RECENZE: Ďáblova cesta | Robert Bryndza

Pravda se ukrývá až dole v temnotě


Neopatrnost při každodenním ranním plavání přivede Kate Marshallovou až do nemocnice, kde potká Jean Julingsovou. Ta jí vypráví srdcervoucí příběh, jak se před jedenácti lety během táboření na místě zvaném Ďáblova cesta ztratil její tříletý vnuk Charlie.

Kate, ještě otřesená z toho, že se málem utopila, souhlasí, že se s Tristanem Harperem případu ujmou a pokusí se zjistit, co se tehdy mohlo stát. 

Rozhostilo se dlouhé ticho a pak Jean vyhrkla: „Můj vnuk Charlie se ztratil. Bylo to na výletě a měli jsme zelený stan. Proto nesnáším tu lampu na sesterně.“ Kate se na lampu znovu podívala. Světlo prosvítalo zeleným látkovým stínítkem, mírně strakatým jako plátno. Lampa opravdu vypadala jako malý stan postavený na dřevěném povrchu. „Nechala jsem ho tam jenom pár minut... Když jsem se vrátila, byl pryč.“
 „Kdy se to stalo?“ zeptala se Kate se vzrůstajícím zájmem.
 „Před jedenácti lety.“ Smutek v ženině hlase Kate lámal srdce. „Dlouho jsem si myslela, že by mohl někde být, že pořád žije. Jenže když zmizel, byly mu teprve tři roky. Jak by tam mohlo úplně samo přežít tříleté dítě? A samozřejmě se najde spousta lidí, co si z toho či onoho důvodu tříleté dítě odvede.“ Její poslední slova dlouho visela ve tmě. „Moje dcera je mrtvá. Před čtyřmi lety se zabila. Nedokázala se se ztrátou syna vyrovnat. Vinila mě. Becky... Tak se jmenovala. Becky.“
 Nastalo dlouhé ticho a Kate cítila, jak ji příběh vtahuje.


Když se Kateina a Tristanova detektivní agentura začne událostmi té osudné noci zabývat, zjistí, že Jean má problematickou minulost, a navíc jim neříká úplnou pravdu.

Co se tehdy na Ďáblově cestě uprostřed vřesovišť a bažin stalo? Byl Charlie unesen? Nebo spadl do řeky, která mizí v Ďáblově rokli?

Když Kate a Tristan zjistí, že sociální pracovnice, která se tehdy o Jean a její dceru Becky zajímala, byla nalezena brutálně zavražděná krátce poté, co Charlie zmizel, budou muset přehodnotit vše, co si do té doby o případu mysleli…


Ďáblova cesta je v pořadí již čtvrtým dílem z detektivní série s Kate Marshallovou. Tentokrát budeme společně pátrat po chlapci, který před lety beze stopy zmizel a dodnes nebyl nalezen. Podaří se Kate a jejímu společníkovi případ vyřešit a zjistit, co se s malým Charliem stalo? 

Obálka knihy je opět již na první pohled krásně zařaditelná k sérii s Kate Marshallovou. 

Velmi se mi líbí, že obě dvě série mají na pohled absolutně odlišné obálky a díky tomu se jednotlivé knihy nepletou. 

Uvnitř se ukrývá 56 kapitol, které jsou zakončeny epilogem. Kapitoly jsou spíše kratší a díky čtivosti celého textu příběh krásně odsýpá.

Tentokrát se Kate, spolu se svým kolegou Tristanem, pouští do vyšetřování s velmi nejistým koncem. Jejich úkolem totiž bude pátrání po chlapci, který před jedenácti lety beze stopy zmizel.

Nikdo netuší, co se v noci při kempování malému Charliemu stalo. Jestli jej někdo unesl, nebo se tehdy tříletý chlapec zatoulal po okolí a osudná se mu stala místní říčka. 
Jedno je však jisté. Případ nebyl nikdy vyřešen a je to právě naše dvojice vyšetřovatelů, kteří se chtějí pokusit dát rodině odpovědi na jejich otázky.

Kate díky své nehodě tentokrát není ve své obvyklé kondici a ještě nějakou chvíli potrvá, než bude úplně fit. Musí se proto více spolehnout na Tristana, který se ukáže jako nadějný detektiv. Je to právě Tristan, díky komu přijdou k důležitým informacím, které je ve vyšetřování pokaždé posunou o kousek dál.

Přesto se čtenář jistě neubrání dojmu, že mnoho získaných stop je spíše dílem náhody než výsledkem neúnavného vyšetřování. Ti ještě bystřejší čtenáři pak odhalí, co se s Charliem vlastně stalo už v první třetině knihy, a postupně se budou ve svých úvahách pouze utvrzovat. 

Žádné překvapení nebo rozmotání něčeho složitého a nečekaného se bohužel nekoná, což je opravdu velká škoda. Autor totiž psát umí a jeho fanoušci mi dají jistě za pravdu, že jeho příběhy jsou dobře promyšlené a napínavé až do samotného konce. 

Tentokrát je nám naservírován příběh, který je sice čtivý, plný barvitých popisů Ďáblovy cesty a jejího okolí, avšak chybělo zde nějaké větší napětí nebo jiskra, která by dodala příběhu pořádný šmrnc. 
Místo napínavé jízdy v podobě řešení starého případu Robert Bryndza stvořil sice čtivé, avšak pouze obyčejné vyprávění, které sice baví, ale ničím nepřekvapí.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Ďáblova cesta si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Ďáblova cesta
Série: Kate Marshallová (4. díl)
Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2023
Vydání první



2 komentáře:

  1. Já tuhle sérii vynechávám, ale podle ohlasů nemusí vůbec špatná. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě zrovna tahle kniha moc nezaujala, ale předešlé tři díly s Kate byly z a mě super...

    OdpovědětVymazat