Snaž se nedýchat | Holly Seddon

Zapomenutá dívka
Strašlivé tajemství
Dva životy v sázce


V roce 1995 je Amy Stevensonová patnáctiletou slečnou, která má svého přítele a žije se svou matkou a nevlastním otcem v malém domečku. Má však jedno malé tajemství a tím je muž, který je starší. Amy se s ním schází potají a jednoho dne nadobro zmizí.

O tři dny později je Amy nalezena. Je ošklivě zmlácená a v bezvědomí. Její život visí doslova na vlásku a útočník je jedna velká neznámá. 
Žádná vodítka, žádní svědci, prostě nic.
Amyina kůže se náhle pokryla silnou vrstvou potu, a pomalu si začala uvědomovat své vlasy - mokré a pichlavé - jak se jí zarývají do kůže a do očí. Cítila triviální nepohodlí, protože měla zlomený kotník a rozbitou lebku, ale právě z téhle škrábavé bolesti byla nejzoufalejší.
Ležela na hlíně, nemohla se pohnout, nemohla mluvit, v dolíku na jejích zádech chladl pot. Temná vůně stromů naplňovala její zlomený nos hustou vůní.
Po patnácti letech je Amy stále v nemocnici v komatu. Změnila se spousta věcí, ale plakáty jejích oblíbených skupin z dětství jí stále dělají společnost na zdi vedle postele. 
Jednoho dne mladou Amy objeví reportérka Alex Daleová, která v nemocnici pracovala na článku o lidech ve vegetativním stavu.

Alex Daleová je nyní novinářka na volné noze, která ztratila všechno na čem jí záleželo. Manžela, dobrou práci v The Times, kde bývala respektovanou a uznávanou. Dnes jí zbyla už jen flaška, výhružky lékařů a sny.
Alex však dostane nápad, který by ji mohl opět dostat na novinářské výslunní. Pokusí se prověřit případ Amy, přiblížit lidem co se tehdy stalo a zároveň dopadnout vraha, který nebyl nikdy dopaden.

Doufá, že když se jí povede napsat poutavý příběh a dopadnout pachatele, tak se zase stane sama sebou a dokáže se postavit zpátky na nohy. Proto se po hlavě vrhá do nebezpečného vyšetřování.


Snaž se nedýchat je další novinka z produkce nakladatelství Omega, která je opravdu neskutečně čtivá já pevně doufám, že se z ní stane vyhledávaný knižní "hit," neboť si to právem zaslouží.

Samotná kniha je porovnávána se známou Dívkou ve vlaku a to i na své obálce. Nevím, jestli jsem úplně fanouškem takových porovnávání, neboť jsem ve výsledku spíše zklamaná díky očekávání, která pak od knihy mám. V tomto případě se zklamání nekonalo. Kniha je svým způsobem v některých aspektech podobná výše zmíněné Dívce ve vlaku, asi největší podobnost vidím ve vyprávění celého příběhu a v hlavní hrdince - alkoholičce. Dále už se rozvíjí úplně jiný příběh, který by vám rozhodně neměl uniknout.

Obálka knihy působí tajemně a je vyvedena ve světlých barvách, doplněných o příjemnou modrou. Myslím si, že čtenáře rozhodně upoutá na první pohled, zároveň se mi nezdá nijak přeplácaná, vypadá opravdu vkusně. 
Líbí se mi i citlivé sladění kapitálku se všitou záložkou, které jsou v tomto případě do oranžové barvy a nádherné modrobílé předsádky.

V knize na nás pak čeká celkem sedmdesát devět kapitol, ve kterých se střídají vypravěči, kterými jsou samotná Amy, novinářka Alex a Jacob. Délka kapitol je "standardní," i když místy byly hodně krátké.

Tento intenzivní psychologický thriller měl všechno, co mít má a já jsem byla nadšená. Celý příběh si mě naprosto získal a já jsem se do něj opravdu ponořila. Vykreslení postav je také více než dobré a já jsem si je dokázala představit a zároveň jsem měla pocit, jako bych je znala osobně.

