RECENZE: Ustrašená veverka Barborka | Andrea Reitmeyerová

Laskavé vyprávění o odvaze, vlastních schopnostech a malých krůčcích k dospívání.


Strom je tak vysoký, les tak temný, a vůbec - jeden nikdy neví, co se může stát. Zatímco si ostatní veverčata dole hrají, dovádějí a objevují ty nejbáječnější věci, zůstává Barborka sedět na větvi. 

Ale samotnou ji to tam nebaví a je stále smutnější a smutnější. Jednoho dne kolem ní proletěl překrásný motýl a něco jí pošeptal do ucha.
A Barborka si najednou přece jen začala věřit...


Nakladatelství Fortuna Libri nově přichází i s knihami určenými těm nejmenším čtenářům. Minule jsem vám představila knížku Andrey Reitmeyerové o mlsném ježkovi a o novém přátelství, které se v příběhu zrodilo (recenze zde)
Dnes bych vám chtěla ukázat příběh o nalezené odvaze jedné malé veverky.

Obálka se autorce opět velice povedla. Na první pohled jistě upoutá malá veverka, která je zde vyobrazena i se svým motýlím kamarádem. 

Autorka má, co se ilustrací týče, opravdu lehkou ruku a její rukopis lze poznat na první pohled. Živé barvy, vyobrazení zážitků, i jednotlivá zvířátka, jsou opravdu skvostně vyobrazena. Děti tak bude bavit nejen příběh samotný, ale knížku si jistě zamilují i díky použitým ilustracím.

Na předsádkách se nejen děti dozví spoustu informací o veverkách. Kde se vyskytují, podle čeho je vlastně poznáme, co mají rády nebo kolik mají zoubků.

Ani zadní předsádky nezůstaly opomenuty. Tam se dozvíme, jak by vlastně měl vypadat správný veverčí domeček nebo kde veverky vlastně žijí a co mají rády veverčí miminka. Věděli jste například, že veverčata podnikají první výlety z hnízda až po šesti týdnech od narození? 

Jelikož se nejedná o encyklopedii, tak hlavní je samozřejmě příběh malé Barborky. Ta se totiž strašně bojí objevovat svět kolem sebe. I když její sourozenci podnikají různé výlety po okolí, ona zůstává se svým strachem schovaná v bezpečí hnízda. 

Vyprávění jejích sourozenců v ní vzbuzuje akorát pocity hrůzy. Má dojem, že les je strašně nebezpečné místo. Jednoho dne jí však motýl vysvětlí, že není čeho se bát, vždyť on je daleko menší než Barborka a také prozkoumává okolí...

Vyprávění není příliš dlouhé, ale zároveň obsahuje vše podstatné. Malé děti bude jistě příběh bojácné veverky bavit a díky lehkosti, se kterou je kniha napsána, nebudou mít problém porozumět textu. 
Tento laskavý příběh dětem nenásilně ukáže, že život kolem je fajn a byla by škoda, kdyby místo objevování okolí zůstaly sedět schované v bezpečí domova.

Pokud je vašemu dítěti kolem čtyř let a je nadšenec do lesních zvířátek, tak věřím, že se tato kniha stane vaší TOPkou. Možná by mohla udělat radost už pod vánočním stromečkem.

Osobně doufám, že nakladatelství brzy vydá další z autorčiných knih.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri,
kde si knihu Ustrašená veverka Barborka můžete zakoupit.

Název: Ustrašená veverka Barborka
Autor: Andrea Reitmeyerová
Překlad: Ladislava Vydrová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 32
Rok vydání: 2019



2 komentáře:

  1. Tahle kniha vypadá vážně kouzelně. Věřím, že malý čtenáři budou nadšení. :)

    OdpovědětVymazat