Nebezpečná laskavost | Darcey Bell

Je její nejlepší kamarádka, 
svěřily si všechna svoje tajemství.
Jenom jedno ne...


Emily je okouzlující žena, které by mohl leckdo závidět. Má báječného manžela a roztomilého synka. Všichni spolu žijí v nádherném domě, kde jim s domácností vypomáhá hospodyně.

Sean, Emilyn manžel, má práci, při které hodně cestuje a často nevídá svého milovaného synka třeba i celé dny. Emily je na tom podobně, má výbornou práci v módním průmyslu a také čas od času musí odcestovat na služební cestu. 

Emily má také štěstí, že její nejlepší kamarádkou je právě Stephanie, která žije se svým synem poblíž. Oba kluci jsou nejlepší přátelé a tak byla jen otázka času, než se začnou přátelit i jejich matky.

Stephanie však takové štěstí jako Emily nemá, jelikož žije se svým synem sama. Její manžel měl totiž spolu s jejím nevlastním bratrem před pár lety smrtelnou nehodu. Stephanie si tak své pocity ventiluje na blogu, kde jsou její cílovou skupinou matky s malými dětmi.

Emily se Stephanií mají opravdu vřelý vztah. Pravidelně se stává, že jedna z nich vyzvedává obě děti, které si spolu hrají, zatímco druhá si může zařídit co potřebuje. Když jednoho dne Emily poprosí Stephanii, aby vyzvedla ze školy malého Nickyho, tak na tom není nic divného. 
Když se však jinak starostlivá Emily s přibývajícími hodinami neozývá, začne být Stephanie nervózní.

Ahoj, mámy!
Tenhle post bude jiný než ty dosavadní. Ne důležitější, protože všechno, co se děje s našimi dětmi, co se jich týká, všechny jejich úsměvy i zamračení, jejich první krůčky a první slova jsou to nejdůležitější na světě.
Řekněme tedy, že tenhle post je... NALÉHAVĚJŠÍ. O moc, o moc naléhavější.
Moje nejlepší přítelkyně zmizela. Už je pryč dva dny.
Jmenuje se Emily Nelsonová. Dobře víte, že ve svém blogu nikdy neuvádím žádná jména. Ale teď, z důvodů, které brzy pochopíte, se vzdávám (dočasně) svých přísných zásad dodržování anonymity.

Emily neodpovídá na esemesky ani volání a tak vystrašená Stephanie kontaktuje Seana, který jí však naprosto klidně odpoví, že se Emily vydala na služební cestu.
Stephanie tomu však nevěří a po Emily se slehla zem.

Tato nejistota trvá až do chvíle, než je nalezeno ženské tělo, které je identifikováno jako Emily. Případ policie uzavírá jako sebevraždu, jenže Stephanie narazí na něco, co ji donutí přemýšlet o tom, jestli jí její nejlepší kamarádka náhodou v něčem nelhala. A tyto pochybnosti sílí natolik, že se Stephanie vydává pátrat...


Vážení čtenáři, pokud máte rádi psychothrillery, tak jste jistě zaznamenali také novinku z nakladatelství Leda, která vyšla na konci ledna. Já jakožto milovník tohoto žánru jsem se na knihu těšila, zvláště pak po přečtení anotace, která zněla opravdu lákavě.

Obálka této knihy je skvělá, vyvedená v šedé barvě, přičemž hlavním znakem je sytě modré oko se zajímavou "skleněnou pavučinkou." Celkově obálka vypadá mrazivě a zároveň lákavě, stejně jako příběh, který se v knize ukrývá.
Na obálce se také můžeme dočíst, že kniha spadá do kategorie světové bestsellery. Bíle vyvedený název knihy už celkový dojem pouze umocňuje.

Kniha se rozděluje na tři části a dohromady čítá 44 kapitol. V kapitolách se střídají vypravěči, některé kapitoly jsou přepisem článků, které píše Stephanie na svůj blog, v některých kapitolách nám pak vypráví stři postavy - Stephanine, Emily a v poslední řadě také Sean.

Nebezpečná laskavost je zajímavá právě svým stylem vyprávění, kdy zhruba z poloviny se dovídáme o tom, co se vlastně stalo, z článků, které umístila na svůj blog Stephanie. Z mého pohledu je to originální zpracování, díky kterému stránky doslova utíkají pod rukama. 

ZNÁ VŠECHNA VAŠE TAJEMSTVÍ... A PROTO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÁ

Při vyprávění jednotlivých postav se dovídáme nejen to, jak Stephanie se svým synem žije, ale pomalu dovídáme také to, že Stephanie je ve svém životě přece jen trochu jiná, než jak se prezentuje na blogu. Postupně se začínají vynořovat různá tajemství, které si mezi sebou dvě na první pohled nejlepší kamarádky řekly, ale také neřekly. Některá z těch tajemství se zdají být opravdu děsivá a já sama jsem rozhodně nečekala, jakým směrem se kniha bude ubírat a jaká tajemství začnou vyplouvat na povrch.

Jednotlivé postavy byly popsány dobře, v podstatě se před námi při čtení zjevuje film, a to je přesně to, co u knih miluji. Dokázat si detailně představit postavy i jejich chování a cítit při čtení různé emoce. 
Nebezpečná laskavost tyto mé požadavky splňuje dokonale. Při čtení jsem soucítila se Stephanií, bylo mi líto, čím si musela v životě projít, následně jsem však začínala pochybovat nejen o jejím životním stylu, ale také o jejím zdravém rozumu. 
Emily byla postavou, která byla na jednu stranu záhadná, ale na druhou působila zvláštně, zákeřně až zle a její manžel byl jejím opakem, "nemastný, neslaný" workoholik.

SVOU NEJLEPŠÍ KAMARÁDKU UVIDÍTE V ÚPLNĚ JINÉM SVĚTLE...

Příběh je plný napětí, akce, ale hlavně lží a manipulace. Vyprávění hlavních hrdinů je tak přesvědčivé, že vás jistě oklamou, stejně jako mě. Budete vtaženi do jejich hry, a budete se bát věřit každé další větě, protože budete tušit, že se jedná o další lži.
Veškerá podezření, která budete mít, včetně pocitu, že už víte, jak to nejspíš bylo, se vám rozsypou jako domeček z karet. Ano, přesně tak to je, Darcy Bell opravdu umí psát tak, aby vás dokonale zmátla a zároveň vás svým spisovatelským umem doslova přikovala do křesla s pocitem "musím vědět, jak to skončí."

Za sebe mohu tuto pecku určitě doporučit. Nic zde není takové, jak se zdá a touha číst až do konce je v tomto případě opravdu neskutečná. A jedna rada na závěr, dávejte si pozor na svou kamarádku..


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství LEDA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Nebezpečná laskavost
Autor: Darcey Bell
Překlad: Vlasta Hesounová, Alžběta Slavíková Hesounová
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 352


10 komentářů:

  1. Tak tuhle knihu si určitě přečtu. Doufám ,že se Darcey Bell přidá k mým oblíbeným spisovatelům, jako je Chris Carter, Robert Bryndza a Angela Marsons.Podle tvé recenze Jani to vypadá ,že JO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to vážně super jízda, Leni :-) Tak snad tě kniha nezklame :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Vážně jsi mě teď na knihu nalákala :) Líbí se mi obálka, anotace a mám na tento žánr i teď chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát dekuji :-) Jsem ráda, že jsem tě nalákala, snad se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  3. Konečně mám sepsanou svou recenzi tak mohu jít číst recenze ostatních. A musím říci, že mi mluvíš z duše :) Pro mě byla kniha nesmírně příjemným překvapením, hlavně díky neskutečné atmosféře, kterou dokázala autorka v druhé části vybudovat. Takové správně zvrácené čtení, které se dostává na dřeň tomu nejhoršímu, co se v lidech skrývá, jsem dlouho neviděla. Jen tedy Stephanie mě vytáčela prakticky od začátku, přišla mi vykreslená tak neskutečně hloupě... Ale nemůže být vše dokonale dokonalé, knize jsem stejně dala pět hvězdiček a doporučuji ji kudy chodím :)
    Měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že Stephanie byla poněkud jednodušší žena, což se ukazovalo hlavně v druhé polovině, ale kdyby byli v knize všichni chytří, tak bysme četli zase jiný příběh :-)
      Děkuji za komentář! Taky se měj krásně :-)

      Vymazat
  4. Recenze mě úplně pohltila, přesto si nejsem jistá,že by to vyká kniha pro mě, ale zdá se, že jsi mě hodně nahlodala...
    Asi se po ní podívám, když to není žádný krvák, alespoň se víc ponořím do psychothrillerů, které mě čím dal tím víc lákají ;))) A nebo je umíte (ty a Marcelka, ale i další) skvěle podat! 😯

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za pochvalu, Moni! Myslím si, že by se ti kniha mohla líbit, jedná se o opravdovou lahůdku :-)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze a souhlasím snad se vším, co jsi napsala. Na prvotinu hodně povedený psychothriller, doufám, že autorka napíše ještě další. Stephanie mi pěkně lezla na nervy, ale nejvíc mi bylo líto těch dětí, hlavně Emilyina syna. Nevím, ale za to by mi to asi nestálo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojojo! Modleme se, aby autorka pokračovala a napsala zase něco super :-) Stephanie u mě byla, bohužel, hloupá, až to mlátilo dveřma, ale tak proč ne :-))

      Vymazat