Píseň zimy | S. Jae-Jonesová

Nesmíme na skřetí muže hledět,
ovoce od nich nekupujme:
nemůže přece nikdo vědět,
v jaké hlíně se kořen ujme.

CHRISTINA ROSETTI
Trh skřetů


Liesl je devatenáctiletá slečna, která se stará o všechny kolem, ale na sebe zapomíná. Stará se o mladšího bratra, pomáhá mladší sestře, uklízí v hostinci a je při ruce, když je třeba.

Babička Constanze jí dříve vyprávěla příběhy o Králi skřetů, o panovníkovi, který vládne v podzemí. Byl to právě Král duchů, který Liesl inspiroval při tvorbě hudby.
Nyní je už velká a na Krále duchů nevěří, myslí si, že se jedná o povídačky pro malé děti. Když Constanze chodí po bytě a sype sůl všude po domě, aby je před Králem duchů ochránila, děvčata si její varování neberou k srdci a míří společně na trh.
"Dej si pozor na skřetí muže," řekla Constanze. "Nenech se zlákat jejich zbožím."
Trhla jsem sebou, když mi přes noty prolétl babiččin stín, a rozházela jsem si tím myšlenky i papíry. Spěšně jsem zakrývala svou hudbu a třásla se u toho studem, ale Constanze nemluvila na mě. Opírala se na prahu a mračila se na moji sestru Käthe, která se šňořila a upravovala před zrcadlem v naší ložnici - před jediným zrcadlem v celém našem hostinci.
"Dobře mě poslouchej, Katharino." Namířila svým zkrouceným ukazováčkem na její odraz v zrcadle. "Marnivost vede k pokušení a značí slabou vůli."
Škoda, že děvčata nedbala rad své babičky. Käthe, mladší sestra Liesl si prohlíží zboží u ovocnářů, a Liesl se zapovídá s neznámým mužem. Když se otočí, aby sestru zkontrolovala, tak zjišťuje, že je pryč.

Liesl je jasné, že to byla léčka a Käthe byla unesena skřety do podzemního království. Okamžitě se proto vydává svou mladší sestřičku zachránit, jenže nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Král Käthe pustí pouze pod podmínkou život za život.

Liesl proto nabídne Králi svou ruku. I když se zde její hudební nadání dále rozvíjí, její život z ní pomalu vyprchává...


Nakladatelství CooBoo ještě před tím, než udeří zima vydalo knihu, která se nejen svým názvem hodí právě pro toto období. Spousta čtenářů má již tuto knihu za sebou a tak jsem se i já, s jistým očekáváním, do tohoto příběhu ponořila.

Kniha má opravdu kouzelnou obálku, která je opravdu neodolatelná, pohádková a samozřejmě zimní. Byla to právě obálka, která mě na knize zaujala ze všeho nejdříve. Teprve poté jsem si přečetla anotaci, podle které to vypadalo na slibný pohádkový příběh o Králi duchů.

Kniha je rozdělena celkem na čtyři části a v každé z částí jsou také jednotlivé kapitoly, které nejsou číslované. Každá kapitola má svůj vlastní název, který vypovídá o tom, co se v ní nejspíš bude odehrávat.

V podstatě ještě před tím, než jsem začala sama knihu číst, jsem si všimla, že nejsou slyšet nadšené ohlasy čtenářů, kteří se snad nedočkají dalšího dílu. Namísto toho se tak nějak všude kolem šuškalo, že kniha zase až tak skvělá není. Pořád jsem byla v klidu, jelikož se neřadím mezi náročné čtenáře a ke štěstí mi v podstatě stačí, když mě příběh baví číst.

Píseň zimy je v podstatě inspirovaná německou legendou, Der Erlkönigem, tedy Králem duchů. Der Erlköniga můžete znát například z básně, kterou napsal Johan Wolfgang Goethe.
Už jen z názvu nám může být jasné, že je celý příběh protkán hudbou, kouzelnou a krásnou, klavíry, houslemi nebo třeba flétnou... vážná hudba je všude.

Na knihu jsem se nesmírně těšila, o to horší pak bylo zklamání, které v průběhu čtení nastalo. Nejen, že jsem se nedokázala do celého příběhu ponořit a správně si ho vychutnat, ale "začátek," který čítal více než stovku stran byl jedna velká nuda. Moc mě to mrzí, že to musím takto napsat, ale bohužel se nedá jinak. Nuda, nuda, nuda.. V podstatě se zde nic neděje, děj postrádal jakýkoliv spád, nebo větší akci, která by mě přesvědčila o opaku.

