RECENZE: Vánoční prasátko | J. K. Rowlingová

Magie J. K. Rowlingové se vrací!


Vánoční prasátko je laskavý, napínavý dobrodružný příběh o lásce jednoho kluka ke své nejmilejší hračce a o tom, jak daleko je kvůli ní ochoten jít. 

Jde o samostatnou knihu, která nijak nenavazuje na žádný z předchozích titulů J. K. Rowlingové, a je určena čtenářům od osmi let. Zamiluje se do ní však celá rodina.

Jack nade vše zbožňuje své plyšové prasátko, které má úplně odmalička. Vždycky tu pro něj bylo, zažili spolu dobré i zlé časy. 
Jednou na Štědrý večer se však stane hrozná věc – prasátko se ztratí.

Kuba vykřikl tak nahlas, že děda nebezpečně trhl volantem.
"Ona mi vyhodila Pašíka z okýnka!" zaječel Kuba. "Vyhodila ho ven!"
Jenže děda nemohl na dálnici jen tak zničehonic zastavit. Ještě celou věcnost jeli dál než mohl zajet ke kraji. Hedvika měla ruce založené na prsou, ve tváři zarputilý lhostejný výraz. Vypadala, jako že je jí úplně jedno, co udělala. Když zastavili, dědeček vystoupil z auta a zmizel ve sněhu směrem, odkud přijeli.
"Děda ho určitě najde," konejšila Kubu babička, ale ten jí nevěřil. Chtěl vystoupit a jít ho hledat sám, ale babička mu to zakázala. Kuba křičel a brečel. Musí Pašíka dostat zpátky stůj co stůj. Pašík byl jediný na celém světě, kdo všechno věděl, vždycky mu na něm záleželo a vůbec se neměnil. Potřeboval ho, musel ho mít a Pašík potřeboval jeho, protože jen oni dva si rozuměli, jenže teď Pašík ležel ztracený na dálnici a myslel si, že ho Kuba navždycky opustil. Kuba zezadu kopl do sedadla před sebou, vzteky řičel a pokoušel se praštit Hedviku.
"Jakube!" obořila se na něj ohromeně babička. "Uklidni se! Pašíka najdeme."

Ale Vánoce jsou čas zázraků a na Štědrý večer vše ožívá, dokonce i hračky. A Vánoční prasátko, nejnovější Jackova hračka a poněkud otravná náhrada za původní prasátko, má odvážný plán. 

Vydají se spolu na kouzelnou cestu za ztracenou hračkou a za záchranou nejlepšího kamaráda, kterého Jack kdy měl…


Vánoční prasátko je novinkou z pera J. K. Rowling. Pojďte se ponořit do kouzelného světa, ve kterém budete, spolu s hlavním hrdinou, pátrat po ztraceném prasátku.

Obálka je v tomto případě, díky ilustraci Jima Fielda, opravdu nádherná. 

Samotný příběh je rozdělený na devět hlavních částí a dohromady čítá padesát osm kapitol.

Každá kapitola má svůj vlastní název a je přiměřeně dlouhá, tak, aby děti čtení nepřestalo bavit nebo se dá hezky rozvrhnout jako čtení před spaním.

Hlavní hrdina, Kuba, bohužel ztratí své milované prasátko. Je z toho opravdu nešťastný a i když dostane nové prasátko, tak ví, že to není jeho milovaný Pašík. 

Když se na Štědrý večer začnou dít divné věci a hračky v jeho pokoji náhle ožijí, ještě netuší, jaké dobrodružství ho čeká. 

Jeho nový kamarád ho totiž vezme do Země Ztracených, aby mu pomohl milovaného Pašíka najít. Kubu s Čuníkem tak čeká velká cesta, při které se Kuba seznámí s fungováním této Země a pokusí se zachránit Pašíka ze spárů hrozivého Ztráty.

