Láska v Provenci

- Bridget Asherová



Každý upřímně vyprávěný příběh o lásce v sobě ukrývá ještě nějakou jinou lásku.


Heidi je mladá Američanka s francouzskými kořeny. Spolu se svým sedmiletým synem Abbotem se snaží vyrovnat s tragickým úmrtím manžela a otce. Bohužel jim to moc nejde. Heidi se uzavírá sama do sebe. Má pocit, že už nikdy nic nebude jako dříve a milovaný manžel jí velice chybí. Představuje si, jak by se asi zachoval v daných situacích, co by jí poradil  a dokonce má pocit, že ho vidí všude okolo. Abbot začal být po smrti Henryho velmi úzkostlivý, vyvinula se u něj mysofobie, a až nepřiměřeně přilnul ke slovníku, který od svého otce dostal .


Heidina matka vlastní krásný dům v malém městečku Puyloubier, které se nachází v levandulí provoněné Provence. Dům je opředený mnoha legendami a příběhy, které vypráví o vzniku lásky napříč generacemi právě na tomto kouzelném místě. Jako malá sem Heidi i se svou sestrou  a matkou jezdila na letní prázdniny. Jedno léto, když Heidina matka zjistila, že její manžel má poměr, odjela do domu na celé léto sama a dcery nechala s otcem na Floridě.
Od té doby už uplynulo spoustu let a Heidi téměř vypustila vzpomínky na dům a kouzelnou atmosféru, ale všechno se jí zase vrátí, když se od své matky dozví, že v milovaném domě hořelo. I když se vzpouzí, tak se nakonec nechává přemluvit, aby se do Provence rozjela na celé léto  - vyřídit potřebné věci a zahájit rekonstrukci domu.

..."Ty ten dům potřebuješ, " povídá máma. "Sice tomu nevěříš, ale nakonec mi dáš za pravdu."
 Vybavilo se mi, jak jsme my tři byly ztracené v roji nádherných bělásků. Netoužila jsem však nechat se okouzlit. Zavrtěla jsem hlavou. "Je to hezký dům, to je vše. Není třeba se jím nechat tak unášet. Jako dítě jsem tam jezdila a žádnou magickou proměnu jsem nezažila."
 "To jsi ale ještě nebyla nešťastná," poučovala mě Elysius.
"V tom je ten rozdíl."

A tak se ve Francii ocitá kromě Heidi a Abbota i šestnáctiletá neteř Charlotta, která sama prožívá milostné trápení.

V sousedství bydlí důvěrná přítelkyně Véronique, která jim pomáhá zabydlet se ve svém letním domě, učí Charlottu kulinářskému umění a také odkrývá Heidi tajemství onoho léta, kdy se její matka rozhodla opustit rodinu a přijela si léčit poraněnou duši.
Heidi se postupně stává klidnější a vyrovnanou ženou a nachází i lásku mezi vinicemi a levandulí provoněnou Provence.


Úžasná kniha pro letní dny, ze které dýchá atmosféra Provence. Hluboký příběh o ztrátě manžela a znovunalezení sebe sama a schopnosti milovat.
První třetina se zabývá především bolestí samotné Heidi. I když už uběhly dva roky od úmrtí Henryho, přesto se stále utápí ve svém smutku a je uzavřená sama do sebe. O to těžší pro ni je svatba sestry, které se spolu s Abbotem účastní. 
Po odjezdu do Francie se všechno mění. Heidi se musí začít starat o rekonstrukci, zároveň s Abbotem objevují krásy okolí a pohostinnost Véronique a jejího syna Juliena, ze kterého vyrostl sympatický muž. 

Ze začátku mi celkem vadily sáhodlouhé popisy toho, co Heidi cítí, nad čím přemýšlí a na co vzpomíná. Nicméně postupem času jsem si uvědomila, že autorčin styl psaní je naprosto báječný a popisy Heidiných citů určitě měly smysl. Během příběhu jsme svědky toho, jak se z Heidi , zlomené ženy, která se stále utápí ve svém žalu stává silná žena, která se učí znovu žít a také milovat.

Bridget Asherová stvořila báječný román, který čtenáře naprosto okouzlí. Láska v Provenci není příběh pouze o lásce, je to příběh, který vypráví o přátelství, rodině, Francii a dobrém jídle. 
Kniha mne naprosto pohltila a při čtení jsem měla chuť se okamžitě do Francie rozjet.
Příběh o kouzelném domku na úpatí magické hory jsem určitě nečetla naposledy.

Nesmím zapomenout zmínit, že autorka závěr knihy doplnila o pár vybraných provensálských pokrmů. Nalezneme zde například recept na Kuře po provensálsku nebo také Francouzský jablečný zákusek s anglickým krémem.


Název : Láska v Provenci
Autor : Bridget Asherová
Nakladatelství : Fortuna Litera
Počet stran : 432






A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)



2 komentáře: