V pasti lží | B. A. Paris

Jaké to asi musí být,
když žijete v pasti lží?

Nová kniha od autorky,
jenž má na svědomí 
bestseller
Za zavřenými dveřmi.


Cass je ženou, která si již konečně dala svůj život jakž takž do pořádku. Má báječného manžela, Matthewa, se kterým bydlí v krásném domě blízko u lesa a daleko od okolního ruchu, a miluje svou práci učitelky.

Už je to nějaký ten pátek co její maminka zemřela na předčasnou demenci ale Cass občas straší vzpomínky na dobu, kdy to již bylo s maminkou hodně špatné. I když má s manželem moc hezký vztah, tak se mu neodvážila říct, že maminka zemřela právě na demenci, a to z jednoho prostého důvodu - má obavy, že skončí se stejnou diagnózou jako matka a navíc ji straší fakt, že by ji manžel díky tomu nechal na holičkách.

Když se jednoho večera vrací po oslavě domů, tak venku řádí hustý liják a Matthew, který zůstal doma, jí radí, aby si cestu nezkracovala nebezpečným lesním úsekem. I když mu Cass slíbí, že pojede raději po bezpečnější cestě, tak se na poslední chvíli rozhodne zabočit právě na onu cestu, která vede lesem.

"Nech mě hádat - Andy si s tebou chce dneska zahrát tenis," řeknu, když za mnou přijde Matthew nahoru.
"Ne, chtěl vědět, v kolik je čekáme," tázavě se na mě zadívá. "Netušil jsem, žes je pozvala už na dnes."
"Jak to myslíš?"
"Jen, žes říkala, že na tu grilovačku přijdou dneska."
"Neříkala." Posadím se, vezmu si jeden jeho polštář a dám si ho za záda. "Protože jsem jim taky navrhla, aby někdy dorazili, ale neříkala jsem kdy."
"No, Andy si myslí, že to má být dneska."
"Dělá si z tebe srandu," usměju se.
"Nedělá, byl naprosto vážný," odmlčí se. "Jsi si jistá, žes je na dnešek nepozvala?"

Na jednom odpočívadle si všimne stojícího auta, a tak se rozhodne zajet ke krajnici, aby mohla v případě potřeby dotyčnému v tomto nečase pomoci. Cass si všimne, že za volantem auta sedí nějaká žena a tak chvíli čeká, jestli ji nedá nějak najevo, že potřebuje pomoc. Když se nic neděje ani po chvíli čekání, tak Cass pomalu odjíždí, vždyť si mohla neznámá žena již zavolat odtahovku, na kterou čeká.

Druhý den je však v novinách zmínka o zavražděné ženě, která byla nalezena v úseku, kudy Cass včera projížděla. Ba co více, jedná se o ženu, které mohla Cass podle svého mínění pomoct v nesnázích.
Cass je ze všeho opravdu špatná a její život jde rázem od desíti k pěti. Dává si vinu za smrt neznámé ženy, má panickou hrůzu z vraha, který běhá někde po okolí a navíc začíná zapomínat na důležité věci...

Byl vrah ještě na místě činu a hodlá si Cass najít, aby se jí pomstil? Opravdu u ní propuká předčasná demence, stejně jako u její matky, nebo Cass zapomíná jen vlivem stresu? A co na to Matthew? Bude při své milované ženě stát? 


Novou knihu od úžasné B. A. Paris jsem si rozhodně nemohla nechat ujít, a myslím si, že každý, kdo četl Za zavřenými dveřmi, mi dá rozhodně zapravdu. Od knihy jsem měla velká očekávání, tak se pojďme podívat, jestli byla naplněna.

Jako první se mrkneme na obálku. která se opět velice povedla. Je v jednodušším stylu, přesto však na první pohled upoutá nejen svým červeným písmem, ale také svou barevností. Na obálce máme kromě informace, že se jedná o další knihu autorky, jenž je známá svým thrillerem Za zavřenými dveřmi, také placku, že se jedná o TOP thriller.

