Krutý osud

- Dan Simmons

Třetí díl detektivního thrilleru z trilogie Joe Kurtz, detektiv bez licence.



Hlavním hrdinou je opět Joe Kurtz. Všechno mu překvapivě už několik týdnů vycházelo, bohužel jen do té doby, než jej někdo postřelil do hlavy. Stalo se to v podzemních garážích ve chvíli, kdy odcházel ze své pravidelné kontroly u kurátorky slečny O´Tooleové.


Když se probouzí v nemocnici, navštíví ho detektiv Kemper se svou kolegyní Rigby Kingovou a začínají s výslechem, jelikož je Joe podezřelý z pokusu o vraždu své kurátorky. Připoutaný k rámu své postele, s bolestmi hlavy a amnézií je nucen zůstat v nemocnici. Hned první noc jej navštíví dvojice mužů - neznámý Asiat spolu se staříkem na invalidním vozíku, přičemž starší z nich, invalidní major, uštědří Kurtzovi pořádnou ránu spolu s pár nadávkami. Joe se druhý den od Kingové dovídá, že onen stařík je strýc jeho kurátorky, zároveň vzpomínají na společné časy před dvaceti lety a Rigby mu ještě před svým odchodem sundává pouta. Toho Joe využívá a odchází i s velkými bolestmi z nemocnice rovnou za Arlene, svou sekretářkou, která ho provizorně ošetřuje a zároveň se dává do hledání informací.

Jakoby neměl Joe Kurtz dost problémů sám se sebou a s obviněním z pokusu o vraždu, přijal nabídku od Angeliny Farinové Ferrarové a Tomy Gonzagy, homosexuálního syna zavražděného mafiánského bosse, na vypátrání tajemného vraha. Od Gonzagy se dovídá, že za poslední tři týdny přišly obě mafiánské rodiny dohromady o 22 pouličních dealerů a narkomanů se kterými se dali dohromady, aby dostali do oběhu heroin.

..."Policie ani tisk se ještě o žádné z nich nedozvěděli."
"Jak to?" podivil se Kurtz.
"Protože ten cvok, který je zabíjí, nám vždycky zavolá - většinou mně, ale dvakrát už i Angelině - , aby nám sdělil, kde k vraždě došlo. Už po něm uklízíme skoro měsíc."
"To nechápu," řekl Kurtz. "Proč byste mu měli pomáhat ty vraždy tajit ? Tvrdíte, že vy jste je nezabili."
"Pochopitelně, že jsme je nezabili, přeskočilo vám ?" zavrčel Gonzaga. "Jsou to naši zákazníci a naši dealeři."

Opět příběh s Joe Kurtzem tak, jak ho známe. Spousta napětí, vražd a krve. Nestává se pravidelně, aby čtenář otevřel knihu a hned na prvních stranách už byl hlavní hrdina postřelen. A právě v tomhle je pro mne to kouzlo téhle série. Žádná omáčka kolem, nebo dvacet stran popisů a nudy. Ne. V téhle sérii se jde vždy hned rovnou na věc.
Líbí se mi, že Simmons nechává spousty otázek, napětí se pomalu zvyšuje až vyústí ve fenomenálním konci. 
Kurtz se pomalu sbližuje se svou dcerou a v dějové lince s Rigby nám ukazuje, že není jen bezcitný zabiják.

I když byl tento díl z celé série nejslabší, tak obsahuje nejkrutější scény, hlavně ze zábavního parku, při jejich čtení jsem snad zapomněla i dýchat. 

Joe Kurtz se stal mým oblíbeným hrdinou za poslední dobu, byť to byl záporák jak se patří. Jsem velice ráda, že jsem na tuto sérii (i když omylem) narazila a že má čestné místo u mně v knihovně.


Název : Krutý osud - série Joe Kurtz, detektiv bez licence (3. díl)
Autor : Dan Simmons
Nakladatelství : BB/art
Počet stran : 328




A co vy ? Četli jste tuto sérii ? Líbila se vám ? 
Nebo máte v plánu se po ní podívat ? 

2 komentáře:

  1. To vypadá dobře, musím se po této knize a vůbec po celé sérii podívat :-) Krásný večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, potěšila jsi mě :-) Určitě po ní mrkni ;-) Já teda doufám, že je ještě někde k sehnání :-)
      Měj hezký den !

      Vymazat