Papírová labuť | Leylah Attar

Vytvořit si návyk prý trvá 21 dní.
To je lež. 21 dní se držela.


Skye Sedgewickovou jako malou holčičku vychovávala její chůva MaMaLu, a společnost jí dělal také Esteban, syn MaMaLu, se kterým měli spíše sourozenecký vztah.
Její dětství se zdálo být přesně takové, jako si jen malá holčička může přát.
Jenže poté se všechno nečekaně změnilo a cesty Skye a Estebana se bohužel rozdělily.

Nyní je Skye mladou ženou, která je zvyklá na luxusní styl života. Působí jako namyšlená princezna, která má vše, na co si jen vzpomene. A právě díky tomu se stává nástrojem pomsty.

Na chvíli bylo ticho. Neznala jsem hlas svého věznitele ani jeho tvář, nedovedla jsem si vybavit jeho obličej, jen jsem cítila něčí přítomnost, tyčil se za mými zády jako obrovská kobra připravená zaútočit. Zadržela jsem dech.
Zvedl pytel a já na tváři ucítila noční vánek. Chvíli trvalo, než moje oči přivykly světlu a našly měsíc.. Byl tam - dokonalý stříbrný půlměsíc, ten samý, který jsem jako dítě pozorovala před spaním, když mi MaMaLu vyprávěla pohádky.

Jednoho dne je totiž přepadena a unesena. V podstatě neví kde je, ani kdo ji unesl, jediné, co registruje je, že se nachází na lodi. Hned ze začátku je Skye jasné, že tohle je pořádný průšvih a její únosce jí to vůbec neulehčuje. A právě v tuto chvíli začne myslet na svou milovanou MaMaLu a jejího Estebana, který Skye slíbil, že ji ochrání.


Nakladatelství Moba minulý rok přišlo s novinkou, která slibovala něco nového, a zároveň lákavého. Součástí knihy bylo také varování, že se jedná o příběh pro zralé čtenáře, neboť je plný sexu a vulgarismů. První vlaštovky v podobě kladných ohlasů mě přesvědčily o tom, že si tuto knihu musím přečíst také.

Obálka této knihy je stejná, jako samotný příběh. Na jednu stranu je krásná, temná, ale zároveň něžná. Přesně takový je i příběh, který se ukrývá na stranách této knihy.

Kniha je celkem rozdělena na pět částí, které jsou rozčleněny do 35 kapitol. Celé vyprávění pak završuje epilog.

Miluji příběhy, které postrádají dlouhý start s hustou omáčkou všude kolem. Raději mám akci hned od prvních písmen, kdy se nemusím zdlouhavě prokousávat nezáživným začátkem. Přesně taková je i Papírová labuť.

I když můžete být hlavně ze začátku trochu zmateni, protože netušíte, kdo je únoscem, tak věřte, že bude trvat jen pár stran, než se v příběhu pořádně zorientujete. A poté už vás kniha polapí a nepustí, dokud nedočtete poslední stránku.

Skye je z bohaté rodiny a má vše, na co si jen vzpomene. V podstatě nemá žádné starosti a ráda utrácí peníze, hlavně za sebe. Nikdy by ji nenapadlo, že se jednou stane ženou, která bude unesena a co více, tak ošklivě ponižována a to nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. 
Skye netuší, jaké úmysly s ní únosce vlastně má, ale doufá, že její otec vynaloží všechny dostupné prostředky, aby ji našel. A právě v této chvíli začíná myslet také na svou milovanou MaMaLu.

Díky tomu, že Skye vzpomíná na své dětství, tak se nám pomalu poodkrývá také minulost a hlavně důvody, proč se rozdělily cesty MaMaLu, Estebana a Skye. A právě v této chvíli se nakonec začne zdát, že Skye není pouze rozmazlenou dědičkou, ale že se jedná o silnou ženu, která také umí to nejhlavnější - odpouštět. 
Samotný únosce je tajemný muž, jehož hnacím motorem je pouze jediné - pomsta.

Tato kniha je jedním slovem úžasná. Nezaměřuje se z velké části na násilnosti, jako by se mohlo zdát. Jedná se spíše o ukázku psychologických dopadů na danou situaci, což samotnou knihu povýšilo o pomyslný stupeň výš.

Hlavní postavy jsou vykresleny více než skvěle a já jsem neměla sebemenší problém si je představit. Prakticky jsem jim věřila úplně všechno, autorka si dokázala krásně poradit nejen se vzhledem, ale také s jejich charakterovými vlastnostmi, díky kterým nepůsobily ploše a mdle.

