V mlze | Caroline Erikssonová

Nic a nikdo není, jak to zpočátku vypadá...

Greta je spolu se svým manželem Alexem a malou dcerkou Smillou na dovolené v chatové oblasti poblíž jezera, kterému nikdo z místních neřekne jinak než Maran. 

Vydali se spolu na rodinný výlet loďkou přes ono jezero, které je opředené mýty a záhadami a o kterém se říká že voda jezera je od pradávna prokletá a její zlo má schopnost proniknout do lidí, na opuštěný ostrov, aby si mohl Alex se Smillou zahrát na piráty. 

Když spolu dorazí na ostrov, tak Alex uváže loď, a jelikož má Smilla oči jen pro milovaného tatínka, tak se Greta rozhodne, že počká u lodi než ti dva prozkoumají zákoutí ostrova.

Na chvíli se zasní při pozorování vodní hladiny a když se vzpamatuje, tak si vůbec neuvědomuje, jak dlouho byla takhle mimo a už vůbec netuší kde se její milovaní zdrželi. Vydává se proto podívat po nich po opuštěném ostrově.
Bohužel jediné co nachází je stará bota, která ještě ke všemu nepatřila Alexovi. Uvědomuje si však, že může použít mobil. Kde ho ale nechala ? Ano, zůstal v chatě. 
Greta se tedy vydává loďkou zpátky do chatové oblasti, aby mohla kontaktovat Alexe. Je zmatená a neví, co si počít. 

...Pevná linka v chatě není, takže nejdřív musím najít mobil. Zuju se a s botami v rukou vejdu do haly. Vytření podlahy bude muset počkat. Odhodlaně se vydám do ložnice vzadu v chodbě...

Nejprve se snaží najít mobil na obvyklých místech - stůl, kabelka. Nakonec ho nečekaně nachází zastlaný na Alexově polovině postele. Jak se tam dostal ? Schoval ho tam Alex ? 
Greta zkouší Alexovi volat, ale marně. Vždy se ozve jen jeho hlas, který vybízí k zanechání vzkazu. Začíná být zoufalá, ale na policii jít nechce, to by bylo moc definitivní. Pátrá proto zatím na vlastní pěst po okolí, ale po Alexovi a Smille nic nezůstalo, prostě se vypařili...

...Lidé, kteří zmizeli, prolitá krev. V hlavě mi znějí Alexova slova a chvějivý pocit běžící po páteři mi dává na vědomí, že mě pomalu zachvacuje panika.
   Koutkem oka zahlédnu nějaký pohyb a následuje ohlušující rána. Otočím se a vykřiknu. Do uší mě udeřil zvuk stovky korálků, které se kutálejí po podlaze...

Co se stalo s Alexem a Smillou ? Najdou se, nebo doopravdy zmizeli ? A co Greta a divné věci, co se dějí ? Že by za to mohlo samotné jezero ? 

Kniha na první pohled určitě zaujme úžasnou obálkou, která se k příběhu naprosto skvěle hodí. Vyzařuje z ní ponurá atmosféra kolem jezera Maran.
Příběh má celkem 43 kapitol a nechybí ani poděkování autorky.

Vypravěčem příběhu je z větší části samotná Greta, která líčí nejen zmizení Alexe se Smillou, ale pomocí jejího vyprávění se také dovídáme o seznámení s Alexem, a o nešťastné události, která se stala v době, kdy byla malou osmiletou holčičkou. Dodnes se nedokázala smířit ani se svou minulostí ani se svou matkou, i když se o to nejednou snažila.

Dalším z vypravěčů je "tajemná žena." Text je odlišený kurzívou a já jsem byla poprvé, když jsem na tento text narazila, poměrně zmatená, nicméně postupně jsem začala přemýšlet nad tím, kdo je ta tajemná žena a snažila jsem si pospojovat nitky, které stejně k ničemu nebyly a veškeré mé tipy byly úplně k ničemu.

Kniha je naprosto brilantně napsaná. Čte se doopravdy jedním dechem a čtenář je chvílemi téměř jako v mlze, není si jistý, zda-li čte o skutečné události nebo o představách.
Vše je tak báječně popsané, že při čtení jsem dychtivě otáčela stránku za stránkou a srdce mi zběsile bušilo. Měla jsem pocit, jako kdybych byla součástí příběhu. 
Díky opravdu krátkým kapitolám a napínavostí celého příběhu se kniha nedá jen tak odložit z ruky.

Greta je zoufalá žena, která se snaží najít svého milovaného muže spolu s dcerkou. Kniha splnila do puntíku to, co slibuje. Doopravdy nic není tak, jak vypadá a u mně se v průběhu čtení dostavil ten správný "wow efekt."

Myslím, že tato kniha je jedním z nejlepších psychologických thrillerů, jaké jsem kdy měla možnost si přečíst. Všem knihu s klidným svědomím doporučuji. Pokud jste nad tímto příběhem váhali, tak se nebojte, čeká na Vás úžasný zážitek, který slupnete jako malinu.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA

Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : V mlze
Autor : Caroline Erikssonová
Překlad : Jana Chmura Svatošová
Nakladatelství : Leda
Počet stran : 240


A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

16 komentářů:

  1. Tak na tuto knihu jsi mě velice nalákala.Mám ráda tento typ knih.Takže děkuji moc .

    OdpovědětVymazat
  2. Právě ji dočítám, ještě pár stran...souhladím s tím, že je to dobrá kniha, ale ne thriller, psychologický román, tak bych to viděla já.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Super. Koukala jsem na ní už když přišel nový katalog KK a tak už asi vím,co napsat Ježíškovi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to každopádně ! Myslím, že by se ti taky mohla líbit :-)

      Vymazat
  4. Krásná recenze!! Navnadila si mě, tuhle musím mít. Ježíšek je tady brzo, že :D
    KATY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že tě kniha podle recenze zaujala :-) Ještě, že toho Ježíška máme :-D

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem nečetla, ale podle tvé recenze mě hned zaujala :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezká recenze! :) O knížce jsem už slyšela a rozhodně musím říct, že jsi mě na ní nalákala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jsem ráda, že jsem tě takto nalákala a doporučuju :-)

      Vymazat
  7. Uz ji mam na seznamu, takove cteni , to ja muzu :-)Skvela recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to knížka půjde určitě na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se ti bude líbit, snad se k ní brzy dostaneš :-)

      Vymazat