Alex je bývalá novinářka, které se dařilo a měla vše. Postupně však o všechno přišla a dnes jí zůstala jen flaška vína v lednici. Přišla nejen o manžela a práci, ale také o přátele a nyní se utápí sama v sobě a v chlastu. Alespoň do té doby než narazí na Amy a rozhodne se, že o ní napíše příběh. 
Alex je v podstatě silná žena, která se rozhodne chytit šanci za pačesy a vyhrabat se z té jámy, do které dříve spadla.

I když je příběh místy opravdu silně předvídavý, tak to nic nemění na kvalitě knihy, která je opravdu mistrně vyprávěna s úžasnými popisy a detaily a pro mě je tato kniha opravdu top. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a těšila jsem se na každou chvíli, kdy k ní usednu. 

Hledání pravdy a toho, kdo má stav Amy na svědomí je pak skládačka, jejíž dílky jsou podezřelými a na Alex je, aby vypátrala ten správný dílek a dosáhla pro Amy spravedlnosti. Celý příběh je opravdu působivý a přesvědčivý a já silně doufám, že si jej zamilujete stejně, jako já.

I když je téma v knize poněkud těžší, zvláště díky Amy, která je ve vegetativním stavu již dlouhá léta a přílišná naděje na zlepšení zde prakticky neexistuje, stejně vás kniha nepustí a vy budete dychtivě otáčet stránku za stránkou, abyste společně s Alex vyřešili celou záhadu a nalezli pachatele.

Na to, že se jedná o autorčin debut, tak tleskám a to vestoje. Jedná se o jeden z lepších psychologických thrillerů, které jsem kdy četla. Opravdu úžasný thriller o hledání sebe sama a dávno ztracené spravedlnosti.

Bez mrknutí oka s čistým svědomím doporučuji dále a doufám, že budete stejně nadšeni jako já.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství OMEGA, knihu si můžete zakoupit zde.
Dále děkuji knihkupectví DOBROVSKÝ, knihu si můžete zakoupit zde.



Název: Snaž se nedýchat
Autor: Holly Seddon
Překlad: Marek Čtrnáct
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 376



16 komentářů:

  1. Jen jsem to prolétla na tvoje dojmy, protože mě kniha teprve čeká :-). Jsem ráda, že se mám nač těšit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že jestli se ti líbila dívka ve vlaku, tak budeš spokojená i s touhle :-)

      Vymazat
  2. Tak trochu mi připadá, že pochlastávající vyšetřovatel začíná být trochu klišé :) Kniha mě lákala už v konkurzu, ale nakonec jsem se rozhodla, že ji číst nebudu. Láká mě ale pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že se s těma notorama roztrhl pytel, ale mě to nějak baví :-))

      Vymazat
  3. A co když jsem dívku ve vlaku nečetla? :-DD
    Ty jo, lákavá recenze... Zachvíli nebudu vědět co dřív... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za kompliment, doporučuju :-) třeba se k ní někdy dostaneš :-))

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Teď se na knihu opravdu těším a doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká recenze :) Do konkurzu jsem nešla, ale vidím, že jsem měla :) Omega se nějak zlepšuje :) Mě se strašně líbí ta obálka, ty modré oči... nádhera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) myslím že je škoda, že jsi se nezapsala. A máš pravdu ta obálka je úchvatná :-))

      Vymazat
  6. Tak už jsem se také dostala k tvé recenzi :-) A zase ji máme celkem podobnou, tedy v některých věcech. Jsem ráda, že jsem se konkurzu zúčastnila a neunikla mi tahle super knížka, kterou bych si asi jinak ani nepřečetla, což by byla samozřejmě škoda. Četla se úplně sama a jsem i ráda, že jsem si ji nechala z těch tří (Maminčin mazánek, Se záští, Snaž se nedýchat) až na konec :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, byla vážně skvělá a já jsem ráda, že jí mám v knihovně :-) Se záští mě ještě čeká, tak uvidíme, jaká bude :-))

      Vymazat
  7. Thriller by skvělý, i když mi trochu více sedla kniha Se záští. No.. předvídatelný, já jsem moc věcí nepředvídala :D Buď jsem ztratila svoji dedukční schopnost nebo jsem při čtení byla úplně mimo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla fakt nadšená. Se záští mám doma taky, aktuálně čeká na přečtení, tak snad mě nezklame :-)

      Vymazat