Celá kniha je protkána emocemi, které na vás dýchnou z každé strany. Přesto se však nejedná o laciné a podbízivé vyprávění, které má za úkol hrát na čtenářovy city za každou cenu. Rozhodně se ale nejedná knihu, u které budete vědět pomalu od začátku, jak celý příběh skončí. Kniha je totiž plná zvratů. Když už si budete myslet, že víte, jakým směrem se budou hlavní hrdinové ubírat, tak vás autorka okamžitě vyvede z omylu. 

Papírová labuť je úžasným příběhem, ve kterém hrají hlavní roli Skye, spolu s jejím únoscem. Díky autorčinu poutavému vyprávění se jedná o knihu, kterou jsem určitě nečetla naposledy a s velkým nadšením doporučuji k přečtení i vám.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Název: Papírová labuť
Autor: Leylah Attar
Překlad: Jana Krollová
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 400



20 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá hodně dobře. Jistě je silná a svým způsobem originální. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Ano, je to opravdu úžasný kousek, u kterého jsem ráda, že ji můžu mít doma v knihovničce :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze Jani a přesně, jak píšeš - nádherný příběh plný zvratů :)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze. Na knihu jsem četla všelijaké názory, tak jsem nad přečtením celkem váhala. Ale ted jsem rozhodnutá dát jí šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tak to mě moc těší, že ses rozhodla ji vyzkoušet. Pak dej vědět, jak se líbila! :-)

      Vymazat
  4. Jani, perfektní recenze! ♥ Na knížku jsi mě neskutečně nalákala a píšu si ji na seznam. Vážně doufám, že se k ní dostanu co nejdřív. Paráda! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé děkuji Báro :-) Jsem moc ráda, že jsem tě mohla takhle inspirovat ♥ Snad se ti bude kniha líbit stejně, jako mně :-)

      Vymazat
  5. O knize jsem ještě neslyšela, ale píšu si, vypadá jako něco, co mě bude určitě bavit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé! Tak to jsem moc ráda, že jsem tě takhle "ukecala" :-) Snad budeš s knihou spokojená :-)

      Vymazat
  6. Já bych měla jít pracovat místo toho čtení recenzí (na mobilu v pracovní době), které jsem dosud nestihla :) Zdá se, že je to další kniha, která jde na seznam. Paradne jsi to sepsala :) Dokonce mě tahle láká i víc než ta Nebezpečná laskavost! Díky! :))
    A měj se krásně.
    Teď už fakt musím jít něco dodělat, abych mohla jít z práce domů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem tě na knihu nalákala :-) Sama jsem zvědavá, jak se ti bude líbit, pokud se rozhodneš si ji přečíst :-)
      Snad jsi tedy v práci stihla všechno, co jsi musela :-))

      Vymazat
  7. Je to naprosto dokonalá knížka! Jediné co mě mrzí je to, že ji mám jen jako e-knihu :D Ale vážně, zbožňuji ji a jsem zvědavá, s čím autorka přijde dál. Doufám, že s něčím přijde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš pravdu! Pokud u nás od autorky ještě něco vyjde, tak si to s radostí přečtu.

      Vymazat
  8. Na tuhle knihu jsem si stále ještě neudělala žádný názor, ani nevím, zda bych si ji chtěla přečíst. Nejvíc mě odrazuje právě to, že je plná sexu a vulgarismů...to mě moc neláká, v této kombinaci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ono to zas až takový mazec není, myslím, že se nemusíš bát :-) A všechno co tam je použito, tak tam prostě pasuje přesně v takovém tvaru a míře, jak je použito. Rozhodně jsem neměla pocit, že se tam některé výrazy nebo scény nehodí a jsou tam napsány "na silu"

      Vymazat
  9. Jani po přečtení tvé recenze je to jasný .Opět další kniha na mém seznamu , co bych si ráda přečetla .Docela dost mě příběh Skye zajímá .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, Leni. Jsem moc ráda, že jsem tě na knihu nalákala. Snad se ti bude líbit :-)

      Vymazat
    2. Takže kniha přečtená a Jani moc děkuji za recenzi ,která mě nalákala si ji přečíst. Kniha se mi moc líbila a měla jsem jí přečtenou za chvilku.

      Vymazat
    3. Tak to je super, jsem fakt ráda :-))

      Vymazat