RECENZE: Černobyl: historie jaderné katastrofy | Serhii Plokhy

Nedokonalý reaktor, chyby obsluhy,
exploze a radioaktivní zamoření
značné části Evropy...



Tento hrubý nástin vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor seznamuje čtenáře s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami.

Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou. Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů.

Kolem 7:00 ráno 28. dubna 1986, si šel Cliff Robinson, devětadvacetiletý chemik pracující v jaderné elektrárně Forsmark, vzdálené dvě hodiny jízdy od Stockholmu, po snídani vyčistit zuby. Aby se dostal z koupelny do šatny, musel projít detektorem záření, stejně jako tisíckrát předtím. Tentokrát to ale bylo jiné – alarm nepřestával bzučet. To bude nějaký nesmysl, pomyslel si Robinson, protože dosud ani nevstoupil do kontrolní oblasti, kde by mohl nějaké záření absorbovat. Prošel detektorem podruhé a situace se opakovala. Teprve na třetí pokus se alarm vypnul. Konečně vysvětlení – ta zatracená věc prostě nefunguje, jak má.

Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany.

Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.


Tento rok HBO vysílalo pětidílnou minisérii o jaderné havárii v Černobylu. Na základě tohoto seriálu, který byl mimochodem opravdu vydařený, jsem se rozhodla, že si určitě musím přečíst i knihu, kterou letos vydalo nakladatelství Jota.
Mé dojmy se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Obálka je stejně děsivá, jako text, který je uvnitř obsažen. Myslím si, že dýchací masky, pohozené na zemi, mluví za všechno a jen samotný pohled na knihu opravdu mrazí. Stejný detail pak můžeme nalézt i na předsádkách.

Samotná kniha je poměrně rozsáhlá a dělí se na šest hlavních kapitol. Tyto kapitoly mají ještě i své podkapitoly, které disponují názvem, díky čemuž se čtenář lehce dovtípí, o čem tyto kapitoly nejspíš budou.

Vyprávění začíná v jaderné elektrárně Forsmark, asi dvě hodiny od Stockholmu, 28. dubna 1986. Tehdy Cliff Robinson, devětadvacetiletý mladý muž, pracující v elektrárně, přišel na to, že je něco opravdu špatně.
Právě u jeho kontroly, po příchodu do práce, začal alarm výhružně bzučet. Nikoho by tenkrát ani ve snu nenapadlo, že za to může havárie v Černobylu, jejíž negativní dopad pocítí mnohé generace.

Kniha je doplněna i o dobové fotografie, které se týkají nejen odklízení ale také soudního procesu nebo dětí, které se narodily "likvidátorům".

Serhii Plokhy se zabývá opravdu do hloubky nejen samotnou havárií, ale také výstavbou, či kariérním životem mnohých, kteří byli s touto tragédií přímo svázáni.
Autor se věnuje také těm, kteří k havárii dorazili jako první - k hasičům. I když jsem při čtení měla dojem, že se autor zbytečně dlouho zabývá profesním životem "před Černobylem" mnoha lidí, a hasičům a jejich rodinných příslušníkům zde tolik prostoru dáno nebylo. 

Proč k výstavbě černobylské jaderné elektrárny vůbec došlo a s jakými problémy se potýkali nejen konstruktéři nebo jak to vlastně na Ukrajině v osmdesátých letech vypadalo, včetně politikaření a plnění pracovního plánu? Ano, i na tyto otázky vám kniha odpoví. 

Zároveň vás přenese zpátky v čase ve chvíli, kdy bude autor popisovat nejen evakuaci okolních obyvatel, ale také likvidaci toho, co výbuch napáchal.
Při čtení jsem cítila lítost nad tím, co všechno museli podstoupit vojáci a další lidé, kteří likvidovali škody a zachraňovaly nám všem zadky.

Přesto se kniha jistě nezavděčí všem a to, dle mého názoru, hlavně díky dlouhým textům týkajících se politiky. Spousta dat a jmen spolu s autorovým vyprávěním, mě osobně až tak nebavily a tyto části se mi zdály zbytečně dlouhé. Ne ve chvílích, kdy autor popisoval komunismus, škrty, ale zároveň tlak na to, aby všechno jelo, nejlépe nad plán. 
Ale spousta jmen a historie těchto lidí od studií, přes stěhování a povýšení, se mi zdála místy opravdu utahaná a nezáživná.

Nicméně tato kniha je bezesporu pokladem, který mapuje jednu z nejhorších jaderných katastrof, která mohla stát celé lidstvo život. Myslím si, že by si tento skvost měl přečíst každý, koho alespoň trochu zajímá, jak to vlastně tenkrát bylo a co havárii předcházelo.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA,
kde si knihu Černobyl: historie jaderné katastrofy můžete zakoupit.



Název: Černobyl: historie jaderné katastrofy
Autor: Serhii Plokhy
Překlad: Petr Kovařík
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 400
Rok vydání 2019

4 komentáře:

  1. Strašně dlouho jsem uvažovala, jestli si mám knihu pořídit. Miniseriál se mi natolik líbil a kniha na mě působila, že bude ve stejném duchu. Když ale čtu, že je v ní hodn politiky, nevím jestli bych ji dočetla :/

    Teď se mi stalo, že jsem si pořídila thriller, ve kterém nakonec více jak půlka se zabývala soudním procesem a její politikou. Dle mého to úplně zkazí dojem celé knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je té politiky docela dost, ale na druhou stranu k té knize a celé tragédii tak nějak patří. Spousta věcí by jistě dopadla jinak, kdyby se politici chytli za nos a začali něco dělat hned.
      Je to takový pohled do zákulisí, který ukazuje i tu stránku v pozadí, no..

      Vymazat
  2. Jo ta zatracená politika :D ale autor má můj obdiv, protože si s knihou dal fakt záležet, a ta politika k tomu tak nějak patřila :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, sesbíral neskutečné množství informací, které mají smysl a kniha má hlavu i patu.

      Vymazat