Vendeta | Catherine Doyle

V cestě za pomstou je
láska nebezpečnou
komplikací.


Sofie je téměř klasickým teenagerem, jelikož je léto, tak brigádně pracuje v bistru, které dříve patřilo jejímu otci. Má jednu nejlepší kamarádku, Millie, pro ostatní je vyvrhel, kterým pohrdají díky tomu, že je její otec ve vězení.

Sofie vlastně ani nemá chuť trávit čas jinak, než prací v bistru. I přes to je dívkou jako každá jiná. Má své touhy a přání a nezapomíná také snít.

Jelikož všichni žijí na malém městě, tak život plyne líně dál a to až do té doby, než se do dlouho opuštěného domu nastěhuje nová rodina. Na tom by ještě nebylo nic moc vzrušujícího, ale pro ostatní obyvatele městečka jsou "ti noví" terčem v oku.

Když se jednoho večera Sofie vrací domů, tak ji přemůže zvědavost. V onom opuštěném domě se svítí a tak se vydává opatrně na průzkum.
Bohužel pro ni je záhy odhalena jedním z bratrů, charismatickým klučinou s pronikavým pohledem a olivovou pletí.

V rodině je celkem pět synů a podle Rity Baileyové, místní postarší dámy, velké drbny a vědmy je více než jasné, že by se všichni měli od nové rodiny držel dále, neboť se všichni synové jsou hrozbou, která do města vnese jen problémy.
"Před pár týdny jsem procházela kolem Priestlyova domu a zmocnil se mě nepříjemný pocit. Když jsem pak viděla všechny ty stavaře a stěhováky, začalo mi to dávat smysl. V domě je zase živo a já vím, že to není dobré znamení."
"Možná bychom neměly dělat předčasné závěry," navrhla máma...
 A pak se to stane znovu. Do bistra přijdou mladíci, ve kterých Sofie pozná nové obyvatele městečka. Slovo dá slovo a Sof záhy zjistí, že se jedná o bratry Priestlyovy a jedním z nich je i onen neznámý charismatický klučina, který jí ihned padl do oka.

Sofie si nemůže pomoct, ale oči má jen pro Nicoliho, jak se jí onen mladík představil. Shodou náhod na sebe začínají narážet čím dál častěji a samotná Sofie si uvědomuje, že Nicovu přítomnost aktivně vyhledává a má ho plnou hlavu.

Růžové obláčky se začnou rozplývat poté, co při jedné potyčce Nico vytáhne na svého soka nůž, ale rozmyslí se, a dříve než si někdo něčeho všimne jej upustí do trávy. Sofie si však nože všimla, vystřelovací, vyřezávaný... a najednou jí začnou docházet jisté věci.

Co je vlastně Nico zač? Proč sebou nosí nůž a má ošklivě odřené ruce a proč je jeden z jeho bratrů tak zásadně proti, aby se ti dva stýkali?


Vážení přátelé, nová série, která vás rozhodně dostane je tady! Na svědomí ji má nakladatelství Baronet a pokud jste o knize ještě neslyšeli, tak vám radím, zbystřete...

Klasicky si nejprve zhodnotíme obálku. Ta je krásná, barevná, ale přitom není nijak přeplácaná. Rozhodně zaujme na první pohled a donutí budoucího čtenáře popřemýšlet nad tím, čím vším se vlastně bude samotná kniha zabývat. Obálka se mi rozhodně líbí.

Kromě vzkazu nakladatelství Chicken House, který najdeme na začátku knihy, nechybí na konci autorčino poděkování.
Samotná kniha se pak dělí na tři části a celkem v ní najdeme 31 samostatných kapitol. Líbí se mi, že má každá kapitola svůj vlastní název, díky čemuž nám malinko prozradí co se v ní bude odehrávat.

Musím říct, že jsem nečekala, že by mě první díl nové série tak bavil. Nicméně mafiánští sekáči mě uhranuli a já jsem díky nim zůstala vzhůru celou noc, abych se dozvěděla, jak to všechno vlastně dopadne.

Autorka mě opravdu mile překvapila. Kniha svým námětem sice jede podle zažitého schématu - drsný a bohatý - zranitelná a přežívající - nicméně i tak se jedná o povedený kousek, který vás rozhodně bude bavit.

