, který se v celé třetině věnuje seriálu, který má v názvu.
Pro skalní fanoušky nutností, pro nás ostatní počtení na jedno odpoledne, ke kterému bude potřeba i internet pro doplnění informací.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství OMEGA, knihu si můžete zakoupit zde.
Dále děkuji knihkupectví DOBROVSKÝ, knihu si můžete zakoupit zde.



Název: Rychleji mluvit nedokážu
Podtitul: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím)
Autor: Lauren Graham
Překlad: Noemi Mottlová
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 216

16 komentářů:

  1. V životě jsem neviděla ani jeden díl Gillmorek...:D A musím říct, že mě asi moc neláká, když zapadám "mezi ty ostatní"... Celkově mě eseje moc nelákají no, jedině od Kinga na téma horory, na to mám zálusk...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já taky nemám nakoukané všechny díly, ale musím říct, že je seriál příjemným relaxem :-)

      Vymazat
  2. Já mám Gilmorky ráda, ale "veselé historky z natáčení" mě neberou tak nějak celkově, takže tahle knížka mě ani moc nelákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem byla fakt zvědavá, ale nějak to nedopadlo, bohužel.

      Vymazat
  3. Já nebyla nikdy fanoušek Gilmorek, neříkám, že jsem žádný díl neviděla, viděla, ale nikdy mě ten seriál nijak zvlášť nenadchnul. Nesnáším, když lidi moc mluví :-D a z toho seriálu mě akorát bolela hlava :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Já myslím, že tuhle knihu musí člověk brát takovou jaká je. Rozhodně žádný průvodce o natáčení Gilmorek, ale průřez všeho a ničeho. Přiznám se, že jsem také očekávala více těch informací, zajímavostí z natáčení, ale to samotné kniha nenabízí ani dle anotace... A rozhodně doporučuji knihu v originále, pokud v češtině působí humor nuceně, v originálním znění to tak není :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v češtině se mi to fakt moc vtipné nezdálo, ale je dost možné, že jsem s tím měla problém třeba jen já. Tak už to ale bývá, že každému sedne něco jiného :-)

      Vymazat
  5. Gilmorky miluju... ale úplně jsem po knížce od Lauren neprahla, a myslím, že tedy není ani proč. Kdyby to opravdu byla kniha podle očekávání - tedy vtipný průřez z natáčení seriálu, tak bych se asi po ní podívala, ale takhle mi to přijde zbytečné....
    Děkuji za recenzi a náhlednutí na to, o čem kniha je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No čekala jsem od knihy něco trochu jiného plus jsem měla velká očekávání, tak se to nejspíš bohužel odrazilo na celkové spokojenosti..

      Vymazat
  6. Mně se kniha líbila. Je pravda, že kdybych čekala knihu o Gilmorkách, asi bych taky byla zklamaná. Ale já od začátku počítala s tím, že to bude životopis :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já Gilmorky miluju:D tak je škoda, že zrovna toho tam moc není:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  8. Ten seriall miluju miluju miluju. Zrrovvnaa ted si davam rewatching asi pomiliontyy alle neva :D Knizzku mam domaa ale moc sse naa ni netessim. Necetla jsem snad jeste ani jednu nadsenou recennzi :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba tomu u tebe bude jinak a budeš spokojená :-) Rozhodně jsem zvědavá na tvůj názor :-)

      Vymazat