Co se týče kapitol, tak ty jsou tentokrát pojmenovány podle dnů, ve kterých se děj odehrává. Náš příběh začíná v pátek 17. července a poslední kapitola a zároveň zakončení celého příběhu se odehrává v pátek 2. října. 
V závěru knihy nechybí autorčino poděkování.

Jak jsem psala již výše, autorčina kniha Za zavřenými dveřmi se mi moc líbila a tak jsem se opravdu těšila na to, až si budu moct přečíst další z jejích knih. V pasti lží je skvělým psychologickým thrillerem a troufám si tvrdit, že vás rozhodně nezklame.

Cass je v podstatě spokojenou ženou až do osudné vraždy. Poté se její život otáčí vzhůru nohama a ona se propadá do pasti, ze které není úniku. Bojí se zůstávat sama doma, zapomíná na důležité věci, po večerech objednává nesmysly z teleshoppingu a má až panickou hrůzu z toho, že se pro ni neznámý vrah, který si dosud běhá na svobodě, vrátí.

Autorka píše velice čtivě, čehož jsme si již mohli všimnout. Díky jejímu spisovatelskému umu postavy, které přenesla na papír ožívají a při čtení se nám před očima doslova promítá film. Charaktery jednotlivých postav celý dojem filmu ještě umocňují. Nutno také podotknout, že autorka nepoužívá nadbytečné množství postav, díky kterému by čtenář měl pocit jakéhosi křoví, bohatě si vystačí s ústřední trojicí, která má dostatečný prostor.

Kniha se dá určitě zařadit, jako "jednohubka." Horko těžko se vůbec odkládá z ruky a čte se doslova sama. Přesto však pozornému čtenáři neunikne, že si autorka nedala až takovou práci s tím, aby čtenář celou zápletku neodhadl hned v prvních kapitolách.

Myslím si, že tento fakt však není vůbec na škodu a stejně si budete celou knihu užívat až do posledního písmenka. Vždyť v knize zas až tak nejde o pátrání po vrahovi nebo o prokouknutí celé zápletky. Jde zde především o pocity hlavní hrdinky, o neskutečný strach doprovázený čirou hrůzou nejen z okolí, ale také ze svého, stále se zhoršujícího zdravotního stavu.

Navíc, brilantní závěr knihy vám všechno vynahradí a vy si přikývnete s otevřenou pusou a budete si přát, aby této nadějné spisovatelce vyšla další kniha.
Málokdy se totiž stává, aby se začínající spisovatelka tak výrazně zapsala do povědomí čtenářů.

Za sebe knihu rozhodně doporučuji k přečtení, zvláště pak, pokud nejste v thrillerech zase až tak zběhlí a po nějakém čtivém zrovna pokukujete.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji internetovému e-knihkupectví Palmknihy.cz
Zde si také můžete e-knihu V pasti lží zakoupit.



Název: V pasti lží
Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 328


8 komentářů:

  1. Jani máš pravdu ,že se člověk těší na další knihu od této spisovatelky.Musím říct ,že obě knihy jsem si opravdu užila.Mám ráda psychologické thrillery a tento i Za zavřenými dveřmi určitě moc doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Jsem ráda, že se ti knížka taky líbila a v mnohém máme stejný názor :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní recenze, Jani. Jsem ráda, že se Ti kniha také líbila.
    Myslím, že hodně dobře působilo to pojetí "deníkovou formou". :-) Já byla hodně spokojená, ale nepředčila má očekávání. Už teď se nemůžu dočkat autorčiny třetí knihy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Moni :-) Mě ten autorčin styl fakt sedí, velice dobře se mi čte a stejně jako ty, se už nemůžu dočkat další její knihy :-)

      Vymazat
  4. Po knize už jsem pokukovala a vypadá to vážně na skvělou knížku. Snad jí někam na svůj seznam k přečtení vmáčknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju :-) Zvlášť pokud jsi četla Za zavřenými dveřmi, tak tato je také nutností :-)

      Vymazat