Nepřátelé a milenci | Simona Ahrnstedtová

David Hammar pochází z chudých poměrů, kde žil jen se svou matkou a sestrou. Okolí se s nimi nemazlilo a lidé si o nich šuškali. I přes to se David vypracoval na pozici jednoho z nejbohatších finančníků. 
Nyní je pro své okolí známý jako muž, který se neštítí nikoho a ničeho a ovládá ostatní společnosti s tím, že je po reorganizaci výhodně rozprodá. 

V tomto světě jej žene kupředu hlavně chuť po pomstě. V mládí, ještě na škole se na něm nehezky vyřádili spolužáci a on se rozhodl, že udělá všechno proto, aby je v životě připravil o všechno na čem tvrdě dřeli. Po každé takové mstě se poučil ze svých předešlých chyb a začal se stávat silnějším a silnějším. 


Nyní je před ním nejdůležitější úkol. Se svými pomstami se pomalu blíží k cílové čáře, teď už jen zbývá poslední, nejdůležitější článek celého plánu, aby byl plně spokojený. Musí se zmocnit Investa. Firmy, kterou ovládá aristokratická rodina De la Gripů. Musí ukázat Gustafovi s Peterem, že to, jak se zachovali k němu a k jeho rodině byla chyba. A za chyby se přece platí...

Nejlepší by bylo, přetáhnout k sobě na stranu někoho z rodiny De la Grip, aby bylo všechno snadnější a tak se schází s Natalií. 
Hned po obědě je mu jasné, že Natalia je ke své rodině loajální a nikdy ji nezradí. Jenže cosi ho k ní přitahuje a tak se spolu schází znovu a znovu a mezitím se jeho plán chýlí ke konci.

Natalia De la Grip má svých starostí až nad hlavu. Její otec neuznává ženy ve vedoucích pozicích a tak se Natalia za každou cenu snaží vyjednat Investu důležitý obchod, aby otci dokázala, že se plete a zároveň u něj stoupla v ceně. 

Práce jí zabírá veškerý čas. Vlastně, pokud ji její nejlepší kamarádka Åsa náhodou nevytáhne ven, tak se ani nechodí bavit. 
Po zjištění, že by se s ní chtěl David sejít je poměrně zaskočená. Nechápe proč by se měla scházet s člověkem, kterého její rodina tak nesnáší... 

Jenže netrvá dlouho a mezi Natalií a Davidem přeskočí jiskra. I když je absolutně nemyslitelné, aby se zrovna tihle dva scházeli, něco se k sobě táhne. Netrvá dlouho a Natalia a David spolu prožívají vášnivý a nezapomenutelný večer....


...Pouštěla sponky jednu po druhé z ruky, se slabým cinkáním dopadaly na podlahu. Vlasy se jí svezly na záda a Natalia jimi zatřepala. David ji pomalu přejížděl očima. Nespouštěje z ní zrak přikázal ještě : "Sundej si ty perly."
   Mlčky poslechla, pomalu rozepnula náhrdelník, vytáhla z uší náušnice a položila je na komodu v předsíni. Měla štíhlý, bílý krk.
   "Tak je to dobré," šeptl...



Na první pohled na této knize určitě zaujme obálka. Ta je velice povedená a myslím, že se k příběhu skvěle hodí. Líbí se mi příjemné sladění do modrých tónů. 


Příběh se odehrává v období od 25. června do 10. září. Kniha je zakončena epilogem, který se odehrává o týden později. Nechybí ani poděkování autorky. 

Teď k samotnému příběhu. Ze začátku jsem měla s knihou poměrně problém. Nemohla jsem se vůbec začíst. Příběh se mi zdál nezáživný a poměrně zmatečný. Nicméně určitě se vyplatí vydržet a nevzdávat se po pár stranách. 
Po poměrně nudném začátku se v knize ukrývá naprostá pecka. 

Kniha se čte doopravdy svižně. Nechybí v ní ani jistá dávka napětí. Díky tomu, že se příběh točí hlavně kolem Natalie a Davida, tak se čtenář nemusí bát, že by se v ději ztrácel díky záplavě nic neříkajících jmen. 
Kapitoly jsou krátké a vždy jsou označeny, ve kterém dni se daná část zrovna odehrává.

Kromě ústředních postav - Natalie a Davida se v knize také řeší a postupně nějakým způsobem vyvíjí vztah Michela a Åsy, dvou lidí, kteří se znají už z dob studií. Tato dějová linka je poměrně nenásilná a jemně doplňuje hlavní příběh.

Myslím, že zasazení příběhu do nelítostného světa tvrdého byznysu ve finanční sféře se autorce doopravdy povedlo. Román je přehlídkou krásných šatů, luxusních šperků, ale také nechutných intrik a tvrdé práce na poli finančnictví. 

Autorka o sobě prohlašuje, že je zapálená feministka a já si myslím, že její podpis je v této knize znát - postavení žen v moderním Švédsku, Natalia, která je i přes své kvality neustále opomíjena vlastní rodinou a je od ní očekáváno provdat se za někoho z vyšší společenské vrstvy a usadit se v teple domova. Její otec, který se vyžívá v šikanování a ponižování žen.

V příběhu se nevyhneme ani sexuálním scénám, které nejsou nijak vulgární, ale přitom jsou jemně dráždivé a určitě podnítí čtenářčinu fantazii. 

Ano, ani v této knize se nevyhneme jistým klišé a scénám, které se hodí spíše do červené knihovny, nicméně se jedná o poměrně zdařilý román, který budete číst s úsměvem na tváři. 

Já osobně jsem se do knihy doopravdy ponořila a příběh mě velice bavil. Myslím, že jako nenáročné, ale inteligentní čtení pro chvíle pohody u kávičky nebo čaje je tato kniha skvělou volbou. 

Myslím, že je vhodné na závěr zmínit také to, že autorka není pouze spisovatelkou, ale je také psychologickou poradkyní s českými kořeny.





Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Nepřátelé a milenci
Autor : Simona Ahrnstedtová
Překlad : Irena Lysáčková
Nakladatelství : Metafora
Počet stran : 384



A co vy ? Zaujala Vás tato kniha ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :) O knížce jsem ještě neslyšela a musím říct, že mě vcelku zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Ani se nedivím, kniha je milým překvapením :-)

      Vymazat
  2. Musím říct ,že po přečtení Tvé recenze , která je opět pěkně napsaná (jako všechny Tvé recenze ) jsem si knihu uložila k přečtení.Občas potřebuji mezi své horory a thrillery hodit nějakou příjemnou oddychovku a tato kniha bude přesně to pravé ořechové. Děkuji za inspiraci . Jo,a abych řekla pravdu kniha mi připomíná nějaký film , ale jak se jmenoval ,tak to už opravdu nevím =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji :-) Jsem ráda, že tě kniha zaujala. Určitě je příjemnou oddychovkou :-) Jinak co se týče filmu, tak mi žádný nepřipomněla, ale kdyby zfilmovali tuto knihu, tak bych byla celkem zvědavá na výsledek :-)

      Vymazat
  3. Jak pises. Prvni kapitola me odradila a ja si rikala,co to zase mam.😂 A pak se to rozjelo!
    Ja vzhledem k tomu,ze romantarny ctu tak dvakrat do roka,tak mi to jako klise neprislo,ale je to vazne tim,ze nemam s cim porovnávat 😂
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nečekala jsem, že mě kniha až tak zaujme :-) Já teda romantiku nečtu bůh ví jak pravidelně, ale asi stárnu, jelikož poslední dobou po ní ráda sáhnu :-)

      Vymazat