Muž jménem Ove

- Fredrik Backman



Hlavním hrdinou je Ove - devětapadesátiletý zatrpklý muž se kterým není radno si zahrávat. Zastává názor, že nejdůležitější věcí každého správného chlapa je pořádná taška s nářadím. Ove je schopný dohadovat se o desetikorunu na parkovném, a to vše jen kvůli principu. 

Hlavní je řád. 

Denně vstává ve tři čtvrtě na šest, uvaří si poctivou kávu, protože lidi už dnes neumí uvařit ani poctivý kafe, a vydává se na inspekční kolečko. Zkontroluje ulici, dojde k přístřešku na kola, zkontroluje cedule, zapíše si espézetky aut na parkovišti, aby si doma mohl ověřit, jestli některé z aut neparkuje déle, než je povoleno a když je potřeba odhází sníh z cesty před domem. 

Před několika lety byl sesazen z pozice předsedy družstva a jeho místo zaujal Rune. S Runem bývali přáteli, starali se o čtvrť a vysedávali společně před domem až do doby, kdy jednou Rune přijel v novém BMW a to neměl dělat, jelikož jediné auto, které za něco stojí je Saab. Od té doby bylo po přátelství a začala válka, při níž byli ostatní jen rukojmími. 

Bohužel před půl rokem Ove přišel o svou milovanou manželku Sonju a teď mu navíc v práci řekli, že by byl nejvyšší čas trochu zvolnit. Díky tomu se Ove pokouší ukončit svůj život a znovu se setkat se Sonjou. Má skvělý plán. V obýváku na strop přidělat hák (hlavně se musí pořádně vycentrovat), provaz už má a dopis s instrukcemi také.
Jeho skvělý plán ale ztroskotá ve chvíli, kdy se do vedlejšího domu přistěhují noví sousedé a místo pozdravu mu nacouvají i s přívěsným vozíkem do schránky. 

..."Co to pro živýho ..." zakřičel Ove, když se kolo mamelukova přívěsu jalo přejíždět přes jeho záhonek.
Brašnu s nářadím hodil na zem, Zaťal ruce v pěst. O několik vteřin později se Oveho vchodové dveře rozletěly jakoby samy od sebe, bály se nejspíš, že jinak jimi Ove projde skrz.
"Co si myslíte, že tady nacvičujete ?" vyjel Ove na černovlásku.
"To bych taky ráda věděla !" vyjela žena na Oveho.
Oveho to na chvíli vyvedlo z konceptu. Změřil si ji pohledem. Ona udělala totéž.
"Uvnitř obytný části je zakázaný jezdit autem ! To neumíte číst švédský cedule ?"...

Od té chvíle se rozpoutá kolotoč různých událostí a začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A to tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají. 

Příběh muže jménem Ove je příběhem ze života (možná, že ve svém okolí máte také nějakého Oveho) s pořádnou dávkou humoru. Na jedné straně se smějete, ale na druhé jste dojatí. 
Ove postupem času pochopí, že nic není jen černobílé a my se stáváme svědky jeho velmi pozvolné proměny.

Kniha je napsána s takovou lehkostí, že jsem opravdu obracela stránku za stránkou a než jsem se nadála, byla jsem na konci. 

V příběhu se mísí současnost s minulostí, takže se čtenář dovídá co všechno si Ove prožil, než se z něj stal mrzutý starší pán. I přesto, že nejsou jednotlivé kapitoly nadepsány ve kterém časovém období se zrovna odehrávají, není problém se v nich orientovat.

Fredrik Backman stvořil naprosto úžasný román do kterého se musí snad každý zamilovat. Já jsem s Ovem strávila jedno báječné odpoledne, a dal mi vše co mohl - smutek střídal smích a i slzička ukápla. 
Muž jménem Ove se stal mou oblíbenou knihou, kterou si s radostí přečtu znovu a určitě doporučuji i ostatním, kteří se ke knize ještě nedostali.


Název : Muž jménem Ove
Autor : Fredrik Backman
Nakladatelství : Host
Počet stran : 320



A co vy ? Četli jste tuto knihu ? Líbila se Vám ? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)



14 komentářů:

  1. Kniha jsem četla, ale patřím k těm, kterým se nelíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, ale jak se říká: sto lidí, sto chutí... Měj hezký den :)

      Vymazat
  2. Zatím jsem nečetla, ale mám ji v plánu, protože "Tady byla Britt-Marie" od stejného autora, se mi líbila hrozně moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. já si díky Ovemu taky nenechám ujít další knihy od autora :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Děkuji :) tak ať se pak líbí, jak budeš číst, měj hezký den :)

      Vymazat
  4. Knížka se mi hrozně moc líbila a vždycky mě potěší, když někde vidím pozitivní recenzi na ni :) Pěkně napsané a ať se líbí i další autorovy knihy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :-) No ani jsem nečekala, že mě tato kniha až tak dostane. Měj se hezky :)

      Vymazat
  5. Dlouho na mě Ove doma v knihovně čeká, musím se do něj brzy pustit :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nečetla jsem snad jedinou negativní recenzi, myslím, že je čas se do knihy pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně ať se líbí :) Já doufám, že i další autorovy knihy budou stejně čtivé :)

      Vymazat