Láska na třetí

- Nick Spalding


Na rodičovství bývá nejtěžší zachovat si chladnou hlavu.


Jamie a Laura Newmanovi jsou mladí manželé. Jamie je spisovatel, který pracuje v redakci a píše články do časopisu a Laura měla svůj obchod s čokoládou. Bohužel vlivem ekonomické situace zkrachovala a momentálně se chystá na pracovní pohovor do vyhlášené londýnské firmy Hotel Chocolat. Nic není tak, jak si Laura představovala a oslnění svých budoucích zaměstnavatelů se nekoná. Místo toho se jí stane nepříjemná nehoda a Laura se pozvrací přímo před zraky mužů, kteří mají rozhodnout o tom, zda lukrativní nabídku získá či nikoliv.  
Po cestě domů si nakoupí v lékárně těhotenské testy, a když přijde Jamie odpoledne z práce oznámí mu novinku - čekají miminko.

"Neboj, vytáhnu ho včas a udělám se ti na záda"
Pokud vím, těmito slovy skončil můj život, jaký jsem znal. Připouštím, že to není ten nejapokalyptičtejší , nejerudovanější ani nejvíc citování hodný výrok označující konec čísi existence jako takové. Bylo to však prohlášení, které rozeznělo umíráček bezstarostné a rozpustilé existenci Jamie Newmana. Hodně jsem o tom přemýšlel a myslím, že je to tak.

Oba dva jsou z téhle situace zaskočeni. Děťátko neplánovali, ale ani na vteřinu nepřemýšlí o tom, že by jej "dali pryč". A tak si pomalu zvykají na nové situace, které těhotenství přináší - ranní nevolnosti, prudké změny nálad a konec bujarých večírků. Místo toho je čekají předporodní kurzy a šílená porodní asistentka Marigold. 


Kniha je volným pokračováním knihy Lásko, kde jsi ? a stejně jako v prvním díle je i zde vyprávěna jak z pohledu Jamieho, který nám ukazuje svůj pohled formou zápisků na blogu, tak z pohledu Laury, která píše do deníku dopisy své zesnulé matce. Tyto zápisky se střídají a jsou vždy označeny, takže se čtenář určitě ve vypravěči neztratí.

Kniha je humornou sondou do života nastávajících rodičů, kde se spolu s oběma hrdiny seznamujeme se situacemi vycházejícími z těhotenství. Později, když už je miminko na světě jsme svědky rodičovské lásky a přirozenému strachu o ten malý lidský uzlíček. Postupně prožíváme s Jamiem první ztrátu dítěte v obchoďáku (komu z rodičů se něco podobného nestalo ?) a spousty dalších situací, ve kterých se jistě rodiče nejednou poznají.

Kniha mne bavila, místy byla pěkně peprná, nicméně jsem byla po přečtení prvního dílu malinko zklamaná. Přišlo mi, že autor se snaží z každé situace udělat rádoby vtipnou a kolikrát z toho vznikl jen trapný pokus o vtip. Možná je to tím, že jsem měla velká očekávání, která nebyla naplněna. 

Tato kniha určitě nebyla tak dobrá jako  Lásko, kde jsi ? , nicméně se k ní svou kvalitou blížila.  Opravdu jsem se pobavila, místy si i pobrečela smíchy a knihu slupla jako jednohubku za jedno odpoledne.
Najdete zde spousty nadávek a situací ohledně sexu, takže nic moc pro puritány. Pro ty ostatní můžu jen říct směle do toho ! 


Název : Láska na třetí - série Láska a život (2. díl)
Autor : Nick Spalding
Nakladatelství : Fortuna Libri, v edici Fortuna Litera 
Počet stran : 288




A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

4 komentáře:

  1. Četla jsem obě knihy, jak Lásko kde jsi?, tak i Láska na třetí.Je pravda,že druhý díl byl slabší , ale i tak jsem se už dlouho u žádné knihy tolik nenasmála.Doufám ,že někdo přeloží další knihy od Nicka Spaldinga . Jinak určitě doporučuji přečíst =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-) Taky by mě zajímaly další knihy od Spaldinga v češtině.

      Vymazat
  2. Krásná recenze! Po téhle a první dílu pokukuji už delší dobu a nyní jsem si jistá, že si je musím pořídit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě do nich běž :-) Posléze zkusím doplnit i recenzi na první díl. Měj se hezky :-)

      Vymazat