Daniel & Aubrey | Georgina Guthrie

"Milovat, či nemilovat svou studentku,
to je, oč tu běží..."

Aubrey Priceová je studentkou torontské univerzity. Před sebou má poslední semsetr, kde studuje Shakespearova díla, zároveň si potřebuje přivydělat něco navíc, aby mohla pokrýt náklady studia, a tak pracuje v kanceláři děkana.

Všechno jde tak nějak normálně a to do doby, než se Aubrey jednoho dne stane svědkem hádky děkana s neznámým mladým mužem. Později se ukáže, že onen sympatický mladík je na katedře novým asistentem profesora Browna. 

Daniel Grant, jak jej profesor představil, se okamžitě stává předmětem zájmu všech dívek z kurzu. Ani Aubrey se nemůže ubránit jeho osobnímu kouzlu, Shakespeare jde okamžitě stranou a jediné, na co se dokáže soustředit je sám Daniel.

Sledovala jsem ho, jak jde k šatně. Pořád měl ty roztrhané džíny, ale místo košile, kterou měl přes den, si vzal černé triko s dlouhým rukávem. Když se vracel zpátky, zasekla jsem se pohledem na díře na jeho koleni. Taky jsem si všimla, jak mu to tričko pěkně obepíná široká ramena a hruď. Bože, byl tak krásný. Pokud existoval nějaký recept na katastrofu, právě se tady přede mnou rovnaly do řady jeho přísady.

Po pár dnech zjistí, že ani Danielovi není tak úplně volná. Na univerzitě je však přísný zákaz vztahů mezi učiteli a studenty, ovšem to ani jednoho z nich neodradí a slíbí si, že na sebe počkají do konce kurzu. 
Celý fakt se stává ještě horší díky tomu, že Daniel je děkanovým synem a taky události, která se stala jeho střeženým tajemstvím...


Láska podle Shakespeara loni bývala všude kolem mě a já se bez mučení přiznám, že jsem netoužila poznat příběh zakázané lásky na vlastní oči. Měla jsem pocit, že kniha bude pro mladší čtenářky, ale to jsem se šeredně spletla!

Obálka této knihy je naprosto fantastická. Samotná kniha má na sobě papírový přebal, který je opravdu skvěle vyšperkovaný. Obrázek kampusu, modré nebe, název knihy v bílé barvě a co více dámy (a pánové) nejen, že je název krásně plastický, ale celý papírový přebal má nádech lehce do plyšova, takže nejen, že je tato kniha báječná ke čtení, ona je skvělá taky k mazlení!

V knize na nás čeká celkem třicet kapitol, které jsou spíše kratší, navíc je u každé knihy krátký úryvek, který je ze Shakespearových děl a zároveň se vztahuje ke kapitole samotné.
Kniha je psána z pohledu Aubrey, ale pozor, zhruba někdy v poslední třetině se nám role na chvíli vymění a vypravěčem se na pár kapitol stane Daniel.
V knize také nechybí autorčino poděkování, pár slov o ní a celá tato nádhera je zakončena poznámkou překladatelky.

V  knize je také spousta vedlejších postav, například nejlepší kamarádka Aubrey, spolu s jejím spolubydlícím, najdeme zde také rodinu Daniela. Líbí se mi, že každá postava má v knize nějaký význam a autorka s nimi v průběhu příběhu opravdu pracuje a nejedná se tak jen o prázdné duše do počtu.
Ostatně i samotná ústřední dvojice je velice dobře vykreslena a já jsem se do obou dokázala dobře vžít a chápat nejen jejich obavy, ale také jejich touhu.
"Teď lehce odtáhni tágo na levé ruce a pak ho zase posuň zpět, ať si na ten pocit zvykneš. A nedrž ho vzadu moc pevně." Lehce povolil stisk prstů. "Potřebuješ přesně tu správnou dávku síly, aby to pěkně prošlo. Všechno je to o úhlu a o rychlosti. Když do toho půjdeš moc tvrdě, ztratíš kontrolu; když to bude moc jemné, vůbec nic z toho nebude."
"Chápu, A cos to předtím dělal s tou nohou?"
"No víš, občas musíš zvednout nohu, abys dosáhla lepšího..."
"Tření?" zeptala jsem se.
"Ne," odpověděl a tón jeho hlasu byl víc a víc sexy. "Chtěl jsem říct přístupu."

Daniel je vlastně pohodový mladý muž, který nastoupil na univerzitu jako asistent. Miluje knihy, hlavně tedy Shakespeara. Jeho rodina umí držet pospolu a rodiče mu neskutečně pomohli, za co jim nikdy nepřestane být vděčný. I když je z velice dobře situované rodiny, tak peníze neřeší a nemá potřebu se chovat jako "někdo." Prostě je to sympaťák každým coulem, lamač dívčích srdcí.
Aubrey je slečna, která má hluboko do kapsy a tak se snaží seč může. Díky tomu, aby si mohla dovolit platit školné, začala pracovat u děkana v kanceláři, kam dochází párkrát do týdne. Je to sympatická dívka, která nenechá nikoho ve štychu, i sám děkan si ji velice oblíbil, a to nedůvěřuje každému. 
Její nejlepší kamarádkou je Julie. V bytě žije se dvěma spolubydlícíma - Jo, která věčně není doma, a s Mattem, který se nedávno rozešel se svou přítelkyní, a vždy ho to k Aubrey táhlo, ačkoliv ona jeho city neopětuje.

I když se jedná o takového malého knižního tlouštíka, jelikož má kniha něco málo přes 400 stran, není důvod k panice. V knize je použitý velice příjemný font se skvělým řádkováním, navíc autorka píše opravdu čtivě. V knize není pouze romantika, jedná se o příběh, kde se čtenář také s chutí zasměje, nebo se naopak bude lehce obávat o další osud hlavních protagonistů.
Já osobně jsem knihu četla se zasněným úsměvem na tváři. Chvílemi se jedná o příběh, který by se mohl klidně stát, aby byl vzápětí lehce naivní, ovšem i tak si myslím, že to není nic proti ničemu a já jsem byla nadšená.

Knihu doporučuji všemi deseti všem romantickým duším, já jsem si čtení naprosto užila. Po přečtení knihy jsem zjistila, že jsem si báječně "dobila baterky," a lituji, že jsem se do knihy nepustila dříve.
Ovšem jeden problém přece jen mám, akutně potřebuji další díl!


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelskému domu Grada.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Daniel & Aubrey 
Série: Láska podle Shakespeara (1. díl)
Autor: Georgina Guthrie
Překlad: Kristýna Vítková
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 464



14 komentářů:

  1. Tak na tuhle sérii si brousím zoubky.Obálky vypadají úžasně a i podle tvé recenze to bude příjemný čtecí zážitek. Ale asi si pořídím všechny díly najednou ,abych pak neměla absťák na další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky se opravdu povedly a já jsem po prvním díle zvědavá, jak se to celé vyvine, ale předpokládám, že závěrečný díl bude happyendem, snad :-)

      Vymazat
  2. No, Jani, řeknu ti to asi takhle. Jen málokdo mě umí přimět svou recenzí ke koupi knihy. Ehmm, po přečtení jsem si objednala všechny tři díly :-D. Takže, fakt díky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Míšo, to beru jako obrovskou poklonu. Doufám, že se ti bude líbit, nerada bych byla terčem internetové bitky :-D

      Vymazat
    2. Jani, buď v klidu. :-D Dneska akorát dorazily, páni ty obálky!!!! :-) Nádhera! A věřím, že mi to sedne. Hodně recenzí umí nalákat, ale jen některé až tak moc, že okamžitě kliknu na e-shop. :-). Takže opravdu pochvala :-)

      Vymazat
    3. Vážně jsi mě dostala, mockrát děkuju za pochvalu :-) budu se těšit na recenze :-)

      Vymazat
  3. U těchto knih se mi strašně líbí ty obálky :-D Možná to někdy risknu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ty obálky jsou absolutně "ňuňací" :-) Já jsem byla vážně spokojená a romantická duše ve mně se tetelila blahem ;-)

      Vymazat
    2. No já právě nejsem na moc velkou romantiku. Cizinku jsem zvládla, ta byla v pohodě. Ale už nezvládám ty typické mladické klišé :-D

      Vymazat
    3. Tak to si nejsem úplně jistá, jestli by se ti líbila...

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze a naprosto s tebou souhlasím! Pro romantickou duši - ideální kniha! :) A strašně se mi líbily ony úryvky na začátku každé kapitoly. To bylo skvělé zpestření :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že máme podobný názor na knihy, co máme společné :-) jsem vážně zvědavá, jakým směrem se to bude dále ubírat, nicméně předpokládám (a hlavně doufám) že to bude happyend :-)

      Vymazat
  5. Knihu jsem četla a líbila se mi, i když to téma mi už přijde trochu ohrané. Upřímně se docela děsím dalších dílů, protože mi není jasné, o čem by tak tlusté bichle mohly být, aniž by příběh působil překombinovaně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dnes mi přišly další díly a neodolala jsem a hned jsem se do dvojky pustila. Baví mě moc! Za chvíli jsem měla přečteno přes 200 stran a zítra to hodlám dočíst, takže za mě jedno velké ANO :-)

      Vymazat