Manžel nikdy nespí | Alena Jakoubková

Jak uhlídat manželku, 
když nezůstává doma,
nechce koukat na telku
a je radši venku sama...?


Erika je devatenáctiletá slečna, která to doma nemá úplně jednoduché. Její matka je hlavou rodiny a více než samotní rodinní příslušníci ji zajímá jejich reputace. Což se na vztahu matky s dcerou rozhodně podepíše. 
U otce nemá Erika zastání, neboť ten již dávno rezignoval a než aby se se svou ženou dohadoval, tak jí raději všechno odkývá aby bylo po jejím a v domácnosti klid.

Když Erika úspěšně složí maturitní zkoušku, tak dostane od rodičů dárek. Parádní zájezd do Paříže, který si hodlá pořádně užít, neboť Paříž byla jejím snem. 

Po čase se potkává s Pierrem, šarmantním vysokoškolákem, který jí hned učaruje. Zbytek svého pobytu ve městě zamilovaných tráví převážně s ním, dokonce si ji nastěhuje k sobě do domečku. Erika se do něj bezhlavě zamiluje a představuje si, jak se spolu budou stýkat i po ukončení její dovolené. Při loučení na letišti jí však Pierre přizná, že pro něj se jednalo o krásný letní románek.

Po návratu zpátky domů Erika zjišťuje, že je těhotná. Díky zklamání s Pierrem si tuto informaci nechává pro sebe a je rozhodnutá se o dítě postarat sama a jméno otce nikomu neprozradit. Při představě, že bude mít Erika nemanželské vnouče se její matce dělají mžitky před očima a tak si před okolím vymyslí báchorku o utajené svatbě a zeti, který je služebně mimo republiku.

Erika jí vzápětí vezme vítr z plachet, neboť potká staršího muže a rozhodne se s ním odstěhovat do malého rakouského městečka. Kdyby však jen věděla do čeho se to řítí...
Zastavila jsem se u domovních dveří a napřáhla ruku. Fritz mě za ni vzal, ale nepotřásl, přitáhl si ji ke rtům a jemně mě na ni políbil. Pak si mě přitáhl k sobě, políbil mě na tvář a zeptal se:
"Eriko provdáš se za mě?"
Myslela jsem si, že jsem mu špatně porozuměla, a poprosila jsem ho, aby mi tu poslední větu zopakoval. Fritz mi vysvětlil, že se mu moc líbím a že když ke svému dítěti nemám otce, že bych třeba měla zájem provdat se za někoho, kdo by nás měl rád.

Manžel nikdy nespí byla má druhá kniha od Aleny Jakoubkové. Líbila se mi nebo jsem dvakrát nadšená nebyla? To se vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Obálka této knihy nám moc nenapoví, jaký příběh se bude na stránkách ukrývat. Stejně jako u předchozí autorčiny knihy, je na přední straně fotografie mladé ženy. Obálka se nese v duchu "typický ženský román," i když u autorčiných knih mi tento styl nikterak nevadí.
Samotná kniha není rozdělena na kapitoly, a to i přes to, že se odehrává v průběhu několika let.

Alena Jakoubková píše čtivé romány, které jsou ideální jako oddychová četba na odpoledne. Její romány nejsou čistě jen o lásce a sladkém "zůstali spolu až do smrt." 

Manžel nikdy nespí je příjemná oddechovka na vážné téma. Mladá žena, která se uchýlila ke vskutku nešťastnému řešení situace a nyní za svou chybu náležitě pyká. Rodina ji v podstatě odepsala a ona nemá nikoho, kromě své nejlepší kamarádky Bohunky, svého miminka a manžela se kterým žije v malé vesničce v Rakousku.

V knize mě zarazilo jednání rodičů hlavní hrdinky. Táta "podpantoflák," který raději ve všem se svou manželkou souhlasí a matka, která neřeší pocity své jediné dcery, ale spíše ji zajímá reputace celé rodiny. Jejich chování pro mě bylo nepochopitelné a neodpustitelné.

Autorčiny knihy rozhodně nepatří k těm, které bych primárně četla. Nicméně po nějaké složitější knize je kniha o despotickém manželovi ideální volbou, která bude bavit. Jedná se o příběh, který se zabývá vážným tématem s kapkou humoru a neskutečnou čtivostí. 

Postavy, které v knize vystupují jsou báječně vykresleny a já jsem si je při čtení dokázala živě představit. Líbil se mi také fakt, že se celý příběh odehrává v průběhu několika let, takže nedochází k pasážím, které by byly nudné, nebo by se mohly zdát zbytečné. Celý příběh báječně plyne směrem kupředu a úžasně vás vtáhne do děje.

Erika má neskutečné štěstí hlavně díky své nejlepší kamarádce, která je nejen její vrbou, ale zároveň velkým pomocníkem v životních nesnázích. Bohužel v dnešní době je takový vztah spíše krásnou pohádkou, ale i tak věřím, že se mezi námi stále najdou takoví lidé, kteří neváhají a v případě nouze své přítelkyni stůj co stůj pomohou. 

I když si budete nejednou klepat na čelo nad naivitou hlavní hrdinky, tak knihu doporučuji. Jedná se o úžasné oddechové čtení. Mě prostě autorčiny knihy baví a jsem zvědavá na další z příběhů z pera Aleny Jakoubkové.  


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Manžel nikdy nespí
Autor: Alena Jakoubková
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 224


4 komentáře:

  1. Na mě je to až moc velké klišé a naivních hrdinek už mám plné zuby :( Mám dojem, že bych si v duchu neustále stěžovala a u knihy bych si ani neodpočinula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dost možné, já autorčiny knihy můžu, skvěle si u nich od všech těch thrillerů odpočinu :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Za sebe můžu doporučit jako fajn oddechovku, mám autorčiny knihy ráda jen tak pro relax :-)

      Vymazat