Dvojčata

- Saskia Sarginsonová


Jako malé byly od sebe k nerozeznání.

Dnes by nikoho ani nenapadlo, že mohou být dvojčata.


Hlavními hrdinkami jsou Isolte a Viola. Jednovaječná dvojčata, která vyrůstala spolu se svou matkou v lesy obklopeném Suffolku.

Nyní jsou z nich dvě dospělé ženy, kterým by dnes málokdo uvěřil, že bývaly nerozlučné parťačky.

Z Isolte se stala úspěšná novinářka, která pracuje pro módní časopis a její přítel je žádaný fotograf. Bydlí v krásném bytě v Londýně a vrásky na tváři ji dělá jen její sestra.

Viola je pravý opak Isolte. Je už poněkolikáté hospitalizovaná v nemocnici s anorexií, nemá chuť do života a neustále se ve vzpomínkách vrací zpátky do dětství stráveného v Suffolku. Neustále přemýšlí nad tím, jak asi dopadli jejich nejlepší přátelé, dvojčata Michael s Johnem. A tak na popud své sestry vyráží Isolte zpět do míst, kde jako malé vyrůstaly do doby, než jim jedna tragédie změnila celý život.

... Už jsem unavená. Chtěla bych zase spát. Blábolím. Vím o tom. Issy by se to nelíbilo. Okřikla mě, abych sklapla, když jsme tehdy musely sedět v té malé místnůstce s mužem a ženou, kteří nám pořád dokola dávali stejné otázky.
Co jsme dělaly ? Co jsme viděly ? V kolik hodin to bylo a kdy a kde ? 
Mysleli si, že jsme obě zkažené. Mysleli si, že jsme schválně udělaly něco neodpustitelného. Plakala jsem a vrtěla se na tvrdé židli. Pak jsem ucítila, jak mi kalhotkami prosakuje zahanbující teplo - tekutina stekla po plastu, až se z ní na podlaze udělala loužička. Přišel policista s kbelíkem a hadrem. Zavřela jsem oči a pokoušela se nevdechovat ostrý pach moči. Holé nohy mě štípaly....


Příběh se odehrává ve dvou rovinách - v současnosti v roce 1987, kdy jsou Isolte a Viola dospělé, žijí v Londýně a každá si žije svým životem. I když Viola spíše jen přežívá. Je už po několikáté upoutaná na lůžko v nemocnici s anorexií na pokraji života a smrti.

Obě sestry vzpomínají na zlomový rok 1972, kdy se s matkou, konečně usadily v chatě na kraji suffolského lesa a místo toho, aby chodily do školy, tak se čas od času toulaly po místních lesích a loukách. Při jedné ze svých pravidelných toulek po okolí potkaly dva chlapce - Johna a Michaela, dva zrzavé kluky, také dvojčata, se kterými se spřátelily a brzy mezi nimi vzniklo silné pouto.
Bohužel nic netrvá věčně a tak jedna tragická událost vedla k další a cesty obou dvojčat se rozdělily a všem se navždy změnily životy.

Kniha, kterou jsem si zakoupila hlavně díky její skvělé obálce, která mne zaujala hned na první pohled.
Příběh vypráví dvě dívky , dvojčata Isolte a Viola. Každá z dívek vzpomíná na jinou dobu ze svého pohledu, zároveň se v příběhu mísí minulost se současností, takže ze začátku může být trochu matoucí orientovat se v tom, která z dívek a v jaké době zrovna vypráví. Nicméně já jsem si na tento styl zvykla poměrně brzy a celkový dojem ze čtení mi tato skutečnost nijak nenarušovala.
Kniha má asi od poloviny slušný spád a spousta věcí se začíná vysvětlovat a hezky do sebe zapadat.
Poctivé popisy krajiny a různých pachů čtenáře více vtáhnou do děje.
Celkově jsou dvojčata napsána velice čtivě. Byla jsem zvědavá, jak celý příběh dopadne a během čtení jsem vnímala hlavně Violu, která strašně toužila vrátit se zpět do dětství a začít tam, kde před lety skončila. 

Jediné, co bych knize vytkla byl konec, který jakoby koncem ani nebyl a zůstal otevřený. (že by si autorka připravila půdu pro nějaké volné pokračování ?) 
Myslím, že slovní spojení "Hořkosladký příběh" se k této knize vážně hodí a jako prvotina tato kniha dopadla více než dobře.


Název : Dvojčata
Autor : Saskia Sarginsonová
Nakladatelství : Ikar
Počet stran : 312




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

2 komentáře:

  1. Krásná recenze :-)
    Tato knížka čeká na přečtení a už nyní vím, že by se mi mohla líbit a musím si jí co nejdřív přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se bude líbit, všimla jsem si totiž, že je na ni celkem dost negativních recenzí, což je škoda.

      Vymazat