Země příběhů - Kouzelné přání | Chris Colfer

"Jednoho dne budeš dost stará na to,
abys znova začala číst pohádky."
C. S. Lewis


Alex a Conner jsou dvanáctiletá dvojčata, která žijí se svou maminkou v malém domku. Už je to rok, co jejich tatínek náhle zemřel a maminka se tak musela začít starat o chod domácnosti sama. Jelikož pracuje jako zdravotní sestra a rodina potřebuje peníze, tak bývá v práci od nevidím do nevidím a děti vídá jen o polední pauze a před spaním.


V den, kdy mají dvojčata narozeniny musí být maminka v práci a tak přijíždí babička, velká cestovatelka, aby dětem zpříjemnila den. Jako dárek jim věnuje pohádkovou knihu, kterou si dvojčata pamatují, a okamžitě se jim ve vzpomínkách vybaví předčítané pohádky.

...Alex si představovala, jaké by to asi bylo, být postavou své vlastní pohádky: představovala si lesy, jimiž by běhala, hrady, v nichž by žila, tvory, s nimiž by se spřátelila.
Nakonec jí ztěžkla víčka. Zavřela Zemi příběhů, odložila ji na noční stolek, zhasla a začala usínat. Právě přestávala vědět o světě, když uslyšela zvláštní zvuk.
"Co se děje?" podivila se Alex a otevřela oči, aby to zjistila. Znovu zavřela oči a začala usínat. A v té chvíli se pokojem opět ozvalo to divné bzučení...

Ani jeden ze sourozenců ovšem netušil, co se bude v následujících dnech dít. Kniha začala vysílat podivné signály a zvuky. Předměty, které do ní Alex házela se ztratily kdesi na druhé straně a když se rozhodla, že se zkusí dovnitř podívat sama, tak se nešťastnou náhodou i s bratrem ocitla v pohádkovém světě.

Aby se spolu mohli vrátit zpátky domů musí shromáždit určité předměty aby mohli vyvolat kouzelné přání. Čeká je strastiplná cesta po pohádkovém světě, který se od dob pohádek, které znají jako nic na světě, pořádně změnil.
Nejen, že sehnání předmětů není zrovna nejjednodušší, v patách mají vlčí smečku a aby toho nebylo málo, o kouzelné přání má zájem také Zlá královna, která uprchla z vězení...



Tato kniha mě zaujala hned z několika důvodů. Jako první určitě svou obálkou, druhý důvod bych viděla v tom, že jsem milovníkem pohádek a v neposlední řadě se o ní hodně mluvilo v době, kdy vyšel druhý díl této pohádkové knihy. 

Zmiňovala jsem obálku a myslím, že uznáte se mnou, že se jedná o naprosto skvělé zpracování, které zaujme na první pohled. Nádherná ilustrace, zlaté ornamenty spolu s textem, vyobrazení dvojčat, která právě padají do pohádkového světa. Nechybí ani vyobrazení pohádkových postav, se kterými se v průběhu setkáváme - Sněhurka, Růženka, pan Žabák a vlk.
Jako první v knize narazíme na Prolog a po něm následuje 24 kapitol. Některé kapitoly jsou delší, jiné mají jen pár stránek. V závěru knihy nechybí ani autorovo poděkování. 

Moc se mi líbí celkové provedení knihy. U každé nové kapitoly je malá černobílá kresba, výše zmíněná obálka je také naprosto skvělá a co se mi vážně líbí je mapa všech království, která je vyobrazena na předsádce. Díky tomu můžou mít malí čtenáři přehled o tom, jak dalekou cestu Alex s Connerem museli ujít aby se jim podařilo získat všechny předměty.

Alex s Connerem vlastně jakožto sourozenci a dvojčata nemohli být rozdílnější. Alex byla snaživá žákyně, která znala odpovědi na všechny otázky, zatímco Conner si rád v hodině pospal a nebyl tak zapáleným žákem jako jeho sestra. Ovšem když bylo potřeba, tak i přes rozdílnost povah a charakterů spolu sourozenci uměli táhnout za jeden provaz.

Pohádkový svět byl naprosto skvěle vymyšlený. Autor do něj zasadil staré známé postavy jako Sněhurku, Karkulku, Mášenku s Kašičkou, Jacka s kouzelnými fazolemi a jiné. Díky tomu, že nějaký ten rok už uběhl, tak se z našich starých známých stali vladaři svých království. Autor svět také doplnil o další pohádkové postavy (skřítky, trolly, víly, mořské panny,..) a celý svět opravdu skvěle promyslel. 
Mohlo by se zdát, že se jedná o nějakou divočinu, kdy levá ruka nevěděla co dělá pravá, nicméně já si myslím, že se pohádkový svět autorovi vážně povedl a mě příběh Connora a Alex vážně bavil.

Celý příběh byl napsán velice čtivě a já jsem se do tohoto příběhu ráda ponořila i přes to, že nejsem zrovna cílovou skupinou. Ráda bych však podotkla, že podle mne je kniha určena spíše starším dětem (12+). Díky jistým narážkám a humoru, které byly v knize použity si myslím, že mladší děti by si knihu tak neužily.

Určitě si ráda přečtu také další díly a doufám, že se bude jednat o stejně čtivý příběh, jaký jsem si mohla přečíst v této kouzelné knize.
Pokud máte rádi pohádky a zajímá vás, jak to vypadá se známými pohádkovými hrdiny, tak určitě neváhejte a knihu si přečtěte. Myslím, že se báječně pobavíte a zrelaxujete.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji eshopu Dobré knihy.cz
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název : Země příběhů : Kouzelné přání - série Země příběhů (1. díl)
Autor : Chris Colfer
Překlad : Veronika Volhejnová
Nakladatelství : Fragment
Počet stran : 340



A co vy? Četli jste tuto knihu? Líbila se Vám? 
Nebo máte v plánu si ji přečíst? 
Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

4 komentáře:

  1. Ach můj bože, ta kniha je kouzelná :D Při čtení recenze jsem se musela culit, je strašně roztomila :D

    OdpovědětVymazat
  2. I v mém případě je knihu trochu mimo mou věkovou kategorii, ale i tak si ji mám v plánu přečíst a moc se na ní těším. Pohádek není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat