Lovci duchů | Neil Spring

Sára Greyová je mladá žena, která se ve světě prezentovala jako modelka, ale nakonec se opět vrátila zpátky do Anglie, kde začíná s hledáním té pravé práce.
Píše se rok 1926, Sára žije jen se svou matkou, jelikož otec byl jednou z obětí války. A právě v této chvíli Sára přijímá pracovní nabídku osobní asistentky Harryho Price. Nechvalně proslulého lovce duchů a člověka, jenž odhaluje falešná média.

Harry Price je poněkud zvláštní člověk. Bývá často velice neomalený a je velice temperamentní, ovšem má v sobě také velkou dávku osobního kouzla, které Sáru velice láká.

Mezi velkou hromadou případů, kterým se spolu věnovali se vynořil jeden, který byl mnohem větším oříškem, než se mohlo zprvu zdát. Jednalo se o případ Fary v Borley, strašidelného místa, které stojí poblíž vesničky Sudbury.
Harry se spolu se Sárou a novinářem, jenž je na toto místo upozornil, vydávají na onu tajemnou faru, aby dokázali, že se jedná další z mnoha podvodů na téma duchové. 
Zjevující se jeptiška, která chodí kolem fary, hukot kočáru taženého koňmi nebo podivné úkazy v domě, jako zvonění zvonků, různé světelné signály a mnoho dalších chce Harry Price rozumně vysvětlit a celou duchařskou aféru popřít, stejně, jako to dělal s lidmi, jenž se vydávali za média.

..."Nikdy jsem neviděl nic takového,"
řekl Price s úžasem a kroutil hlavou. "Taková energie. Podívejte ! Mýdlo promáčklo hlubokou díru do džbánu s vodou, na který dopadlo. Naprosto dokonalý kousek Poltergeista, nejlepší, jaký jsem kdy viděl."...

Ihned první večer jsou se Sárou svědky velice zvláštních jevů a i přes skepsi, se kterou Price do Borley jel se nakonec ještě několikrát v průběhu let na onu tajemnou faru vrátí.

Opravdu mají úkazy na faře něco společného s duchy ? 
A co Harry Price ? Uvěří, nebo vše nakonec logicky vysvětlí ? 


Obálka této knihy je opravdu úžasná. Silueta samotné fary, spolu s lebkou a barevným provedením určitě zaujmou na první pohled. Po sundání papírového přebalu je kniha stále stejně zajímavou a lákavou.
Předsádky použité v knize se svým pochmurným vzhledem skvěle doplňují se samotnou obálkou.

Celá kniha je pojatá jako paměti Sáry Greyové, které po úmrtí Harryho Price ochraňoval, spolu s jeho ostatními knihami a opatroval jako oko v hlavě, kurátor John Wesley.
Je nutno podotknout, že kniha se opírá o skutečné události. Nejstrašidelnější dům v Anglii, jak se faře v Borley přezdívá, ani Harry Price nejsou autorovým výmyslem. Kdo se alespoň trochu o duchařskou tématiku zabývá, musí znát případ fary i samotného lovce duchů.

Hned na začátku knihy se ocitáme v roce 1977, kde je tento Sářin rukopis svěřen k opatrování Dr. Robertovi Caxtonovi. Následuje originální plán fary z června roku 1937.
Kniha je celkem rozdělena na tři části, které dohromady čítají 37 kapitol. V závěru knihy jsou poznámky k samotnému textu, poznámka autora, bibliografie ze které čerpal a nechybí ani autorovo poděkování.

I přes poměrně rozvleklý začátek knihy, kde se nejprve seznamujeme se samotným Harry Pricem a jeho odhalováním podvodníků, musím říct, že se mi kniha líbila.
Propojení událostí, jenž se doopravdy staly, spolu s fantazií Neila Springa se doopravdy povedlo. I když v některých pasážích už svou fantazii hnal hodně vysoko, nakonec vše zapadlo na správné místo.

Začátek příběhu se vlastně odehrává po první světové válce, kdy lidé tíhli ke spiritualismu. Toužili po kontaktu se svými zesnulými přáteli a příbuznými, aby byli z jejich strany ujištěni o tom, že jsou v pořádku. Spousta médií si díky tomuto zájmu vydělala slušné peníze. 
Pak je tady Harry Price. Člověk, který nevěří na posmrtný život a jeho náplní práce je odhalování těchto falešných médií.

Možná se někomu může zdát, že se kniha zbytečně zabývá vztahů mezi Harrym a Sárou, nicméně je třeba podotknout, že právě díky této lince má kniha správný náboj a právě tato linka knize vdechla život.

I když se jedná o autorovu prvotinu, tak je příběh opravdu čtivý. Po začátku, který je spíše vlažný se čtenář veze na duchařské vlně. Kniha není žádným hororem, opravdu se nebudete bát. I přes to, jsem při večerním čtení úkazů na faře cítila jisté mrazení, zvlášť, když jsem byla doma sama.

Myslím si, že tato kniha určitě stojí za to, aby byla čtena. Pokud Vám případ "nejstrašidelnějšího domu v Anglii" nic neříká, tak po něm určitě nepátrejte před přečtením knihy, zbytečně byste se ochudili o ten správný čtenářský zážitek.

Závěrem musím také podotknout, že je velká škoda, že kniha nebyla opatřena nějakými dobovými fotografiemi. Myslím si, že by zrovna této knize slušely.
Bohužel také musím zmínit poměrně velké množství chyb, které se v textu objevily a které opravdu žádné knize nesluší.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega , knihu si můžete zakoupit zde. 
Dále děkuji Knihám Dobrovský , knihu si můžete zakoupit zde.

Název : Lovci duchů
Autor : Neil Spring
Překlad : Marie Fulková
Nakladatelství : Omega
Počet stran : 448


A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

10 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knihu neznám, ale duchařskou tématiku můžu :) Četla jsem duchařinu Pamatuji si vás všechny a to byla výborná kniha :) Od té doby mě podobné knihy baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) I když kniha nebyla úplně taková, jakou jsem si představovala, přesto mě opravdu bavila. Já duchařskou tématiku můžu :-)

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :) O knize jsem už slyšela, ale prozatím jsem se k ní ještě nedostala, ale mám ji v plánu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Opravdu se mi kniha líbila a jsem celkem zvědavá na autorovo další počin.
      Snad se bude líbit i tobě :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. Knihu jsem taky četla a byla jsem spokojená, až teda na ty chyby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Máš pravdu byla to super kniha, velká škoda těch chyb.

      Vymazat
  4. Zajímavá recenze, uvidím...kniha mě láká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se ti Míšo nedivím, bylo to fakt zajímavé čtení :-)

      Vymazat
  5. Tak to jsem ráda, že se ti nakonec také líbila. Ze začátku se kniha vůbec nechtěla rozjet, ale nakonec se z toho vyklubal opravdu zajímavý příběh. A především to její velké tajemství na závěr knihy jsem nečekala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, poněkud pomalejší rozjezd, nicméně pak to byla jízda :-)

      Vymazat