Hedvábník

- Robert Galbraith



Druhá kniha ze série detektivních románů s Cormoranem Strikem v hlavní roli od Roberta Galbraitha - J.K. Rowlingové, která se proslavila především sérií knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi.



V druhém díle se opět setkáváme se soukromým detektivem Cormoranem Strikem, válečným veteránem a jeho sympatickou asistentkou Robin.

Po vyřešení případu "Lula Landryová" se dostalo Strikovi hodně pozornosti v médiích a noví klienti na sebe nenechali dlouho čekat. Strike se konečně proslavil sám a z Jonnyho Rokebyho se stala jen poznámka pod čarou. Díky své nově nabyté popularitě si Strike vybírá zámožnější klienty a díky nim má před sebou vidinu splacení dluhu svému otci.
Jednoho dne k němu do kanceláře přijde na první pohled chudobná starší žena s prosbou, aby našel a dovedl domů jejího manžela, spisovatele Owena Quinea. Ten se podle jejích informací nesbalil a neodešel poprvé. Leonora Quineová vysvětluje Strikovi, že je manžel ve spisovatelském doupěti, problém ale je, že neví, kde doupě je a manželovi kolegové se se zoufalou manželkou nechtějí vůbec bavit.

..."Radši už půjdu," řekla. "Nerada nechávám Orlando dlouho samotnou. Stýská se jí po tátovi. Řekla jsem jí, že jdu sehnat člověka, který ho najde."
 Strike docela nedávno pomáhal několika zámožným mladým ženám zbavit se manželů z londýnské City, kteří pro ně po finanční krizi ztratili na přitažlivosti. Možnost, že by jedné ženě manžela naopak vrátil, ho čímsi lákala.
"Tak dobře", řekl, zívl a přisunul jí zápisník. "Potřebuju vaše kontaktní údaje, paní Quineová. A hodila by se i fotografie vašeho manžela."

A tak první kroky vedou  za Quineovou agentkou Elizabeth Tasselovou a rozjíždí se pátrání po ztraceném manželovi. 
Bohužel je Owen Quine po čase nalezen brutálně zavražděný a tak pro Strika začíná souboj s časem v němž je třeba porozumět motivaci krutého vraha, který se nepodobá žádnému z těch, se kterými se Strike v životě setkal.

Bombyx mori (bourec morušový) neboli hedvábník je název románu, který zavražděný Owen Quine dopsal těsně před svou smrtí. V románu celkem zvráceně popisuje známé i méně známé lidi ze svého okolí a je na své dílo velmi hrdý. Rukopis, který údajně omylem schválila autorova agentka, záhy svůj souhlas zrušila a snažila se jej dostat do bezpečí, se mezitím dostal do rukou spoustě nepovolaných osob. Bohužel se v románu objevuje i autorova smrt, takže podezřelých je opravdu víc než dost.

Opět se před námi objevuje detektivní román, jehož příběh je poměrně pozvolný s poctivými popisy rozhovorů.  Po předchozím světě modelingu se s Cormoranem pokusíme proniknout do prostředí mezi literáty a nakladatelství. Jsme svědky konkurenčních bojů, špinavých pomluv, ale také veřejně známých faktů.

K samotnému nalezení spisovatelova těla dochází až poté, co jsme svědky rozhovorů a dohadů o tom, kde by se Owen mohl schovávat, což příběhu nijak neubírá na atraktivnosti. Naopak. Otáčíte stranu za stranou a chcete se dozvědět, kdo onu zrůdnost spáchal.
Jsem velice ráda, že se Rowlingová drží jedné vraždy a příběh se nesnaží dramatizovat, nebo rozšiřovat zápletku nějakou další vraždou. 
Také se v tomto díle o trochu více věnujeme i soukromí jak detektiva Strika, tak jeho asistentky Robin. Jsme svědky prvních neshod ve vztahu Robin s budoucím manželem a Cormoran zase přemýšlí nad svou bývalou snoubenkou, která se vdává.

Líbila se mi další procházka po Londýně. Ve Volání Kukačky jsme byli svědky kontrastu mezi honosnými čtvrtěmi a špinavými ubytovnami, v Hedvábníkovi se zase procházíme po Londýně jako takovém a také nakoukneme do různých restaurací a hospůdek.

Jediné co bych knize vytkla byly citáty na začátku každé kapitoly. Ty mi tam neseděly, ani jsem nepochopila důvod, proč tam jsou. 

Hedvábník je opět skvělá detektivka se zajímavou zápletkou a já se těším na další díl se sympatickým detektivem a jeho asistentkou.


Název : Hedvábník - série Cormoran Strike (2. díl)
Autor : Robert Galbraith
Nakladatelství : Plus
Počet stran : 480




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

6 komentářů:

  1. Od Rowlingové bych ráda přečetla všechny knihy, které jsem ještě nečetla(zatím jsem četla jen Harryho- asi milionkrát, a Bajky), zajímá mě, jestli pro mě budou stejně čtivé jako Harry. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono, ne každému sednou její detektivky, všimla jsem si, že je její styl hodně přirovnávaný ke stylu Agathy Christie, nicméně přeju ať se knihy líbí :)

      Vymazat
  2. Jsem velký milovník detektivek, tuto knihu jsem si koupila ze zvědavosti, ale docela mě zklamala. Další díly už asi kupovat nebudu. Doporučuji tuto sérii: http://www.databazeknih.cz/autori/hans-rosenfeldt-48484. Absolutní pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla spokojená a další díl už na mě od loňska netrpělivě čeká v knihovničce :-)
      Jinak díky za tip, určitě mrknu a omlouvám se za pozdní reakci, nějak mi Tvůj komentář unikl.

      Vymazat
  3. Na tuhle knihu se teprve chystám, tak jsem moc zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volání kukačky se mi líbilo o kousek více, nicméně i Hedvabník mě bavil a četl se stejně dobře jako kukačka. Jsem zvědavá na další díl.
      Ať se ti tedy kniha líbí, měj se hezky :-)

      Vymazat