RECENZE: Minizahrádky | Emma Hardy

Zahradničení v nejmenších měřítcích


35 snadných projektů a báječných nápadů,
pro zahradničení na malé ploše


Malinké zahrádky představují zahradničení v nejmenších měřítcích. Bez ohledu na to, jak malý je váš prostor – vnitřní, nebo venkovní, zahrada, balkon, nebo dokonce okenní parapet či stolek – zde najdete originální a inspirativní nápady. 

Projekty se pohybují od elegantního kapradinového terária a voňavého jarního košíku až po barevné tkané tašky a pytle naplněné veselými letními květy.


Pokud jste milovníkem rostlin a nemáte zrovna velkou zahradu, popřípadě disponujete pouze balkonem nebo okenním parapetem, tak zbystřete. Na první pohled krásnou zahrádku si totiž můžete vytvořit i ve staré misce. Že nevěříte? No tak se pojďte podívat.

Obálka už na první pohled působí opravdu příjemně a již z úvodní fotografie je čtenáři jasné, že splní to, co slibuje - a tím jsou krásné zahrádky v opravdu maličkých prostorách. 

Kniha se dělí do tří hlavních kapitol, kterými jsou:
  • Rozkvetlá zahrádka
  • Zelená zahrádka
  • Jedlá zahrádka

Tyto kapitoly jsou bohatě doplňovány nejen krásnými fotografiemi a srozumitelnými fotonávody, ale hlavně zajímavými tipy, ze kterých si jistě vyberete to své.

Kniha obsahuje také informace o tom, jak a který substrát vybrat pro jednotlivé druhy rostlin, stejně tak, jako potřebné nářadí nebo nádoby. 
Před každým projektem je pak výčet věcí, které budeme potřebovat, spolu s postupem práce, který je srozumitelně rozdělený do jednotlivých bodů.   

Samotné projekty jsou opravdu různorodé a v mnohých případech můžeme zapracovat věci, které máme doma již nepotřebné. 

Od vaječných skořápek, přes staré mísy až po nepotřebný okap. 
Jistě při procházce po nějakém vetešnictví najdete inspiraci a díky Minizahrádkám svůj projekt zdárně dokončíte.

Velkou výhodou je také fakt, že při tvoření těchto aranžmá můžete zapojit i své ratolesti, které vám jistě rády pomohou. Projekty jsou v mnoha případech opravdu jednoduché a zábavné, což jistě děti ocení. 

Myslím, že si v knize každý najde to své. Jsou zde vkusná aranžmá, která z pár maličkostí zvládnete vyrobit i vy a zútulnit si tak svůj parapet, balkon nebo zahrádku. 
Velkým plusem je, že se kniha nezabývá pouze květinovými aranžmá, ale ukazuje nám, že i na malém místě můžeme vypěstovat třeba jahody, salát nebo velké množství různých bylinek, které jistě upotřebíme v kuchyni a ještě budeme mít radost z toho, že jsme zvládli vypěstovat něco, co můžeme využít i jinde než jen pro potěchu oka.

Ano, ani zde se autorka nevyhnula trošku bizarnímu upotřebení například starého kufru, nicméně tyto šílenosti se zde vyskytují asi jen ve dvou případech, takže autorce odpouštím. 
Nakonec, každému co jeho jest, za sebe rozhodně doporučuji.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Anag
kde si knihu Minizahrádky můžete zakoupit.





Název: Minizahrádky
Autor: Emma Hardy
Překlad: Jana Vořechovská
Fotografie: Debbie Patterson
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 144
Rok vydání: 2019
Vydání první

                                                                                                                    

2 komentáře:

  1. Na první pohled má kniha nádhernou obálkou. Věřím, že i uvnitř bude stejně krásná a zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, jsou v ní opravdu fajn tipy, které jdou jednoduše převést i do praxe :-)

      Vymazat