V dobrém i zlém | Michelle Sacksová

Dokonalý život.
Dokonalá rodina.
Dokonalá lež.



Merry, Sam a Connor jsou na první pohled dokonalá americká rodina, která se přestěhovala na dokonalý švédský venkov. Když Sam dostal nabídku práce ve Švédsku, tak ani na chvíli neváhali. Vždyť zdejší krajina je přímo kouzelná, ideální místo pro mladou rodinu.

Merry si tento život nemůže vynachválit. Péče o syna, spolu s pečlivým vedením domácnosti ji činí šťastnou. Okopává si zahrádku, pěstuje vlastní zeleninu, vaří a v neposlední řadě dělá všechno pro zdravý vývoj malého Connora, kterého bezmezně miluje.
Sam si mezitím zvyká na novou roli - po odchodu z univerzity se dal na dráhu filmaře.

Každý den chodím s malým běhat. Dál a dál. Co nejdál to jde. Lokám vzduch svobody, lačně ho vtahuju do šokovaných plic. Snažím se brát si ho s sebou, mít ho nablízku. Ten pocit, ten pocit. Nikdy ale nevydrží. Frank se občas nabídne, že mi malého pohlídá, já se ale ze všech sil přetvařuju a tvrdím, že se takhle sbližujeme. Jen máma a syn, říkám, aby náhodou nešla s námi, aby mě dál neokrádala o to, co mi patří.


Když dorazí na návštěvu Merryina nejlepší kamarádka Frank, okamžitě si to u nich oblíbí. Všechno se jí zdá jako ve snu, její bouřlivá kamarádka stojící za plotnou i roztomilý andílek Connor. Jelikož se však Frank nenechá opít rohlíkem, brzy zjistí, že nic není tak, jak na první pohled vypadá.

Kdo je tady vlastně manipulátorem a kdo obětí?  


V dobrém i zlém je novinka z loňského roku, která vyšla u nakladatelství Cosmopolis. Toto nakladatelství mi v poslední době opravdu sedí, díky titulům, které vydávají a tak bylo samozřejmostí, že se podívám na zoubek i této knize.

Obálka je opravdu temná, osobně z ní cítím příslib temného thrilleru u kterého se rozhodně nebudete nudit.
Uvnitř na nás pak čeká příběh, který vyprávějí tři vypravěči - Sam, Frank a Merry. Kapitoly jsou kratší, díky čemuž se kniha opravdu rychle čte. Je nutné také zmínit, že kniha postrádá označení přímé řeči, což mě osobně ze začátku poměrně vyděsilo. Nicméně trvalo jen chvíli, než jsem si na styl vyprávění zvykla. Líbilo se mi, že musím přemýšlet nad tím, jestli daná postava mluví doopravdy, nebo čtu její myšlenkové pochody.

Pokud nad knihou váháte, nebo jste o ní ještě neslyšeli, tak rozhodně zbystřete. Jedná se totiž o napínavý psychothriller, který vás rozhodně nenechá chladnými. 
Autorčin styl vyprávění je tak napínavý, že knihu rozhodně nepustíte z rukou a budete hltat každé její slovo. 

Autorka nám ze začátku předkládá dokonalou rodinnou idylu. Mladí manželé spolu se svým malým synkem žijí svou pohádku. Všechno je krásné, harmonické, ideální. Merry pěstuje zeleninu, vaří pyré pro svého syna a být hospodyňkou, která se stará o manžela a syna, ji prostě naplňuje. 
Když však dorazí na návštěvu kamarádka Frank, na povrch začnou vyplouvat věci, které před tím nikdo neviděl. 
Opravdu Merry naplňuje být ženou v domácnosti nebo se jedná o herecký výkon hodný sošky Oscara? 

Rozhodně se připravte na to, že s vámi budou při čtení cloumat emoce, přesně tak, jak to má u pořádného thrilleru být. Rozhodně se nebude jednat o ty pozitivní. Kniha je totiž skrz na skrz prolezlá přetvářkou, spoustou lží a intrik u kterých se vám bude zvedat žaludek.

Hlavně citlivější jedinci nebo matky, kterým nedělá dobře číst knihy s malými dětmi by se měly mít na pozoru. V knize se vyskytují pasáže u kterých by vám mohlo být až fyzicky nevolno. Osobně si totiž nedokážu představit, že by se někdo choval tak, jak je popisováno v knize.
Autorka si rozhodně zaslouží pochvalu, neplácá páté přes deváté, všechno má báječně vymyšlené a já jsem velice ráda, že jsem se ke knize dostala.

Pokud jste fanoušky knih, které končí tím, že se mraky rozpustí a vykoukne sluníčko, které vám vykouzlí úsměv na tváří, tak si tuto knihu nejspíš nechejte ujít. Rozhodně nečekejte zmíněné sluníčko a pocit štěstí s poslední přečtenou stránkou.
Budete jistě v šoku nad celým vyústěním příběhu a přesně tak to také má být. Vždyť koho baví číst knihy, které jsou průhlednější než je zdrávo? 

Pokud jste fanoušky dobrých psychothrillerů, které si nehrají na něco co nejsou, tak po knize rozhodně sáhněte. Myslím si, že nebudete litovat času, který s tímto mrazivým příběhem strávíte.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu V dobrém i zlém můžete zakoupit.




Název: V dobrém i zlém
Autor: Michelle Sacksová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 296
Rok vydání: 2018


8 komentářů:

  1. Miluju psychothrillery a touhle knihou jsi mě Jani určitě moc nalákala ,abych se jí podívala na zoubek . =)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu jsem velmi narážela, a tedy zní dost zajímavě. Věřím, že po ní určitě šáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To byla drsná psychárna! Nejhorší je, že se takové věci dějí i ve skutečnosti :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No při té představě fakt masakr, ještě z pohledu mateřského..

      Vymazat
  4. Já z ní byla vcelku vedle. Prvně jsem byla překvapena stylem, jakým to bylo napsané. Žádná přímá řeč a přesto to bylo čtivé. Pak jsem tomu krásnému a kouzelnému, co Merry se Samem prožívali, nechtěla věřit. Až když začalo všechno vyplouvat na povrch, dostalo to takový spád, že jsem zbytek knihy slupla. Opravdu paráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla v šoku z absence přímé řeči, ale musím říct, že i přesto byla neskutečně chytlavá se silným tématem :-)

      Vymazat