RECENZE: Nečekané přiznání | Lisa Regan

Josie Quinnová musí vyřešit vraždu
obestřenou pavučinou tajemství!


Když je na příjezdové cestě domu v Dentonu nalezeno tělo mladého studenta s fotografií připnutou na límci, je detektiv Josie Quinnová na místě činu jako první. Dům patří Gretchen Palmerové, obětavé člence Josiina týmu, která ale zmizela.

Josie ani na okamžik neuvěří, že by pachatelem mohla být Gretchen, a pracuje nejen na tom, aby vyřešila smrt mladíka, ale i na tom, aby našla svoji kolegyni. 
Jenže ta se o pár dní později sama přihlásí na policii a chce se nechat zatknout. 

Josie ví, že Gretchen v žádném případě vrahem být nemůže. Ale proč by se přiznávala k vraždě, kterou nespáchala?

Mary ležela v posteli, poslouchala a tělo měla napjaté. Znovu to uslyšela. Nějaký hluk. Asi jako by cinkaly sklenice, jenže ne tak docela přesně. Znělo to spíš jako hudba. Šťouchla do manžela loktem, za což si vysloužila zavrčení. Rukou mu stiskla rameno.
 „Time,“ zašeptala. „Probuď se. Já něco slyším.“
 Stálo ji to několik pokusů, než ho probudila. Vždycky spal, jako kdyby ho někdo zdrogoval. Nakonec ho pořádně plácla do zad a jeho hlava se prudce zvedla z polštáře. Zpod hnědých vlasů na ni upíral pohled plný vzteku.
 „Proboha, Mare. Co je zase?“
 Přiložila si prst na rty, aby ho ztišila. Obrátil oči v sloup, ale zaposlouchal se. Cinkavý zvuk se znovu ozval.
 „To sousedi házejí láhve do kontejneru na tříděný odpad,“ prohlásil a zabořil obličej zpátky do polštáře.
 Mary ho silně štípla do paže.
 „Au, sakra, Mare.“ Ale už se zvedal z postele a mumlal si sám pro sebe. Něco o kravinách.
 „Slyšela jsem to,“ sykla Mary, když Tim sáhl na noční stolek pro brýle a zmizel v tmavé chodbě.
 Tiskla si přikrývku k hrudníku a naslouchala zvukům, které Tim vydával, jak se pohyboval po domě. Ozvalo se známé zaskřípání vchodových dveří a o chvíli později to uslyšela znovu. Pak jeho další kroky. Slyšela, jak zápasí se zadními dveřmi. Vlhké počasí způsobilo, že se zasekly v zárubni. Už dávno po něm chtěla, aby je ohobloval, aby šly snadněji otevírat a zavírat. Pak se ozvalo hlasité řinčení. Jako by se pral s tím, co zvuk vydávalo. Neznělo to jako popelnice na tříděný odpad plná láhví od piva. Při tom rámusu se zachvěla. Něco dopadlo zřejmě na kuchyňský stůl a pak se zadní dveře zabouchly.

Při pátrání v Gretchenině životě obestřeném spoustou záhad a bílých míst Josie odhalí souvislost mezi chlapcem, fotografií a zničujícím případem z Gretchenině minulosti. Ale když už si Josie myslí, že začíná rozmotávat spletená vlákna případu, stane se ve městě další zločin – tentokrát brutální vražda mladého páru. 

Dokáže Josie zjistit pravdu včas, aby zachránila svou kamarádku před doživotním vězením, nebo jistou smrtí?


Ten, kdo si oblíbil novou detektivní sérii v hlavní roli s Josie Quinnovou, může jásat, neboť nakladatelství Cosmopolis vydalo, v pořadí již čtvrtý díl, s touto zajímavou vyšetřovatelkou, který nese název Nečekané přiznání.

Obálka se nese v podobném duchu, jako u přechozích knih, tak není úplně těžké, si příběh na první pohled k sérii zařadit.

Uvnitř knihy se ukrývá celkem 72 kapitol, které jsou spíše kratšího rázu. 
Kromě klasického příběhu si pro čtenáře nakladatelství připravilo i výčet předchozích knih s Josie, spolu s prvními kapitolami na ukázku, což je fajn, zvlášť pro čtenáře, kteří sérii nečtou v pořadí, v jakém knihy vychází.

V Nečekaném přiznání je tentokrát v hledáčku Gretchen, kolegyně Josie, na jejíž příjezdové cestě je nalezeno tělo mladého muže a Gretchen nečekaně zmizela. Není jasné, kde je, ani co má společného s touto vraždou. Jedno však jisté je, kolegové musí přijít na to, kde je Gretchen a kdo vraždil, jinak veškerá vina padá ni a novináři už si brousí zuby.

Josie se tak spolu s Noahem pouští do vyšetřování a ač neradi, začnou se v Gretchenině minulosti trochu šťourat. Při tom začnou vyplouvat na povrch docela šokující informace, kterým se jen těžko věří. 

I když je po minulém díle (Matčin hrob) Josiin osobní život tentokrát poněkud upozaděný, tak to vůbec nevadí, neboť autorka opět stvořila příběh, který vás nenechá vydechnout a získá si vás už od prvních stránek.

Autorka si dokázala udržet laťku z minula a servíruje nám příběh, který je plný napětí a také nečekaných situací. Tempo je více než slušné hned od začátku a není zde ani čas a ani prostor na hluchá nebo nudná místa. 

Mezi klasickými kapitolami jsou náhledy do minulosti, které celý příběh o to více zatraktivní a hlavně donutí čtenáře přemýšlet nad tím, kdo může stát za nevyřešenými vraždami, které se začínaly množit v Seattlu v roce 1992.

Díky všem těmto zápletkám se jedná o opravdu čtivý příběh, jehož následující děj je opravdu těžké odhadnout a vrah tak není jasně čitelný už od prvních stránek, což je velkým bonusem. Autorčin styl je navíc opravdu čtivý a i když je děj občas trochu zamotaný, tak je to spíše ku prospěchu věci, neboť není zbytečně zmatečný a čtenáře spíše donutí nad dějem přemýšlet.

Nečekané přiznání je úžasný příběh se sympatickými postavami, které je těžké si neoblíbit. Jedná se o správně namíchaný koktejl, který s chutí vypijete až do dna a budete si přát přídavek.

Možná vás zaujal tento díl a přechozí jste ještě nečetli. Ano, můžete knihy číst i v libovolném pořadí, ale tak, jak to u těchto sérií bývá, byste přišli o vývoj postav v osobním životě, což by vám mohlo místy trochu vadit. Nicméně příběhy jako takové, jsou vždy uzavřené. 

Já tuto sérii rozhodně doporučuji všemi deseti a už se těším, až u nás vyjde další díl. Pevně doufám, že si udrží svou kvalitu a bude stejně čtivý, jako doposud. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Nečekané přiznání si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Nečekané přiznání
Série: Josie Quinn (4. díl)
Autor: Lisa Reganová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 368
Rok vydání: 2022
Vydání první


Žádné komentáře:

Okomentovat