RECENZE: Učytelskej | Jaroslav Konvička

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat.


Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut, kovboj, traktorista, ovšem otec s ním měl jiné plány.

Zatímco tedy před tabulí válčí se třídou čtrnáctiletých rošťáků a jeho donkichotská povaha naráží na zkostnatělost školství, ve volném čase svádí vnitřní boj o vlastní identitu.

Pomůže mu láska k mladé asistentce najít cestu z labyrintu sebelítosti? Podaří se mu napravit pošramocený vztah s otcem? Může se vůbec učitel transformovat zpět v člověka? A přestanou se někdy uživatelé Twitteru hádat?

Učytelskej je sondou do duše mladého kantora z pohraničního městečka v zapomenutém kraji, který se dostane na samou hranu vlastní důvěry v systém, jenž nás obklopuje několik set let. Se sarkasmem sobě vlastním se vydává na "donquijotský" boj se zarezlými školskými mlýny i společenskými předsudky.

Jaroslav Konvička ve své třetí knize přichází se satirickým románem o neduzích českého školství a společnosti, o pátrání po smyslu a úprku před jiskrami syndromu vyhoření.


Jaroslav Konvička není v literárním světě úplným nováčkem. Na kontě má už dvě knihy, (např. Mamince se budeš líbit) a jeho styl mi opravdu učaroval. Nebylo proto pochyb, že bych si nechala ujít i jeho novinku ze školního prostředí s názvem Učytelskej.

Obálka je vytvořena v jednoduchém stylu, přesto je však odrazem toho, co v knize najdeme. 

Uvnitř se ukrývají kapitoly, které jsou relativně krátké, bez číslování. Každá kapitola má svůj vlastní název.

Co bych určitě vypíchla je samotné zpracování knihy. Docela mě mrzelo, že papír, který je v knize použitý, je opravdu tvrdý, díky čemuž se se stránkami samotnými špatně manipuluje. 

Nicméně tento fakt nic nemění na tom, že Učytelskej je knihou, která si rozhodně zaslouží být čtena.

Příběh se zaobírá mladým učitelem Čendou, který nastupuje na místní základní školu učit angličtinu. Jelikož se jedná o jeho první praxi, je zapáleným učitelem, který má své představy, které však tvrdě narazí na realitu školského systému. 

Z mladého a nadějného učitele se s postupem času stává sice mladý, avšak poměrně vyhořelý kantor, který je zklamaný nejen z žáků samotných, ale hlavně z celého systému. Jeho záchranou se tak stává Věrka, nová posila do učitelského sboru, která jej pomůže nasměrovat k tomu, po čem vždy toužil.

Jak jsem již zmínila, Jaroslav Konvička psát umí, o tom není pochyb. Přesvědčil mě o tom už u novely Mamince se budeš líbit a nejinak je tomu i u Učytelskýho
Téma mladého učitele plného ideálů je jistě lákavé a nabízí spoustu situací, nad kterými se čtenář zamyslí a jistě dá za pravdu nejen Čendovi, že učit dnes na základní škole bude jen pro otrlé. 

Kde jsou ty doby, kdy učitel byl autorita, musel se poslouchat (byť i naše generace nejednoho učitele obšťastnila pubertálními vtípky) a mobily v každé kapse byly tak trochu sci-fi.
V dnešní době bude velice těžké upoutat děti výkladem a zjednat i nějaký respekt chce opravdu pevné nervy.

A přesně tohle nám Čenda Pěnička v knize Učytelskej ukazuje. Jak vypadá realita dnešního školství, kdy se dítěti nesmí pomalu ani nic říct, a většina rodičů ví přece nejlíp, jak děti učit a kolik toho po nich vlastně chtít.

Nebojte se, autor se tomuto tématu nevěnuje se vší vážností až do morku kostí, ale objevují se zde také situace, při níž se upřímně a od srdce zasmějete. 
Kniha se však nezaobírá pouze školstvím, jako takovým, ale tak nějak společně proplujeme s hlavním hrdinou jeho životem, seznámíme se s jeho rodinou a dokonce budeme svědky i hledání té pravé lásky.

Tento, zpočátku humorný román, který se později dotkne i vážnějších témat školství, jistě bude bavit každého. Vždyť kdo z nás nechodil do školy, že? 
Rozhodně se jedná o knihu, u které si nejen odpočinete a zasmějete se, ale také vás přinutí přemýšlet nad tím jak to ve školách vypadá a jak by to vypadat mohlo. 

Jaroslav Konvička je pro mě takovým českým objevem a myslím si, že si rozhodně zaslouží, aby se jeho knihy četly. Alespoň já jsem s jejich kvalitou více než spokojená.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji Jaroslavu Konvičkovi,
knihu Učytelskej si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Talent Pro Art.





Název: Učytelskej
Autor: Jaroslav Konvička
Nakladatelství: Talent Pro Art
Autor obálky: Tereza Posoldová
Počet stran: 224
Rok vydání: 2021



3 komentáře:

  1. Myslím, že pro mě jako studenta pedagogické fakulty, by kniha mohla být o to zajímavější. :D

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako super knížka! Autora teda vůbec neznám, ale obsah knihy mě zaujal.

    Tak teď už jen mít trochu víc času na čtení! :)

    Ela

    OdpovědětVymazat