V knize jde, jak už se dá z anotace tušit, také o romantickou linku, kterou by si měl čtenář patřičně užít. Nejednou mi při eroticky laděných scénách vystřelilo obočí pryč z hlavy, kdy se mi zdálo, že nečtu ani tak romantiku mezi Liesl a Králem duchů, ale spíše nádech knižního porna pro dospívající. Vůbec se mi tyto scény do celého konceptu příběhu nehodily, a i když nejsem žádná puritánka a erotickou literaturu si s chutí přečtu taky, tak tady se mi tyto scény nelíbily a podle mě zde opravdu nepatřily.

Rozhodně mě nepotěšila ani nepřeložená slova, která zůstala v němčině. Celkově nemám ráda a moc nechápu význam nepřekládání jednotlivých slov v knihách a ponechání v originále.

Všechno bylo špatně, neměla jsem vůbec chuť se ke čtení vracet a přála jsem si, abych knihu již měla za sebou. Myslela jsem si, že ji nedočtu, ta nechuť se kterou jsem knihu četla jen prodlužovala mé trápení. Stane se, že mě kniha až tolik neosloví, ale přesto ve mě zanechá jistou dávku zvědavosti, jak celý příběh skončí. U písně zimy mi to bylo srdečně jedno, včetně toho, jak dopadne hlavní hrdinka, nebo jak celý příběh skončí.

Rozhodně se na pokračování nechystám a za sebe knihu s klidným svědomím doporučit nemůžu. I přesto, pokud ve vás kniha probudila zvědavost, tak ji vyzkoušejte, alespoň si obrázek utvoříte sami a třeba budete mile překvapeni.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji e-shopu PALMKNIHY.cz
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Píseň zimy
Série: Wintersong (1. díl)
Autor: S. Jae-Jonesová
Překlad: Tereza Frantová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 392

12 komentářů:

  1. Povedená recenze :) po knize pokukuji, líbí se mi obálka i anotace, ale názory jsem na ni neslyšela právě nejlepší :) ale ze zvědavosti ji stejně zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak snad budeš spokojenější než já a kniha se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  2. To je neštěstí, když knížka nebaví a musí se dočíst :) Ale hezká recenze Jani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To potěší, když je recenze hezká, i když je negativní :-) Jinak máš pravdu Jani, bývá to peklo, když to čtení fakt nebaví a děláš všechno ostatní..

      Vymazat
  3. Achjo, tahle knizka me jistym zpusobem strasne laka, ale ty negativni recenze prrvladaji, takze sibpockam az bude nekfr za par korun :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba tě zaujme no... mě osobně se z celé knihy bohužel nejvíce líbí jen obálka :)

      Vymazat
  4. Tuhle knihu jsem měla v plánu si přečíst už docela dlouho, ale po tom jaké negativní recenze na ní čtu, si to asi nechám ujít:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží na tobě. Zase to musíš brát tak, že by tě třeba mohla bavit :)

      Vymazat
  5. No a kniha i dej vyzerali tak zaujímavo. Aká škoda že nič moc. Inak chápem že sto ľudí sto chutí býva to asi tak pri každej knihe, ale. Inak už si začínam zvykať že v každej druhej YA je zamontovany sex (ako nič proti ale nesmie to byť ako päsť na oko jednoducho to tam musí sadnúť). Inak si cením tvoju recenziu, že nemáš problém napísať svoj názor.
    Každopádne je námet fajn v prevedení nastala nejaká chyba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si myslela, že to bude zajímavá kniha. Anotace i obálka mě opravdu nalákaly, ale bohužel, no.. přišlo mi to celé jako strašně hloupá kniha a i když v YA nesmí chybět nějaké intimno, jak píšeš, tak až takové porno se mi tam opravdu nehodilo.
      Jinak děkuji, děkuji :-) Já se pravdy nebojím :-D

      Vymazat
  6. Tak každý ma svůj názor....já osobně jsem knihu asi cca před hodinou dočetla a za mě luxus...začala jsem ji číst včera a hned mě oslovila...první půlka byla sice pořád slabší než druhá ale líbila se mi..Liesl mě teda nehorázně štvala ale Krále duchů jsem si zamilovala..nějak mě tu nehejtujte je to jenom můj osobní názor...nevíte náhodou jestli bude druhý díl?...popřípadě kolik bude dílů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tě nikdo hejtovat nebude, nemusíš se bát :-) Vždyť je to fajn, že má každý jiný vkus a náhodou je fajn, že se ti kniha líbila :-)
      Co já vím, tak je kniha první ze série a snad by už měl být napsaný i druhý díl. Kdy nebo jestli vůbec u nás vyjde však bohužel netuším.

      Vymazat