Volání kukačky

- Robert Galbraith



První kniha ze série detektivních románů s Cormoranem Strikem v hlavní roli od Roberta Galbraitha - J.K. Rowlingová, která se proslavila především sérií knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. 

Cormoran Strike je válečný veterán, který bojoval v Afghánistánu, kde při jedné z misí přišel o nohu. To mu ale nezabránilo vykonávat práci soukromého detektiva. Byť má svou kancelář, tak se mu zas až tak nedaří. Na krku má spousty dluhů, pořádná detektivní práce v nedohlednu a aby toho nebylo málo, tak se rozchází se svou dlouholetou partnerkou a tím pádem přichází o střechu nad hlavou.
   Do této situace přichází Robin, pětadvacetiletá mladá žena, která se do Londýna přestěhovala teprve před měsícem, ještě nemá stálou práci a tak alespoň chodí pro krátkodobých brigádách, kam ji posílá agentura. 
 Když konečně najde kancelář, ve které má dělat příštích pár dní asistentku, tak ji překvapí sám Cormoran, který prudce rozráží dveře, a má co dělat, aby Robin chytil a ona nespadla ze schodů. Otřesená Robin, která nečekala takové přivítání a nezalekla se zbědovaného vzhledu svého budoucího šéfa zůstává a jejich společný případ na sebe nenechá dlouho čekat. 

Lula Landryová, adoptovaná žena, která vyrůstala v bohaté rodině a stala se slavnou topmodelkou. Všichni ji obdivovali pro její krásu. Měla partnera, přátele - celý život před sebou. A přesto se rozhodla skočit z balkonu svého bytu v luxusní londýnské čtvrti Mayfair. 
 I když má policie svědkyni, sousedku ze stejného domu, která prý slyšela, jak se s někým Lula hádá a pak viděla jak padá na zem, nikdo jí nebere vážně, a policie za krátko vyšetřování uzavírá jako jasnou sebevraždu. Důkazy tomu také nasvědčují - v inkriminovanou noc se pohádala s přítelem a co je hlavní měla psychické problémy se kterými se léčila. 

"Ta blbá kráva odtamtud prostě skočila. Uvnitř nikdo jiný nebyl. Ta tvoje takzvaná svědkyně byla úplně sjetá koksem...."

S tvrzením, že Lula skočila sama se ale nehodlá smířit její bratr John Bristow, který vyhledává Strika aby si jej najal na odhalení celé pravdy. Cormoran, který moc nevěří že by mladou topmodelku někdo z balkonu shodil schválně, nakonec práci přijímá, aby si alespoň trochu přilepšil při své tíživé finanční situaci.


Případ Cormorana Strika připomíná staré dobré old school detektivky. Celkový dojem ruší pouze zmínky o mobilech, internetu apod. to se pak rozpadne ta krásná představa mužů v dlouhých kabátech s kloboukama hluboce posazenýma až do očí. 

Příběh je pozvolný, s poctivými popisy rozhovorů, které nejednou zabírají i několik stran, takže Cormoran pomalu poodhaluje svět showbusinessu - všudypřítomný alkohol, drogy, pomluvy. Nevynechá nikoho. Postupně vyslýchá Luliny přátele, rodinu, daří se mu vypátrat i biologickou matku Luly. Bohužel tento případ není tak jednoduchý, jak se mohlo zdát a všechno se začíná pomalu komplikovat.

Ústřední dvojici Cormorana a Robin jsem si okamžitě zamilovala. 
On je drsný veterán, kterého nic nerozhází, všechny si poctivě vyslechne a pak jen pokývá hlavou, jakoby už všechno dávno věděl a chtěl se jen ujistit. 
Ona je nadšená že může být svědkem práce opravdového detektiva. Snaží se mu pomáhat, shání informace a byť není její partner moc nadšený z toho, kde zrovna vypomáhá, tak si jde za svým.

Kniha začíná prologem, kdy je čtenář svědkem ohledání místa, kde Lula vyskočila, a pak pokračuje děním o tři měsíce později.
Celkově je příběh rozdělen na pět částí po samostatných kapitolách a končí epilogem, který se odehrává deset dní po ukončení vyšetřování samotným Strikem.

Líbila se mi ta rozmanitost Londýna, kterou nám autorka naservírovala. V jednu chvíli se ocitáme v honosných čtvrtích plných butiků s tím nejdražším oblečením, a v druhou chvíli přecházíme do zablešené ubytovny s místní chudinou.

Volání kukačky je prostě skvělá detektivka ve které se dozvídáme odpovědi na spousty otázek. Už teď se těším, až si přečtu další díl a jsem moc zvědavá, jak se bude dál vyvíjet vztah Cormorana s Robin.


Název : Volání kukačky - série Cormoran Strike (1. díl)
Autor : Robert Galbraith 
Nakladatelství : Plus
Počet stran : 480






Žádné komentáře:

Okomentovat