Fešák a spisovatelský talent - Robert Bryndza

Nejen v České republice snad nenajdeme čtenáře, kterému by autor Robert Bryndza byl úplně cizím. Snad každý o něm alespoň slyšel a drtivá většina také zná jeho knižní díla, hlavně tedy sérii se sympatickou Erikou.
Víte ale kde se Robert narodil, nebo kdy začal psát? V tomto článku se vám Roberta Bryndzu pokusím trochu blíže představit.


Robert Bryndza se narodil v roce 1979 ve městě Lowestoft ve Velké Británii. Nyní žije se svým manželem Jánem střídavě v Nitře a v Londýně.
V dnešní době je známý jako autor detektivek, ovšem z jeho pera pochází také série romantických komedií.

                                  ❀

Robert začal psát už ve třinácti letech, od doby, kdy mu rodiče nadělili psací stroj. Profesionálně se začal věnovat psaní v době, kdy nemohl sehnat práci ve svém oboru. 
A o jakém oboru je řeč? 
Robert vystudoval herectví na Guilford School of Acting v Londýně.
V roce 2007 pak dokončil divadelní hru s názvem Branko & Branka, ve které si také zahrál. Jednalo se o komedii o chorvatském kouzelníkovi a jeho asistentce, hra měla úspěch na Edinburgh Festival Fringe.
Jako scénárista dále působil v Los Angeles.


Přestože se svou hrou představil jako autor humoristický, jeho snem nadále bylo napsání detektivky. Vytvořil tak sympatickou a nebojácnou šéfinspektorku Eriku Fosterovou, která je hlavní hrdinkou stejnojmenné série. 
Zanedlouho se kniha stala, za nadšených reakcí samotných čtenářů, světovým bestsellerem. Ano, mluvím zde o Dívce v ledu, která u nás vyšla v listopadu v roce 2016.


Následovaly další knihy, Noční lov, Temné hlubiny a nyní se připravuje vydání knihy Do posledního dechu, kterou můžou čeští čtenáři  očekávat již za pár dní.


Věděli jste, že Robertova kniha Noční lov byla v podstatě inspirována skutečnou událostí?
Noční lov je totiž volně inspirován skutečným sériovým vrahem, který děsil obyvatele Londýna dlouhých dvacet let, než jej konečně chytili.
Tento vrah se vloupával v noci k lidem domů. Když byl konečně dopaden, tak se zjistilo, že se v podstatě jednalo o Robertova souseda, jelikož žil ve vedlejší ulici.

Když už je řeč o poslední knize Roberta Bryndzy, která za chvíli zaplní pulty našich knihkupectví, mám tady báječnou zprávu!

Všichni nedočkavci, kteří "stříhají metr" do vydání knihy Do posledního dechu zbystřete! Je zde totiž možnost si nechat zasílat první kapitoly a to zcela zdarma. Určitě mrkněte na autorův web, který je vedený v češtině, takže se nemusíte bát, že byste nerozuměli. Adresa je velice jednoduchá a zapamatovatelná : www,robertbryndza.cz a nejen, že se zde můžete přihlásit k odběru kapitol zdarma, ale můžete si také počíst něco málo o autorovi, o jeho knihách, které byly přeloženy do češtiny. Web zároveň nabízí také recenze a rozhovory a v neposlední řadě se zde můžete prokliknout také na Robertovu anglickou stránku, kde můžete komunikovat přímo s Robertem. 

A víte co? Aby toho nebylo málo, tak při nákupu knihy Do posledního dechu získáte měsíční přístup do online knihovny BOOKPORT úplně zadarmo.


Myslím, že do budoucna se ještě máme na co těšit, nezbývá nám nic jiného, než držet Robertovi palce, aby ho psaní nadále bavilo, aby měl hromady spokojených čtenářů a aby Erika zůstala přesně takovou, jaká je, bojovná a dravá.

A co byste Robertovi popřáli vy? 




Fotografie, které jsem použila v článku, jsem našla 
na Robertově facebookové stránce.
Doufám tedy, že se na mne nebude zlobit :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat