Za zavřenými dveřmi | B. A. Paris

Dokonalé
manželství?
Nebo dokonalá
lež?


Jack a Grace jsou manželé již nějaký ten pátek. Poznali se v Regent's parku, kam Grace často chodívala se svou milovanou sestrou, která se narodila s Dawnovým syndromem. Rodiče tento fakt nepřijali tak, jak by měli a Grace svou sestřičku přijala za vlastní. 

Poznali se v době, kdy Grace pomalu přestala doufat v to, že by se v jejím životě objevil někdo, kdo by měl zájem nejen o ni, ale i o Millii a bral ji jako plnohodnotného člena rodiny. Jmenoval se Jack Angel a živil se jako právník týraných žen, který se dokázal bít jako lev a za celou svou kariéru neprohrál jediný případ.
Vůbec by ji nenapadlo, že ten šarmantní muž by měl zájem právě o ni, ale stalo se. Oba se do sebe zamilovali a Grace byla štěstím bez sebe, že si Jack oblíbil taky Millii a bral ji přesně takovou jaká je, Millie je totiž pro Grace celý svět. 

Krátce po seznámení Jack Grace požádá o ruku a ona souhlasí. Pohádka se šťastným koncem, jako svatební dar její vysněný dům, svatební cesta do Thajska. Pohádka se však rozpadá a to hned o svatební noci, což je pro Grace nečekané a nepochopitelné, ale přesto pořád věří, že se jedná jen o nějaký zkrat...
Dlouho jsem na sobě neměla modré šaty, které má Millie moc ráda, protože mají stejnou barvu jako moje oči. Vytáhnu je ze skříně. "Obleč si ty krémové," řekne Jack. Je pravda, že se mu víc líbí, když mám na sobě neutrální barvy, a tak dám modré šaty zpátky a vytáhnu krémové.
Jejich manželství je pozlátkem. Pro okolí jsou dokonalým párem, kterým kde kdo závidí, navenek se vše krásně leskne. Uvnitř je to horor se zamřížovaným oknem v ložnici a zákazem čehokoliv. Grace nezvedá telefony a nechodí s kamarádkami na kávu bez svého manžela. 

Opravdu je jejich manželství tak dokonalé, jak se zdá všem okolo, nebo tady něco nehraje?


Na knihu mě nalákaly nadšené ohlasy a tak i přes počáteční ignoraci jsem nakonec podlehla a knihu si pořídila a přečetla. Byla jsem zvědavá, co na celém příběhu všichni vidí a čím je kniha tak uchvátila.

Obálka této knihy je v jednoduchém stylu zavřených dveří, což perfektně sedí k samotnému názvu knihy, že? 
Samotné kapitoly pak nejsou číslovány, ale dělí se na minulost a přítomnost a střídají se po sobě. Takže pomalu odkrýváme věci z minulosti a důvody proč a co všechno se vlastně u mladých manželů doma dělo nám krásně dokreslují přítomnost. 
Samozřejmě nechybí ani autorčino poděkování.

Musím říct, že čtení této knihy bylo něco neskutečného, srdce mi divoce bušilo a já jsem si přála, abych uměla číst rychleji, protože jsem byla neskutečně zvědavá, jak to všechno nakonec dopadne, a jestli mám "správné" tušení.

Autorka vytvořila opravdu skvělý psychologický thriller, který mi nedal spát a nutil mě číst a číst. Charaktery jednotlivých postav byly popsány velice slušně, kniha má také neskutečný spád a díky střídání kapitol z minulosti a přítomnosti, které vypráví samotná Grace, vás k sobě připoutá a donutí vás knihu přečíst na jeden zátah.

Tato kniha vás rozhodně nenechá chladnými, emoce ve vás budou vířit a střídat se neskutečnou rychlostí. Když se nad příběhem člověk zamyslí, tak je dost možná, že nějaká taková Grace žije hned vedle v sousedství a nikdo jí bohužel nepomůže, protože na první pohled vypadá zamilovaně a spokojeně. 

Kniha je z části také velice předvídavá, nicméně tento fakt jí rozhodně neubírá ani na čtivosti ani na atraktivnosti celého příběhu. Dost možná se autorka mohla pokusit více rozvést konec, myslím si, že by dvě tři strany klidně snesl aby nepůsobil příliš uspěchaně.

Autorka si výtečně poradila i s vykreslením detailů a díky jejímu vyprávění části příběhu působí neskutečně opravdově. Píšu části příběhu, protože komplexně se to úplně říci nedá. V knize jsou části, které vám přijdou hodně nadnesené některé jsou až "úsměvné." 

Millie byla mou oblíbenou postavou a myslím si, že právě díky ní měla celá kniha onu pomyslnou jiskru. Nebýt jí, tak by se mohlo jednat o "tuctový" příběh, ale ona, a to i přes to, že se až tolik v příběhu neobjevovala, byla opravdu úžasná a mě prostě bavila.

Za zavřenými dveřmi je skvělá kniha, která vás chytí už na samém začátku a pustí až po dočtení poslední strany.Napětí, které provází ruku v ruce obavy a strach jsou hlavním motorem celé knihy a já tleskám. Jedná se o kousek, který si prostě musíte přečíst.




Název: Za zavřenými dveřmi
Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Motto
Edice: Thriller
Počet stran: 264



16 komentářů:

  1. Pěkná recenze :-) Souhlasím s tím, že člověku při čtení až bušilo srdce napětím a očekáváním a taky jsem si přála číst rychleji, abych se konečně dozvěděla, co a jak a jak to nakonec dopadne. Souhlasím i s tím uspěchanějším koncem, pár stran navíc by neškodilo. Taky mi chybělo ještě pár vysvětlení, hlavně co se týče Jackových plánů se sestrou. No a jeho "příběh" mi přišel trošku přitažený za vlasy, ale jinak spokojenost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je fakt, že to celé měl hodně dobře promyšlené, no..

      Vymazat
  2. Veľmi pekná recenzia. Túto knihu som ešte nečítala ale veľmi ma zaujala 😊

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuhle knihu už mám také přečtenou .Kniha se mi líbila hodně ,ale vadilo mi , že se tam střídala ta minulost a přítomnost . Myslím si ,že kdyby to autorka napsala vše v přítomném čase víc bych si to užila.A také bych uvítala lepší konec nebo spíš víc informací hlavně ten konečný rozhovor,mohla autora trochu víc rozpitvat .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě právě to střídání mezi minulostí a přítomností fakt bavilo, bylo to napínavější :-)

      Vymazat
    2. U mě take naopak, Lenko. Příslo mi na knize to střídání minulosti a přítomnosti působivé, a o to víc napínavé.

      Vymazat
  4. Já ji mám ve čtečce, takže mě čeká :) Už se na ni těším :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám na seznamu a nedávno jsem na ni koukala v knihkupectví. Teď mě štve, že jsem si ji nevzala. Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je třeba napravit, je fakt skvělá ;-)

      Vymazat
    2. To jsi Ivet zaváhala! Četla jsem ji ve čtečce a rozhodně dokupuji ve fyzické podobě do knihovny - magoooor! :-DDD

      Vymazat
  6. Tenhle měsíc je divný :D Přečetla jsem víc thrillerů než za celý rok a pořád nacházím další :D Přidávám na seznam, zní skutečně zajímavě a napínavě :) Navíc psychothrillery jsou nejlepší thrillery :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thrillery jsou fajn, no :-) Určitě doporučuju, kniha se čte jedním dechem, je skvělá.

      Vymazat
  7. Ahoj Jani, článek s touto úžasnou a bravurně napsanou recenzí jsem četla chvíli po publikaci, a až teď koukám, že jsem zapomněla hodit koment :-D :-)
    Jsem ráda, že se Ti kniha líbila. Nedávno jsme o knize vedly diskuzi v práci a jedna z kolegyn ji trochu víc zkritizovala nedotáhnutými maličkostmi :( Dost mě to zklamalo, ale některé její poznatky měly něco do sebe... Rozhodilo mě, že mám v okolí někoho, kdo knihu četl a nebyl z ní nadšen :-D :(
    Ale, budu se opakovat: Co čtenář, to jiná chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za krásný komentář ♥ Však víš jak to chodí, někomu něco sedne a druhý je schopný to zhejtit od podlahy až po strop. I když byla kniha skvěle napsaná a působila reálně, tak v ní byly momenty, kdy tak rozhodně nepůsobila. To ovšem nic nemění na tom, že já jsem byla fakt spokojená a přečetla jsem jedním dechem :-)

      Vymazat