RECENZE: Hra o trůny | George R. R. Martin

Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy...


Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik.

Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.

A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít.
Zima se blíží!

„Lorde Starku,“ řekl Jon. Bylo zvláštní slyšet ho oslovovat otce tak formálně. Bran na něj pohlédl se zoufalou nadějí. „Je tu pět štěňat,“ řekl otci. „Tři psi, dvě feny.“
„A co, Jone?“
„Máš pět dětí,“ pokračoval Jon. „Tři syny, dvě dcery. Zlovlk je znakem tvého rodu. To osud chce, aby tvoje děti měly ta vlčata, můj pane.“
Bran si všiml, jak se výraz obličeje jeho otce změnil, a viděl i ostatní muže, jak si rychle vyměnili pohledy. V tom okamžiku Jona miloval celým svým srdcem. Dokonce i ve věku sedmi let Bran chápal, co jeho bratr právě udělal. Ten výčet vyšel správně jen proto, že Jon vynechal sebe. Započítal děvčata, dokonce i maličkého Rickona, ale ne sebe, levobočka, který nosil příjmení Sníh, jež zvyk velel dát všem na severu, kteří neměli to štěstí, že se narodili se svým vlastním jménem.
Jejich otec to pochopil stejně dobře. „A pro sebe nechceš žádné vlče, Jone?“ zeptal se tiše.
„Zlovlk je ozdobou praporců rodu Starků,“ poukázal Jon. „Já Stark nejsem, otče.“

Kdo by v dnešní době neznal fenomén, který má jednoduchý název Hra o trůny. Jsou to nejen knihy, které se těší velké oblibě, ale také seriál si získal tisíce fanoušků po celém světě. Vlastně se není čemu divit. 
Osobně jsem také fanouškem seriálu, ale jelikož jsem skončila někde u páté série (?!) a tudíž pro mne nemá smysl sledovat poslední sérii, konečně jsem sáhla po knižním zpracování.

Obálka je vyvedena v jednoduchém stylu a to jak u starého vydání z nakladatelství Talpress, tak i u nového vydání, které má na svědomí nakladatelství Argo, kde knihy vycházejí v novém překladu a ve dvou verzích - brožované nebo pevné vazbě.

Kniha začíná prologem a poté následují kapitoly, které jsou vyprávěny z více pohledů. Konkrétně je vypráví zástupci rodiny Starků, strážců severu žijících na Zimohradu - Eddard, jeho žena Catelyn, dcery Arya a Sansa a Starkův bastard Jon. 
Za Lannistery strážce západu vypráví Tyrion z Casterlyovy skály a posledním vypravěčem je Daenerys Targaryen, jejíž cíl je přeplout úzké moře a vrátit se do Západozemí a usednout na železný trůn.

Celá kniha postrádá klasické rozdělení na kladného a záporného hrdinu a možná, že díky tomu je tak populární. Autor se s ničím moc nepáře a nebojí se nejen nahoty, ale ani smrti. Proto se nezřídka stane, že se postava, kterou jste si stačili oblíbit, zemře.

Děj se plynule posunuje kupředu nejen díky střídání vypravěčů, ale také díky množství zvratů, které jsou kolikrát opravdu nepředvídatelné. I když se mnohým může zdát autorův styl vyprávění poněkud rozvleklý a zdlouhavý, tak já si myslím, že právě díky tolik popisnému stylu se čtenář snadněji vžije do celého děje a zanedlouho si bude připadat, jako jeden z aktérů.

Na druhou stranu, ano, je zde vyjmenováno opravdu velké množství postav, přičemž některé si čtenář ani nezapamatuje a v podstatě jejich existence nemá významný vliv na děj, což je místy opravdu matoucí. Nicméně hlavní rody, jejichž příběh je v sérii stěžejní, mají své rodokmeny umístěny přehledně na konci knihy, díky tomu je orientace opravdu snazší.

Hra o trůny není klasickou fantasy, ve které mají nadpřirozené bytosti hlavní roli. Jedná se o příběh odehrávající se v podstatě ve středověku, kde mají své místo králové a rytíři. Přesto jsou zde "jiní", kteří žijí kdesi daleko za zdí. Draci, zde mají také svou úlohu, i když po nich zbyly jen pohádky, které vypráví chůvy malým dětem. Nebo ne?

