Dřív než ji najde | Michael Kardos

Silver Bay bylo poklidným městečkem až do jednoho nedělního večera v září roku 1991. Tehdy uspořádal Ramsey Miller pohodový večírek pro sousedy - spousta jídla, pití a hudby, kterou vyhrávala Ramseyho kapela. Když však večírek skončil, Ramsey zavraždil nejen svou mladou ženu, ale také svou tříletou dcerku a sám se dal na útěk. 

...Ramseyho ani Meg už nikdy nikdo neviděl. Člun se nikdy nenašel. Nejčastější teorie - podle mě správná - je taková, že Ramsey vyjel ve člunu na moře a hodil dceru přes palubu, buď živou, nebo už mrtvou...


Skutečnost je však jiná. Jeho dcerka není mrtvá, ale žije se svými příbuznými ve Fredonii, která leží v západní Virginii, pod jménem Melanie Denisonová. Melanii bude osmnáct let a žije v přísných podmínkách programu na ochranu svědků. Aby toho nebylo málo, tak právě zjistila, že čeká miminko.

A právě těhotenství dodalo Melanii impuls k tomu najít svého otce, který se dlouhých patnáct let ukrývá kdesi ve světě. Melanie z celého srdce touží, aby se její otec co nejdříve našel, aby mohla být volná a aby mohla bezstarostně vychovávat své dítě. Její cesta proto vede tam, kde kdysi započala - do městečka Silver Bay.

Její první cesta vede za Arthurem Goodalem, bývalým novinářem, který o "případu Millerových" napsal bezpočet článků a později začal psát také blog. Jelikož Arthur nyní leží ve vážném stavu v nemocnici, tak Melanii moc času nezbývá...



Novinka z nakladatelství Mystery Press mě naprosto uchvátila svou anotací a já jsem od knihy očekávala opravdovou pecku. Jestli kniha má očekávání splnila se Vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Jako první se klasicky podíváme na obálku. Ta je vyvedena v jednoduchém stylu, kdy jsou v siluetě ženského obličeje znázorněny budovy. Za mě se jedná o povedenou obálku držícího se hesla "méně je více."
Kniha je rozdělena na tři části a disponuje celkem třiceti kapitolami a závěrem nechybí ani autorovo poděkování. 
Děj se odehrává v minulosti /září 1991/, současnosti /září 2006/ a poslední kapitola se odehrává v červnu 2009.

V příběhu máme hned dva vypravěče. Kapitoly, které se odehrávají v minulosti jsou vyprávěny z pohledu Ramseyho, který v dětství a dospívání moc štěstí neměl, ale za to teď je ženatý, má dcerku, dům a práci řidiče kamionu.
Ramsey na své nešťastné dětství vzpomíná, nekonečné hádky rodičů, následující smrt jeho matky a alkoholismus jeho otce. Ramsey taky vzpomíná na své pracovní začátky a nulovou morálku, později se dovíme, jak se seznámil se ženou a jak se dostal k práci řidiče kamionu. 
Vlastně mi toho člověka bylo chvílemi líto, nešťastné dětství, následující průšvihy.. za spoustu věcí si mohl sám, ale byl to také smolař, který měl chuť se napravit a stál o to, vést normální život.

Kapitoly odehrávající se v současnosti jsou vyprávěny z pohledu Melanie (Meg). Dlouhých patnáct let vyrůstala v malebné Fredonii pod přísným dohledem svých příbuzných, kteří ji vychovávali. V rámci programu na ochranu svědků je nucena dodržovat přísný režim, takříkajíc ze školy - domů.
Žádné knihovny, žádné společenské akce ani výlety a o zábavách nemluvě. Přesto se Melanie naučila trávit čas tak, aby si rodiče mysleli, že je stále ve škole. Tento tajný čas začala trefně nazývat "praní času" a trávila ho ve společnosti svého přítele se kterým také otěhotněla.

Dřív než ji najde je kniha, která se čte naprosto sama. Děj čtenáře doslova pohltí a než se nadějete budete litovat, že kniha nemá více stran. I když se přiznám, že jsem ze začátku netušila, která bije a připadala jsem si trochu zmatená. Tento pocit, však brzy vyprchal a já jsem si začala knihu naplno užívat.
Sledování Ramseyho života mi přišlo o trochu zajímavější, možná díky tomu, že mi byl blíž jakožto člověk chudých poměrů. Dokázala jsem se do něj vžít lépe, než kdyby se jednalo o synka bohatých manželů.

Závěr knihy zaváněl těžkým průměrem, vzhledem k tomu, jakou laťku nasadila kniha během příběhu. Ale to se občas stane, a zvlášť této knize a jejímu autorovi budiž odpuštěno.

Celkově knihu hodnotím jako thriller, který rozhodně stojí za vaši pozornost a pevně doufám, že se dočkáme dalších knih z pera Michaela Kardose.


Za zaslání recenzní e-knihy mnohokrát děkuji nakladatelství Mystery press.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Dřív než ji najde
Autor : 
Michael Kardos
Překlad : Monika Pavlisová
Nakladatelství : Mystery press
Počet stran : 368



A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

13 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Všichni si knihu chválí, takže si připadám trochu jak hater, protože mě kniha přišla jako průměr :) Nějak jsem se nemohla začíst a toužila po trošce akce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, že tě kniha zas až tak nezaujala. Na druhou stranu je fajn, že máme každý jiný vkus. Jinak by to přeci byla nuda :-)

      Vymazat
  2. Určitě souhlasím s tím koncem, je to naprostý průměr a dle mého názoru to způsobilo to překombinování konce. Možná když se podívám zpětně, líbila se mi, ale i zde najdu výhrady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla přirovnání k odloženým případům a když se nad tím tak zamyslím, tak ten konec byl jako vystřižený :-D

      Vymazat
  3. Díky za skvělý tip, rozhodně jsi mě nalákala! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za skvělý tip, rozhodně jsi mě nalákala! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěla bych si knížku přečíst, ale bojím se, abych nedopadla jako s Manžely odvedle. Tak zatím nevím :) Na seznamu ji mám. Nicméně moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Mně se kniha fakt líbila, ale ten konec byl takový zvláštní. Třeba na ni někdy natrefíš, nebo tě přesvědčí další recenze :-)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze, ale jinak si asi knížku nechám ujít, musím dočítat resty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky se mi teď nějak knihy nakupily, asi se z toho zblázním :-D

      Vymazat
  7. Super recenze, Jani. Asi se na knihu podívám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Míšo :-) Byla skvělá, jen ten závěr byl zbytečně natáhnutý...

      Vymazat