RECENZE: Noční pes | Jane Elsonová

Napínavý příběh o úžasném obrovském psovi
a jednom velkém přátelství


Když Marek potká Dalilu, zrodí se velké kamarádství. Ačkoliv jsou každý úplně jiný, spojuje je společný sen – nejvíc na celém světě si přejí mít vlastního psa.

Sled náhodných událostí a jeden úžasný novofundlandský pes je přivedou na stopu nelegálních obchodníků se štěňaty. Dokážou svou odvahou a láskou ke zvířatům zachránit ohrožené psy? A splní se také jejich sen o vlastním pejskovi?


Zdá se mi, že plavu s Nočním psem v ledovém moři, držím se ho, když mě táhne vlnami. Potom vyjde slunce a my běháme po pláži, kopeme, boříme hrady z písku. Mamka a taťka nás sledují, smějou se, drží se za ruce. Běžím směrem k nim, Noční pes je mi v patách, natahuju se k nim. Sluneční paprsky mě oslepují, a když se přes ně převalí mrak, který pomalu odplouvá a tlumí jejich jas, mamka a taťka a Noční pes se vytratí v mořské mlze.
Noční pes!
Posadím se na posteli.
Běžím k oknu a podívám se na sousední zahradu. Bouda a zahrada jsou prázdné. Noční pes je pryč.

Napínavý příběh o statečnosti, odvaze, jednom úžasném psovi a velkém kamarádství.


Noční pes je novinkou z nakladatelství Cosmopolis, která je určena mladým čtenářům. Na jeho stránkách se odehrává příběh, který bude bavit až do poslední stránky. Ráda vám jej blíže představím.

Pevně věřím, že si vás získá už na první pohled obálkou, která je opravdu úžasná a můžeme na ní vidět onoho Nočního psa, který bude jedním z hlavních hrdinů příběhu. 

Uvnitř se ukrývá celkem 24 kapitol, přičemž vypravěče zde máme hned dva - jak Dalilu, tak Marka.

Myslím si, že je fajn sledovat celý příběh ze dvou pohledů. Díky tomu se můžou, nejen v příběhu, ale také v postavách samotných, vzhlédnout jak holčičky, tak kluci. 
Každý si tady jednoduše najde to své. 

O to uvěřitelněji příběh působí také díky tomu, že zde nikdo není dokonalý. Marek žije se svou babičkou, která je místní zelinářka, a otcem, který se utápí v depresích a neopouští tak nejen svou ložnici, ale ani postel, což Marka velmi trápí. 
Přál by si, aby si jej otec všímal a aby spolu zase něco podnikli.

Namísto toho Dalila žije jen se svou matkou a snaží se v životě zase nalézt rovnováhu po tom, co zemřel její otec. Jelikož je, nejen ve škole, ale také ve městě nová, nemá tady žádné přátele. Tedy, až na Marka, se kterým se brzy seznámí. 

Oba dva jsou úplně odlišní, přesto je však jedna věc, která je spojuje - oba dva milují psy a oba by si přáli mít jednoho i doma. Při procházkách venku si tak fantazírují až do doby, než se objeví Noční pes a než přijdou na něco, co změní jejich životy.

Noční pes je takovým malým klenotem, který bude bavit všechny milovníky psů a to jak ty starší, tak ty mladší. 
Autorka se rozhodla seznámit mladé čtenáře s nelegálními množírnami pomocí této knihy a já si myslím, že se jí to rozhodně povedlo. 

Množírny jsou v dnešní době tématem, které hýbe společností a je třeba si vychovat generaci, která nebude podporovat toto týrání psů za účelem rychlého zbohatnutí. Na jednu takovou množírnu upozorní naše dva kamarády velký novofundlandský pes, který je záhadným nočním obyvatelem domu určeného k prodeji.

Vzhledem k tomu, že nic není růžové, a o to více toto rčení platí u množíren, autorka si pro čtenáře připravila příběh, který je nejen plný dobrodružství a síly přátelství, ale nalezneme zde i pořádnou porci zoufalství a smutku, kterým si hlavní hrdinové budou muset projít. 
Díky tomu si uvědomí, co všechno prožívají psi, kteří jsou chováni v množírnách, v neuvěřitelných podmínkách, které si normální člověk jen těžko představí. 

Autorka tak zde nenásilnou formou vysvětluje, co je potřeba udělat před pořízením nového psího kamaráda a že je důležité nepodléhat fotografiím roztomilých štěňátek bez toho, aniž bysme si prodejce pořádně prověřili. Ukazuje, na co všechno si člověk musí dát pozor, a jak to u takových překupníků funguje. 

V neposlední řadě nás seznámí i s adopcí pejska (#nekupujadoptuj) a ukáže nám, že takový kamarád není o nic horší než "nové" štěňátko, ba co více, bude nás bezmezně milovat a bude nám navždy vděčný za to, že jsme mu dali šanci poznat pravou lásku. 

Sama autorka má bolavou zkušenost se svým vytouženým mazlíčkem, což ji přivedlo k sepsání tohoto příběhu. V závěru knihy se rozpovídá nejen o adopci jako takové, ale také o tom, jak se sama dostala k adopci zvířat.

Noční pes je určen pro čtenáře od desíti let, nicméně je fér zmínit, že některé pasáže mohou být pro slabší jedince silným soustem a tak je ke zvážení rodiče, zda ještě chvíli nepočkat. Každé dítě je jiné - některé už v desíti potají čte horory od Kinga a některé by to nezvládlo.

Pro jaké děti je tedy Noční pes vhodný? Pro všechny milovníky psů, kteří si chtějí počíst o jednom přátelství a velké záchranné akci. Zvlášť díky rozdělení kapitol bude bavit jak kluky, tak holky (i jejich rodiče).

Já osobně knihu rozhodně doporučuji, myslím si, že je důležité ukázat dětem, že pořízení nového psího kamaráda je důležitý krok, který není jen o vybírání nejroztomilejšího štěněte podle fotky. Je důležité tento krok neuspěchat, pořádně promyslet a v neposlední řadě dát šanci i těm, kteří se už narodili, ale štěstí jim, bohužel, zatím nepřálo. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Bambook,
knihu Noční pes si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.







Název: Noční pes
Autor: Jane Elsonová
Překlad: Hana Jánská
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 272
Rok vydání: 2022
Vydání první

Žádné komentáře:

Okomentovat