Vánoční prasátko je příběhem, který jistě zaujme nejen dětské čtenáře, ale i ty dospělé. Autorka stvořila hlavního hrdinu, který nadevše miluje svou plyšovou hračku a bezvadně jej dokázala vykreslit. 
Všechna dětská trápení i myšlenkové pochody malého kluka jsou popsány opravdu plasticky a tak netrvá dlouho a čtenář si ke Kubovi vypěstuje jakýsi vztah. 

Už ze začátku se příběh dotýká i citlivějších témat, jako je například rozvod rodičů, který pro děti nikdy nebývá snadný. Autorka citlivě ukazuje, že po rozpadu manželství si oba rodiče pro dítě přejí jen to dobré, a i když dopady rozvodu a následných nových vztahů bývají mnohdy těžké, včetně stresu, který celou situaci notně doprovází, je nutné nelámat nad dětmi hůl a snažit se jejich zranitelnou dětskou duši pochopit.

Také síla přátelství, i všechna jeho úskalí, jsou zde krásně popsána a děti se jistě v mnoha situacích dokáží s hlavním hrdinou ztotožnit, díky čemuž si k němu už od začátku vypěstují kladný vztah. 

Samotná Země Ztracených je opravdu zajímavě promyšleným světem, ve kterém se zjevují věci, které, nejen, že někdo ztratil, ale mnohdy to bývají také věci, které byly nahrazeny novými. Tento svět má svůj řád a jeho hlavním vůdcem je Ztráta, ze kterého mají věci, které zde žijí, opravdový strach. 

Myšlenka tohoto světa je opravdu báječná a provedení, kdy věci ožívají, se mi také velice líbilo. Samotná Země Ztracených se potom dělí na několik částí, podle toho, v jakém stádiu se jednotlivé věci nacházejí. 
Kuba, spolu s Čuníkem, musí projít celou Zemí Ztracených, aby našli Pašíka a přitom si musí dávat velký pozor, aby nebyli prozrazeni. 

Jednotlivé části Země Ztracených se mi zdály maličko překombinované a chvílemi i nudné, ale při celkovém pohledu kniha působí vyváženě a svižně. Děj krásně odsýpá a my se pomalu posunujeme dál a dál. Během pobytu v Zemi Ztracených se děti také nenásilnou formou poučí a zároveň si příběh jistě zamilují.

Příběh obsahuje také ilustrace Jima Fielda, které jsou opravdu kouzelné, avšak, vzhledem k tomu, že kniha není nijak bohatě ilustrovaná, se mi zdá velká škoda, že jsou pouze černobílé. Díky tomu v ilustracích zaniká vánoční kouzlo, které by celý příběh krásně doplňovalo. 
Takto jsou zde sice krásné ilustrace, ale, bohužel, nevyniknou v celé své kráse. Navíc mě to mrzí i díky tomu, že kniha je určena převážně menším čtenářům.

Vyvrcholení celého příběhu je opravdu úžasné, kouzelné a dojemné, přiznám se, že jsem u něj uronila slzu. Autorka celý příběh krásně a nenásilně uzavřela a zároveň jej doplnila o ponaučení. 
Myslím si, že Vánoční prasátko je opravdu milým příběhem, který si malí čtenáři jistě zamilují. 
Možná by na ně mohl čekat i pod stromečkem, co myslíte? 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy,
kde si knihu Vánoční prasátko můžete zakoupit.





Název: Vánoční prasátko
Autor: J. K. Rowlingová
Překlad: Petr Eliáš
Ilustrace: Jim Field
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 304
Rok vydání: 2021
Vydání první

4 komentáře:

  1. Ahoj Jani, moc hezky napsaná recenze, knížku jsem viděla u kolegyně, kupovala jí právě dětem k Vánocům.

    OdpovědětVymazat
  2. To zní moc pěkně. :) Upřímně jsem měla trochu obavy, co z knihy "vyleze". Ale asi to byly obavy zbytečné. :)

    OdpovědětVymazat