RECENZE: Dallas 63 | Stephen King

Kdybyste měli možnost změnit dějiny,
udělali byste to?


Dne 22. listopadu 1963 otřásly americkým Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. 
Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století, až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže…

Jake Epping, pětačtyřicetiletý učitel angličtiny, se vydává na šílenou misi, při níž má Kennedyho vraždě zabránit. Začne vést nový život pod jménem George Amberson v novém světě, kde žije Elvis, neklidný samotář Lee Harvey Oswald a krásná středoškolská knihovnice Sadie Dunhillová, která se stane láskou Jakeova života – života, jenž porušuje všechna běžná pravidla času.

Když objevil tu králičí noru, jak jí Al říkal, prý se pro začátek spokojil s tím, že ji používal k nákupu zásob, párkrát si vsadil u jednoho bookmakera, kterého si našel v Lewistonu, a nastřádal si hromádku padesátidolarových bankovek. Občas si také vzal mimořádnou dovolenou a zajel k jezeru Sebago, které se tehdy hemžilo rybami, jež výborně chutnaly a po jejichž požití člověku nehrozila zdravotní újma. Lidem prý dělal starosti spad ze zkoušek atomových zbraní, ale strach z otravy rtutí v rybách byl ještě daleko v budoucnosti. Říkal těmto výletům (obvykle na ně jezdil v úterý a středu, ale někdy zůstal až do pátku) minidovolená. Počasí bylo vždycky pěkné (protože bylo vždycky totožné) a rybaření bylo vždycky parádní (nejspíš chytal aspoň některé ryby pořád dokola).
"Vím přesně, jakej z toho všeho máte pocit, Jakeu, protože jsem prvních pár let byl pořádně v šoku. Chcete vědět, co je největší nápor na palici? Sejít po těch schodech uprostřed lednový fujavice a vylézt do jasnýho zářijovýho sluníčka. Počasí na krátký rukávy, je to tak?
Přikývl jsem a pobídl ho, aby pokračoval.


Dallas 63 je další knihou z pera Stephena Kinga, do které jsem se pustila. Ústředním tématem knihy je návrat do minulosti za účelem zabránění atentátu na Kennedyho. Povede se Jakeovi jeho mise a jaká vlastně kniha byla? 
To se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích. 

Obálka se nakladatelství opravdu povedla a už na první pohled rozhodně upoutá. 
Zároveň je hned z obálky jasné, o čem kniha nejspíš bude, a to mám ráda. 

Dallas 63 je pořádný cvalík, u jehož čtení však čas plyne tak nějak jinak. Na sedmi stech třiceti stranách, rozdělených do šesti částí, se odehrává příběh, který čtenáře doslova pohltí. 

Je zřejmé, že si autor dal opravdu velkou práci se sháněním informací, a i když v doslovu přiznává, že některé události trochu poupravil, snažil se svůj příběh zasadit do historických reálií. 

Hlavním hrdinou je zde učitel Jake Epping, který se vydává splnit nelehký úkol - a to zabránit atentátu na JFK. I když byl ze začátku své mise docela skeptický, okolnosti jej donutily se do ní naplno ponořit a splnit tak přání svému příteli. 
V minulosti začíná žít jako George Amberson a netrvá dlouho než si zde najde přátele a také práci učitele, kterou tak miluje. 

V kolektivu je oblíbený, studenti jej zbožňují a on sám se v Jodie, kde nyní pobývá, docela dobře zabydlí. Nechybí ani láska, kterou mu osud přihraje do cesty. Krásná Sadie je ženou, do které se v podstatě hned zakouká a jejich sympatie budou vzájemné. 

Je tady však jeden problém. Jake musí pracovat nejen jako učitel, ale hlavně na své misi a zachránit prezidenta. 
Povede se mu změnit dějiny k lepšímu nebo bude svého činu nakonec litovat? 

Myslím, že každý z nás má povědomí o tom, kdo JFK byl a jak přišel o život. Není potřeba znát úplné detaily o tom, kdo s kým a kde. Bohatě stačí základní kostra na to, aby se čtenář do příběhu vcítil a dovedl si jej užít. 

Také autorův vypravěčský um dělá z tohoto románu kousek, na který jen tak nezapomenete. Nejde jen o téma samotné, ale také o vykreslení místního prostředí. Stačí pouhé citoslovce "húú - ššš" a vy se rázem ocitáte na konci padesátých let a představujete si hluk továren, cítíte zápach a vidíte špinavé prostředí, přičemž celou scenérii doplňují dýmící komíny. 

Milostná linka, která v knize je, je opravdovým pohlazením na duši a to i přes to, že to Sadie neměla v životě jednoduché a má v sobě šrámy, které se úplně dobře nezhojily. Autor vše popisuje citlivě a čtenář si dokáže jednoduše představit nejen to, co hlavní hrdinové zažívají, ale také cítí to jiskření, které mezi nimi bezpochyby je. 

Jak je u autora známo, ve svých příbězích odkazuje na ty, co už spatřily světlo světa. Nejinak je tomu také u Dallasu, kde se, spolu s hlavním hrdinou, ocitáme v Derry, které není úplně obyčejným městečkem. Tato zastávka mě bavila a to i přes to, že TO jsem kdysi četla, ale nedočetla. Tak možná je to znamení, že bych měla knihu oprášit.  

Samotný konec byl docela překvapením, které čtenář úplně neočekává a i když, podle mě, autor občas se závěry svých děl docela pokulhává, tak tentokrát příběh zakončil opravdu skvěle. Věřím, že po dočtení budete nad příběhem ještě dlouho hloubat a kniha se pro vás stane nezapomenutelnou, stejně, jako pro mě.

Rozhodně se jedná o, zatím, nejlepší knihu, co jsem od autora četla a věřím, že i v celkovém součtu všech jeho románů, bude rozhodně na špici a to díky pečlivosti, s jakou nám svůj návrat do minulosti, předkládá. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Dallas 63 můžete zakoupit.





Název: Dallas 63
Autor: Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 736
Rok vydání: 2021
Vydání druhé



Žádné komentáře:

Okomentovat