Pokud jste jako já a nejdříve jste se stali fanoušky seriálu, tak vás jistě zarazí i věk postav. V seriálu jsou postavy "mladí dospělí" ale v knize se jedná především o děti okolo čtrnácti let, což mě ze začátku poněkud zarazilo. Zvlášť, když jsem své oblíbené postavy před sebou viděla tak, jak je znám ze seriálu, ale četla jsem o nich, jako o dětech.
Postupně jsem si však na tento fakt zvykla a nějak jsem to neřešila, v mých představách i nadále zůstaly postavy přesně takové, jaké je znám.

Podle mě si George R. R. Martin zaslouží opravdovou poklonu, neboť Hra o trůny je jedinečná, nejen tím, v jakém světě se odehrává, ale hlavně tím, jak má autor celý příběh báječně vymyšlený. Rozhodně nebylo lehké vyprávění z tolika pohledů propojit tak, aby dávalo smysl, posouvalo se kupředu a zároveň nepůsobilo šroubovaně.

Také svět, který nám Martin popisuje, a který se podobá středověku je úžasný a já věřím, že si zde každý najde své. I když nejsem milovníkem historických knih, tak Hra o trůny si mě získala a má všechno, co by mít měla - napětí, intriky, lži, chuť po pomstě, války. Psychologie postav je opravdu úžasná, nic zde není černobílé, přesně jako v životě. Nadpřirozené bytosti jsou už jen takovou třešničkou na dortu, které příběh podtrhují a dodávají mu ten správný šmrnc.

Osobně jsem první viděla seriál a pak se pustila do knihy a jsem za to ráda. Alespoň jsem v množství postav neměla guláš a měla jsem pocit, že jsem zase ve společnosti "starých známých."
Rozhodně budu ve čtení pokračovat a už teď vím, že se ke knihám budu ráda vracet. Jsem nadšená, a pokud jste knihu ještě nečetli, ale nějakým způsobem vás láká, tak do ní běžte. I když se nejedná o žádnou "hubeňourku" tak věřte, že ji přečtete dřív než se nadějete a budete mít nutkání okamžitě sáhnout po dalším díle. Stejně, jako já.



Název: Hra o trůny
Série: Píseň ledu a ohně (1. díl)
Autor: George R. R. Martin
Překlad: Hana Březáková
Nakladatelství: Talpress
Vazba: Vázaná
Počet stran: 848
Rok vydání: 2011



Název: Hra o trůny
Série: Píseň ledu a ohně (1. díl)
Autor: George R. R. Martin
Překlad: Michaela Marková
Nakladatelství: Argo
Vazba: Vázaná
Počet stran: 800
Rok vydání: 2017



Název: Hra o trůny
Série: Píseň ledu a ohně (1. díl)
Autor: George R. R. Martin
Překlad: Michaela Marková
Nakladatelství: Argo
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 800
Rok vydání: 2017


6 komentářů:

  1. GRRM je pán spisovateľ. Ja len dúfam, že sa dočkáme aj posledných dvoch kníh a záveru celej série. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky v to pevně doufám, když už jsem se do série pustila :-D

      Vymazat
  2. Celé to šílenství mě dokonale minulo. Jak seriál, tak i knihy. Ale nedávno jsem si říkala, že bych to mohla zkusit (knihy) a stále mám větší chuť si celou sérii koupit. Jen mě děsí to množství stránek :D Ale díky tvé recenzi jsem přesvědčená, že to bude jízda. Ráda bych se znovu ponořila do nějakého takového příběhu, pryč od detektivek, srdceryvných románů či thrillerů. Myslím, že to tohle by byla skvělá volba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud tě láká, tak určitě vyzkoušej :-) Osobně jsem se taky bála počtu stránek, ale měla jsem ji přečtenou v podstatě za chvíli a ještě jsem litovala, že jsem čtení tak dlouho odkládala :-)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je jediný díl z celé série, který jsem četla... někdy v době, kdy byla pauza mezi čtvrtou a pátou řadou...
    Myslím, že se k ostatním nedostanu, i když se mi to četlo celkem dobře (i přesto, že jsem už seriál viděla).

    OdpovědětVymazat