V ději je spousta zvratů, které jsem já sama neprohlédla, postavy jsou rozmanité a celý příběh díky všem těmto aspektům působí dynamicky a nikde se zbytečně nezadrhává. Společně pak odkrýváme bolavou ránu z minulosti, jejíž následkem sedí Sofiin otec ve vězení.
A aby toho Sofie neměla málo, tak musí zjistit, kdo vlastně jsou oni záhadní krasavci, kteří se do jejich městečka nastěhovali. Sofie si nic nedělá z proseb svého strýce, aby se novým obyvatelům vyhýbala a nejen, že se zakouká do charismatického Nica, ale zároveň se dozvídá, proč se ji Luco snaží stůj co stůj odradit od celé jejich rodiny.

Co se týče charakteru hlavních postav, tak tady jsem úplně nadšená nebyla a hned vám řeknu proč.
Sofie pro mě byla trošku oříškem, neboť mě chvílemi opravdu rozčilovala nejen svou naivitou, ale také uplakaným chováním, díky čemuž působila více než hloupě, zvláště po tom, co všechno už měla za sebou.
Nico ten byl také zvláštní, vzhledem k tomu, z jaké rodiny pochází a co všechno je zvyklý v rámci práce dělat, byl křehčí než porcelán a přitom jsem si ve skrytu duše přála, aby byl drsný jako šmirgl papír, ale on byl sladký jako cumel... Kdo mě však zaujal byl Luca, Nicův starší bratr. Ten byl přesně podle mého gusta, drsný týpek, který na sobě nedá nic znát, ale když je potřeba, tak pomůže a podrží. Pevně doufám, že v dalším díle dostane více prostoru.

V knize se nevyhneme ani jistým klišé, to vám nebudu lhát. Ale jsou zde také aspekty, díky kterým autorce zajisté odpustíte.
Za zmínku stojí také italština, která se v knize sem tam objeví, ale není přeložena. Díky tomu budete muset zagooglit, nebo použít vlastní představivost. Já se přiznám, že jsem byla na vyhledávání vcelku líná a hlavně hodně zapálená do děje, takže se mi nechtělo čtení přerušovat.

Musím říct, že autorka napsala knihu, při jejímž čtení budete mít pocit, jako byste se dívali na film a představivost vám pojede na plné obrátky.
Pokud máte rádi thrillery, nevadí vám jako hlavní postavy středoškoláci, zakázaná láska a mafiáni trochu jinak, tak do téhle série určitě běžte.

Mé aktuální pocity po dočtení knihy bych shrnula asi takto: Potřebuji další díl!!!


Nejlevnější cenu knihy Vendeta naleznete na portále Srovname.cz


Název: Vendeta
Série: Krev za krev (1. díl)
Autor: Catherine Doyle
Překlad: Zuzana Ľalíková
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 320

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě láká, vypadá to na dobré odpočinkové čtení :) A navíc o mafiánech jsem četla jednu knihu- Nebezpečnou lásku a ta mě bavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) V nebezpečné lásce byli ti mafiáni trošku starší, nicméně se jednalo o skvělou knihu :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) O knize jsem už slyšela, ale snažím se teď číst trošku jiný žánr :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No, jelikož se nemá nic přehánět, tak aktuálně čtu taky "dospělejší" literaturu :-)

      Vymazat
  3. Já stále nevím :D Všichni si knihu chválí, ale nevím, zda by byla pro mě :-( snad až bude v knihovně nebo jestli si ke mě najde cestu jinak...ráda bych si ji přečetla, ale gangsterky nejsou zrovna moje gusto :D Jinak nepřeložené věty si taky nikdy negooglím, na to jsem líná vstávat od knihy, jako ty :D Hezká recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) jako můžu říct, že až ji v knihovně potkáš, tak ji zkus. Je to skvělý relax a jak říkám, já sama jsem nepočítala s tím, že by mě kniha tak chytla :-)

      Vymazat
  4. Knihu jsem zaznamenala, ale raději jsem po ní nijak nepátrala, hlavně díky tomu, že se jedná zase o sérii. Ale díky tvé parádní recenzi nevím, zda příště až na knihu narazím nepůjde semnou k pokladně a následně domů! No tak to ti teda pěkně děkuju :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemáš zač :-D Jako výhoda je ta, že celá série vyjde ještě tento rok, takže se nemusí čekat nebo se člověk nemusí bát, že mu ji nedovydají :-)

      Vymazat
    2. A to mám brát jako útěchu, jo? :-DD

      Vymazat