RECENZE: Kruh | Rona Halsall

Co byste byli ochotni udělat,
abyste ochránili svou rodinu?


Když Mel otevře dveře krásné horské chaty uprostřed Grizedaleského lesa, kde se měla setkat se svým manželem Lukem a s dětmi Callumem a Tessou, pocit radosti ze společné dovolené je ten tam. 

Chata je prázdná, krbová kamna vychladlá, po zemi rozházené oblečení. Na krbu visí lístek se zprávou: šli jsme se projít. Mel spadne kámen ze srdce, jsou v pořádku. Ale jakmile se venku setmí a chatu obklopí černočerná tma, pocit bezpečí vezme za své. 

O jednu hodinu, dva šálky čaje a misku těstovin později seděla Mel před krbovými kamny, hleděla do ohně, pozorovala žhnoucí polena a přitahovala si kolem ramen deku, kterou našla v ložnici. Byla převlečená do tepláků a mikiny, přes kterou měla ještě flísovou bundu a na nohou termoponožky, které potřebovala, dokud se pořádně nezahřeje. Konečně cítila teplo kolem kamen, ale bude ještě trvat nějakou chvíli, než se pořádně vytopí celý dům. Znovu se podívala na hodinky a zamračila se.
 Měli by už být zpátky.
 Podívala se na svůj mobil, ale stále jí nepřišla žádná odpověď na její esemesku. V domě je slabý signál, uklidňovala se. Už dříve si všimla, že je v přední části silnější než vzadu.
 Pomalu se vysoukala z deky a narovnala se. Měla pocit, jako kdyby do svého místa přimrzla, všechny klouby měla ztuhlé. Šla k oknu a zaradovala se, když se jedna čárka na mobilu změnila na dvě. Možná proto? Vytočila jeho číslo, ale hovor spadl do hlasové schránky. Vyhlížela ven mezerou mezi závěsy, ale přes potůčky z dešťových kapek na okenním skle, které stékaly na parapet, nebylo skoro nic vidět.
 Proč ty chudáky děti musel vytáhnout do takového počasí! Začínala být trochu rozmrzelá. Musel se přece podívat na předpověď, vždycky ji sleduje. Musel přece vědět, že se blíží déšť.

Mel zkontaktuje horskou službu a nahlásí zmizení manžela s dětmi. Pátrání však nepřinese žádné výsledky. Jako by se po nich slehla zem. Detektiv Stevens se s kolegyní Locketovou ujímá vyšetřování pohřešovaného otce a dvou dětí. Když se pustí do pátrání, začnou na světlo vyplouvat skutečnosti, které případ zamotávají čím dál víc. 

Kdo je oběť a komu zmizení hraje do karet? Čím hlouběji policie proniká do vztahů mladé rodiny, tím víc se točí v kruhu, ze kterého není úniku. Vše je propojené se vším. Chybu ale může udělat každý. A pak se kruh otevře. 

Psychothriller Kruh je znepokojivý a spletitý příběh rozdělený do čtyř rovin vyprávění v minulosti a přítomnosti, které se navzájem prolínají. ... dokud nedojde k vraždě…


Kruh je knihou, která mě zaujala na první pohled. Nejdříve jsem si říkala, že ji asi vynechám, ale pak zvítězila má zvědavost a já se do knihy pustila. 
Pojďte se tedy podívat, jak se mi kniha líbila a co na ni říkám.

Obálka je zde totiž opravdu velkým lákadlem a knize nesmírně sluší. Rozhodně na první pohled zaujme a vzbudí zvědavost, což je jedině dobře.

Uvnitř se ukrývá celkem 49 kapitol, které jsou zakončeny epilogem.

Příběh jako takový se odvíjí ve dvou časových rovinách. V přítomnosti, kdy se zoufalá Mel snaží najít svého milovaného manžela a dvě děti, a v minulosti, kde se postupně dovídáme nejen to, jak se s Lukem seznámili, ale také to, jaké jejich soužití vlastně bylo.

Ze začátku se Kruh tváří jako klasický příběh, při němž budeme pátrat po ztraceném manželovi a dvou dětech. Nicméně to není tak, jak se zdá a čím více se boříme do minulosti, tím častěji narážíme na problémy, které Mel s Lukem měli hned od začátku. 

Autorka píše opravdu čtivě a díky střídání pohledů přítomnosti a minulosti, vás nutí číst dál a dál. Také téma, které je v knize obsaženo je opravdu zajímavé a rozhodně podceňované. Přichází plíživě, krůček po krůčku a než se nadějete, tak v tom lítáte až po uši. 

Že mluvím tak trochu v hádankách? Ano, jistě. Nerada bych totiž prozradila to hlavní, o čem Kruh vlastně je. Ten šokující moment by si totiž měl každý vychutnat sám. Rozhodně se však připravte na šokující jízdu při které budete nechápavě kroutit hlavou. 

Postavy v knize jsou uvěřitelné, i když místy trochu naivní. Nicméně i v životě máme kolem sebe lidi, kteří naivní bývají a konec konců občas propadáme těmto stavům i sami. A to je v pořádku, čtenář bude mít alespoň pocit, že se příběh mohl odvíjet podle reálných základů, což je vždy lepší.

Bohužel však autorka hned první kapitolou dala nahlédnout pod pokličku celého příběhu. Což je opravdu škoda a pokud si spojíte jedna a jedna, tak vám logicky vyjdou dvě. Nebýt oné zmíněné kapitoly, tak by Kruh dostal úplně jiný nádech a zvraty, které v knize jsou, by byly daleko více šokující.

Samotný závěr byl opravdu podařený, nicméně já jsem autorku prokoukla a tak na mě nepůsobil jako šokující. Přesto si myslím, že autorka knihu lépe zakončit nemohla. 

Určitě se jedná o vydařený psychothriller, který jistě smlsnete jako malinu a budete si přát přídavek. Já jsem si jeho čtení opravdu užila a jsem velice ráda, že jsem se do knihy nakonec pustila. Byla by totiž škoda jej přejít bez povšimnutí. 




Název: Kruh
Autor: Rona Halsall
Překlad: Alena Antošíková
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 320
Rok vydání: 2020
Vydání první

2 komentáře:

  1. Tuhle knihu vídám v poslední době často a musím uznat, že mě docela zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju, myslím, že by se ti mohla líbit :-)

      Vymazat