Šťastně až do smrti | Anna Ekbergová

Milujete tolik, 
že byste dokázali zabít?



Leonora a Christian tvoří manželský pár již přes dvacet let. Oběma je kolem padesátky a podstatnou část svého života se věnovali boji o život svého jediného dítěte, osmnáctiletého syna Johana.

Je velkým štěstím, že se nemoc podařilo porazit, vztah mezi manžely je však již narušen. Leonora celé roky neviděla nic jiného než svého milovaného syna a Christian, jemuž chyběl manželský kontakt, potkal zajímavou, krásnou a chytrou architektku Zenii.

Leonora pojme podezření ve chvíli, kdy ji ze snů budí vyzvánění Christianova mobilu. Když jej požádá, aby jí ukázal, komu schází tak pozdě v noci, rozpoutá hádku, při které jí dojde, že nejspíš nebude jedinou ženou v jeho životě.

Později na Christianově večírku se její podezření definitivně potvrdí ve chvíli, kdy svého manžela nachytá v jeho kanceláři v době, kdy si s mladou architektkou užívá sexu.

Leonora se však nenechá jen tak odbýt a tak Christiana po čase konfrontuje. Ten ze začátku zapírá, později však přizná barvu s tím, že Zenii miluje a rád by se s Leonorou rozvedl, vždyť už spolu nemají nic společného.

"Leonoro," začne Christian. Zarazí se. Přemýšlí. Nikdy už ji nevidět. Možná je to tak v pořádku. Takový je život. "Nechci, aby to bylo ošklivé. To je to poslední, co bych chtěl. Bude to férový rozvod."
"Ne, nebude, Christiane. Bude to krvavá lázeň. Není to zase tak dlouho, co jsi podvedl finančák. Pořád tě za to můžou zavřít."
"Já..." postoupí o krok ke gauči. Ona se dosud nepohnula, sedí bez hnutí. "Udělal jsem všechno potřebné pro záchranu našeho syna!" Sám slyší, že už skoro křičí. "Copak ses úplně zbláznila? Bez těch operací by tu s námi dneska nebyl!"

To však neměl dělat. Leonora se nenechá jen tak odkopnout, jako použité zboží a tak Christianovi pohrozí, že jestli ji opustí a bude dál udržovat nemanželský vztah, hodlá jej nahlásit na policii za finanční podvod, kterého se dopustil v době, kdy potřebovali peníze na synovu léčbu.

Christian je zaskočený chováním své ženy a je rozhodnutý, že jediným řešením je zbavit se jí, aby mohl být dál se svou novou láskou. Počká si tedy na ni v autě na trase, kde běhává a sešlapává plynový pedál ve chvíli, kdy mine jeho auto a pokračuje dál...


Šťastně až do smrti je thrillerem z nakladatelství Metafora, kterou napsala dvojice autorů. Pod pseudonymem Anna Ekberg se ukrývají Anders Rønnow Klarlund a Jacob Weinreich.

Obálka této knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, v tmavě modrých barvách. Název knihy je díky velkému písmu v bílé barvě opravdu nepřehlédnutelný. Celkový dojem pak umocňují růžové lístky, spolu s běžící ženskou siluetou.

Kniha je rozdělena na tři části. Kapitoly jsou v každé části číslovány vždy od první a jsou krátké, díky čemuž se celý příběh čte jedním dechem.

V této knize se dovídáme, jak je hranice mezi milovat a nenávidět opravdu tenká a stačí pouhý krůček, aby byla překročena. 
Vypravěčem je zde detektiv Holger, který je již v důchodu. Sedí se svou milovanou dcerou na kávě a vypráví jí příběh, který mu nikdy nedal spát. Příběh, který se mu nepodařilo vyšetřit a dosáhnout spravedlnosti. I když on i jeho kolegové v podstatě věděli, co se stalo, nikdy se jim nepodařilo shromáždit potřebné důkazy k usvědčení pachatele.

Christian je spolu s bratrem vlastníkem úspěšné stavební společnosti, která má nyní báječnou zakázku na vybudování zbrusu nového kampusu vysoké školy, který bude v souladu s přírodou a přírodními zdroji, kde také poznal architektku Zenii, do které se zamiloval na první pohled.
Namísto toho Leonora je paničkou, která by dala život za svou rodinu, kdy dlouhá léta bojovala o život toho nejcennějšího co má, svého milovaného syna Johana.

Přiznám se vám, že toto bylo mé první setkání s autory (Ztracená na mě však již čeká) a byla jsem velice spokojena i přes to, že se mi zdál začátek trochu matoucí a natažený. Později jsem se však konečně zorientovala a příběh si začala náležitě užívat.

Autoři si pro nás připravili dechberoucí thriller, u kterého budete každou chvíli držet palec někomu jinému. Zvraty, které v knize jsou, vás doslova vyvedou z míry a vám nezbude nic jiného, než koukat s otevřenou pusou, stejně jako já.

Strašně se mi líbil styl vyprávění, který je vlastně vyprávěním bývalého detektiva. Díky tomu se mi před očima doslova odehrával film, a vše bylo tak nějak více plastické.
Charaktery jednotlivých postav byly také báječně vykresleny, hlavně ústřední dvojice manželů, která rozhodně nepůsobila vymyšleným dojmem.

Celý příběh se pak nese v duchu lásky, pomsty a dávného tajemství, na které Christian narazil v době, kdy se snažil oživit vztah jeho ženy s bývalou kamarádkou. Při pátrání se dovídá o minulosti jeho ženy, o které neměl sebemenší tušení. Všechna tato zjištění jej vyvedou pořádně z míry a on si začíná uvědomovat, že ženu, kterou dlouhá léta miloval, vlastně vůbec nezná.

S přibývajícím počtem přečtených stran budete čím dál více v šoku z toho, kam celý příběh vlastně směřuje. I když jsem ze začátku soucítila s Leonorou, která si rozhodně nezasloužila, aby ji manžel podváděl, na konci jsem jen koukala, co všechno se během necelých čtyř set stran vlastně událo.

Pokud jste milovníky dobře napsaných thrillerů, které vás budou bavit a během příběhu také překvapí, tak rozhodně mrkněte i na knihu Šťastně až do smrti. Za sebe mohu jedině doporučit, čeká vás jízda plná ostrých zatáček po které budete chtít další kolo.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora,
kde si také můžete knihu Šťastně až do smrti koupit.



Název: Šťastně až do smrti
Autor: Anna Ekbergová
Překlad: Michaela Weberová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 368





4 komentáře:

  1. Vidíme to tak stejně Jani :) Taky jsem pak už byla v šoku a jen jsem koukala!!!!! Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani :-) Já jsem celkem zvědavá na autorčinu Ztracenou, snad se mi bude taky líbit :-)

      Vymazat
  2. Juu, tak to jsi mě pořádně nalákala, Jani! :) Děkuju za inspiraci, tomuhle určitě neodolám :)

    OdpovědětVymazat